«Lielajā Kristapā» Dzintras Gekas filma par operatoru Eduardu Tisē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Nacionālās kino balvas «Lielais Kristaps» programmā 11. novembrī pulksten 16 kinoteātra «Splendid Palace» Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma «Meklējot Tisē» – par pasaules klases kinooperatoru, Sergeja Eizenšteina filmu līdzautoru Eduardu Tisē (1897-1961). No 12. novembra filma būs skatāma kinoteātrī «K.Suns», no decembra arī Cēsīs, Talsos, Liepājā un citur Latvijā.

Filmas galvenais varonis, kinooperators Eduards Tisē un viņa uzņemtās filmas pieder pasaules kino klasikai. Studenti augstskolās apgūst viņa radošo pieredzi, iedziļinās Tisē lietotajos mākslinieciskajos paņēmienos.

Režisore filmu par Eduardu Tisē sāka veidot pirms divdesmit gadiem. Kad dažādu iemeslu dēļ darbs aprāvās, Tisē pie režisores ieradās sapnī un aicināja doties līdzi, tomēr Biankas pretestības dēļ stāsts netapa. Atsākot darbu pie filmas, režisore nepārstāja ticēt, ka Tisē motocikls joprojām darbojas un Meistars viņu gaida.

«Tanī otrā pasaulē, kas ir tik tuva sapņa pasaulei, viņi abi - Tisē un Eizenšteins atkal ir kopā. Un labākais paņēmiens, kā risināt ar Tisē dzīvi saistītas lietas un uzdāvāt ekrānam Tisē dvēseles noslēpumus, ir joņošana uz Tisē motocikla cauri laikam un vēstures notikumiem iekšā sapnī, kur domas nav ierobežotas dažādiem politisko mietpilsoņu kanoniem un skatījumiem caur priekšrakstiem un aizrestotām vēsturnieku brillēm. Un pagodinoši ir kaut reizi mūžā joņot uz viena motocikla ar operatoru amata Meistaru, kurš viens no nedaudzajiem pasaulē spēj tikpat profesionāli filmēt kā paradīzi, tā elli. Kaut vai tikai sapnī,» tā režisore.

Filma tapusi studijā «Sibīrijas bērni» ar Nacionālā Kino centra atbalstu.

Biļetes uz pirmizrādi skatītājiem pieejamas kinoteātra Splendid Palace biļešu kasē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu