LTV dokumentālā filma par Zolitūdes traģēdiju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

21. novembrī aprit četri gadi kopš lielākās traģēdijas Latvijas Republikas pastāvēšanas vēsturē – 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē, iegrūstot lielveikala «Maxima» jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki un neskaitāmi tika ievainoti. Dokumentālā filma «Paraugprāva» ir Zolitūdes traģēdijai veltīts poētiski analītisks vēstījums, kura centrā ir dominējošo pušu advokāti, cietušie un sabiedriskās domas līderi.

2013. gadā notikusī traģēdija raisa jautājumus ne tikai par tieslietu sistēmas efektivitāti, bet arī liek iztirzāt jautājumu par cilvēka vērtību mūsdienu sabiedrībā. Kāda ir cilvēka dzīvības cena mūsdienu ekonomikā un vai šādu zaudējumu maz ir iespējams atlīdzināt? Par ko cīnās advokāti, par ko cīnās «Maxima» un par ko cīnās cietušie?

Filmas veidotājus runāt iedrošina neskaitāmie cietušo tuvinieki un izmainītie likteņi, kas nu jau nepilnus četrus gadus nav saņēmuši cieņpilnu attieksmi šīs lietas atrisināšanā. Šis notikums ir priekšlaicīgi aizmirsts – vēl pirms iespējas mācīties no pieļautajām kļūdām.

Filmas mērķis ir iepazīt Latvijas tieslietu sistēmu un rast atbildes uz jautājumiem – kādēļ tiesvedības kavējas, kāpēc mēs nevaram atrisināt šādus konfliktus saprātīgos termiņos?

Filmas režisors ir Rihards Gēcis, scenārists ­– Reinis Spaile, galvenais operators ­– Reinis Aristovs, producente – Anna Macko. Filma tapusi producentu apvienības «KOMŪNA7» paspārnē. Filmas skaņu celiņu veidojuši komponisti Jānis Runģis un Pēteris Pāss.

Režisors stāsta: «Šī nav tehniska rakstura traģēdija, tās ir materiālisma kulta un pielūgsmes sekas. Ja ne šī lieta, tad kas vēl to spēs izmainīt? Vai 54 bojā gājušie spēs būt pietiekami labs iemesls taisnīgam un līdzatbildīgam situācijas atrisinājumam? Šis ir ne tikai tiesu sistēmas, bet arī vispārējas cilvēcības un sirdsapziņas jautājums.»

«Paraugprāva» savu pirmizrādi piedzīvos traģēdijas atceres dienā – 2017. gada 21. novembrī Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā plkst. 22.00.

Rihards Gēcis ir dokumentālo īsfilmu, mūzikas video, reklāmu un koncertfilmu režisors un operators. Dokumentālā filma «Paraugprāva» ir režisora debija dokumentālā pilnmetrāžas filmu žanrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu