Polaņskis izvairījies no soda par izvarošanu Šveicē (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šveices prokuratūra trešdien nolēmusi neizvirzīt kinorežisoram Romanam Polaņskim jaunas apsūdzības izvarošanā, jo 1972.gadā notikušajam incidentam iestājies noilguma termiņš.

Bijusī aktrise Renāte Langere septembrī vērsās Šveices policijā, apgalvojot, ka Polaņskis viņu izvarojis Šveices pilsētā Gštādē 1972.gadā, kad viņa bija 15 gadus veca.

61 gadu vecā Langere ir bijusī aktrise, kas dzimusi Minhenē. Viņa ir ceturtā sieviete, kas publiski apsūdzējusi Polaņski seksuālā uzbrukumā.

Saskaņā ar Šveices likumiem, kas bija spēkā 1972.gadā, upurim bija 15 gadi laika, lai izvirzītu apsūdzības, paziņoja Šveices prokuratūra, norādot, ka šajā lietā iestājies noilgums.

1977.gadā Polaņskis, kuram tolaik bija 43 gadi, ASV tika apsūdzēts tolaik 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās.

1978.gadā neilgi pirms gaidāmās sprieduma pasludināšanas Polaņskis aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

Kopš tā laika Polaņskis bēguļo no ASV tiesu sistēmas.

2010.gadā britu aktrise Šarlote Lūisa apsūdzēja Polaņski par seksuālu uzbrukumu 1983.gadā, kad viņai tikko bija palikuši 16.gadi.

Šogad augustā kāda sieviete, kura identificējusi sevi tikai kā Robina, preses konferencē Losandželosā paziņoja, ka Polaņskis pret viņu pastrādājis seksuālu varmācību 1973.gadā, kad viņai bija 16 gadi.

Robina sacīja, ka viņu uz šo apsūdzību pamudinājis sašutums pēc Geimeres aicinājuma ASV tiesu iestādēm izbeigt 1977.gadā ierosināto lietu pret Polaņski.

«Es tam neesmu tikusi pāri,» sacīja Robina. «Es tagad runāju, lai Samanta un pasaule zinātu, ka viņa nav vienīgā nepilngadīgā, kas bija Romāna Polaņska upuris.»

«New York Times» ziņoja, ka Langere beidzot izlēmusi vērsties policijā daļēji Robinas rādītā piemēra dēļ un tāpēc, ka viņas vecāki jau ir miruši.

Langere pavēstīja šim laikrakstam, ka satikusies ar Polaņski, strādājot par modeli Minhenē, un kopā ar viņu aizbraukusi uz kādu māju Gštādē, kur Polaņskis viņu esot izvarojis.

Neskatoties uz apsūdzībām, Polaņska karjera turpināja plaukt uz zelt pēc aizbēgšanas no ASV.

Viņš ieguvis astoņas Cēzara balvas, kas ir franču ekvivalents amerikāņu «Oskaram», kā arī «Oskaru» par filmu «The Pianist» («Pianists»).

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu