Uz lielā ekrāna drāma par īpašu ugunsdzēsēju vienību

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Šonedēļ pirmizrādi Latvijas kinoteātros piedzīvo pasaulē vadošo kinokritiķu atzinīgi novērtētā drāma «Tikai drosmīgie» («Only the Brave»). Tas ir uz patiesiem notikumiem balstīts kino stāsts par īpaši apmācītu ugunsdzēsēju vienību, kura 2013. gada vasarā cīnījās ar postošu savvaļas ugunsgrēku, kas apdraudēja Jarnelas pilsētu Arizonas štatā.

Pirmizrādēs visā pasaulē drāma «Tikai drosmīgie» jau ir izpelnījusies atzinīgus aplausus un saviļņojuma pilnus klusuma brīžus. «Šis nav parasts stāsts par mačo tipa vīriešiem. Tas ir kas daudz objektīvāks un emocionāli dziļāks,» savā recenzijā paudusi New York Magazine kritiķe Emīlija Jošida. Viņas kolēģi citos ietekmīgos laikrakstos piebalso ar izteikumiem «vizuāli žilbinoši», «izcils vēstījuma spriedzes temps», «pārliecinoši aktierdarbi» un «skrupulozi nostrādāts scenārijs».

Foto: Kadrs no filmas

Drāmas «Tikai drosmīgie» aizkulišu informācija liecina, ka filmas scenārijs tapis, iedvesmojoties no populārā dzīvesstila žurnāla GQ raksta. Tajā līdz niansēm bija atspoguļoti dramatiskie notikumi, ko spriedzes pilnajās dienās 2013. gadā pārdzīvoja gan paši ugunsdzēsēji, gan viņu ģimenes locekļi, gan apdraudētās pilsētas iedzīvotāji.

Postošo savvaļas ugunsgrēku izraisīja zibens spēriens. Lielais karstums, sausums un stiprais vējš veicināja to, ka liesmas izplatījās šausminošā ātrumā un kļuva par draudu biezi apdzīvotām vietām. Cīņā ar uguni gāja bojā 19 savvaļas platību ugunsdzēsēji.

Rezultātā Amerikas Savienotajās Valstīs tas ir lielākais vienā incidentā bojāgājušo ugunsdzēsēju skaits kopš 2001. gadā 11. septembra terorakta Ņujorkā.

Drosmīgās ugunsdzēsēju vienības atspoguļošanu kino stāstā ir uzņēmies režisors Džozefs Kosinskis. Galvenās lomas viņš ir uzticējis tādiem talantīgiem aktieriem kā Teilors Kičs, Mails Tellers, Džošs Brolins, Džefs Bridžess, Endija Makdauela un Dženifera Konelija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu