Spīlberga jaunajā filmā stāsts par 1971. gada Pentagona dokumentiem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Amerikāņu režisors Stīvens Spīlbergs (Steven Spielberg) atkal apvienojis spēkus ar aktieri Tomu Henksu (Tom Hanks). Topošajā filmā «The Post», kurai nesen publicēts pirmais reklāmas rullītis, Henkss iejuties laikraksta «Washington Post» redaktora Bena Bredlī lomā.

Spīlberga drāma atspoguļo laikraksta «Washington Post» lomu Pentagona dokumentu publiskošanā 1971. gadā.

Filmā redzama arī daudziem «Oskariem» nominētā Merila Strīpa (Meryl Streep). Viņa atveidos laikraksta izdevēju Keju Greiemu.

Abi izdevuma pārstāvji cīnījās pret ASV federālo valdību par «Washington Post» tiesībām publicēt noplūdinātos dokumentus.

1971. gadā noplūdinātie «Pentagona dokumenti» ietver Aizsardzības ministrijas sagatavotu pētījumu par ASV politisko un militāro iesaisti Vjetnamā 1945. - 1967. gadā. Tie cita starpā atklāj, ka toreizējā ASV prezidenta Lindona Džonsona administrācija «sistemātiski meloja ne tikai sabiedrībai, bet arī Kongresam». Tāpat dokumentos atklāts, ka ASV slepeni paplašināja darbību Vjetnamas kara laikā, bombardējot arī Kambodžu un Laosu, veicot piekrastes reidus Ziemeļvjetnamā, kā arī rīkojot jūras kājnieku uzbrukumus, par kuriem netika vēstīts medijos.

Dokumentus noplūdināja Daniels Elsbergs, kurš strādāja pie pētījuma sagatavošanas. Viņš tika apsūdzēts sazvērestībā, spiegošanā un valdības īpašuma zādzībā, bet pēc tam apsūdzības tika atceltas, jo prokuratūra, kas izmeklēja Votergeitas skandālu, atklāja, ka prezidenta Niksona administrācijas pārstāvji bija devuši rīkojumu censties nomelnot Elsbergu.

2011. gadā «Pentagona dokumenti» pilnībā tika atslepenoti un ir publiski pieejami.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu