Deviņas patriotiskas un kara filmas, kuras būtu vērts noskatīties

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Novembri mēs dēvējam par patriotu mēnesi, tad Latvijā un arī citviet Eiropā piemin Pirmajā pasaules karā kritušos, atdod godu karavīriem, kas aizstāvējuši savas valsts intereses.

Šajā patriotisma noskaņu pilnajā laikā kanāls «National Geographic» iesaka atlicināt laiku arī kādai filmai vai seriālam, kas stāsta par karavīru drosmi un varonību. Un nevar aizmirst arī to, cik saspringtos apstākļos dzimst jaunas valstis. Lūk, deviņas filmas, sākot ar ļoti nopietniem kara stāstiem līdz mazliet priecīgākām, patriotiskām filmām.

Glābjot ienaidnieku Raienu (1998)

Otrais pasaules karš. Pēc desantēšanās Normandijā grupa ASV karavīru dodas meklēt ierindnieku Džeimsu Frānsisu Raienu, kura trīs brāļi jau ir gājuši bojā karā, lai nosūtītu viņu mājās. Iespējams, tas varētu šķist maznozīmīgs stāsts, taču režisors Stīvens Spīlbergs ir radījis patiešām episku stāstu, sākot ar vērienīgo «D dienas» atveidojumu līdz pat emocionālam stāstam par drosmi un upurēšanos.

Melnais vanags. Notriekts. (2001)

1993.gads. Mogadīšo. Pilsoņu kara pārņemtās Somālijas teritorijā specoperācijas laikā tiek notriekti divi ASV «Black Hawk» helikopteri, kuru glābšanai un teju diennakti garām kaujām izseko režisora Ridlija Skota filma. Tā atklāj, ka varonība ir sastopama ikvienā militārajā misijā, ne vien vēstures grāmatās.

Rīgas sargi (2007)

1919. gads. Vācu karaspēks krievu virsnieka Pāvela Bermonta vadībā grasās sagrābt Rīgu, un, šķiet vienīgā Latvijas cerība ir sabiedroto atbalsts. Taču Mārtiņš, kas pēc daudziem karā pavadītiem gadiem ir atgriezies mājās, kopā ar dažiem drošsiržiem ir gatavs aizstāvēt nesen dzimušo valsti. Kaut vēsturiski neprecīzs, tomēr skatītāju iemīļots kino stāsts par 1919. gada novembra notikumiem Latvijā.

Arābijas Lorenss (1962)

Pirmais pasaules karš. Britu armijas leitnants T.E.Lorenss Sīrijā cieši sadarbojas ar arābu klejotājiem, ir ieguvis viņu uzticību un tā rezultātā faktiski vada partizāņu karu pret Osmaņu impēriju. Tas ir stāsts par Lorensa neticamajām darbībām Tuvajos Austrumos, viņa drosmi un cīņu pret šausminošo vardarbību Pirmā pasaules kara laikā. Tiek uzskatīta par vienu no visu laiku dižākajām kara drāmām.

Ieroču brāļi (2001)

Otrais pasaules karš. 101.gaisa desanta divīzijas «E» rota gatavojās doties uz Eiropu. Stīvena Spīlberga un Toma Henksa režisētais miniseriāls atklāj visas tās gaitas karā, sākot ar treniņlēcieniem ar izpletni, desantu Normandijā, Bastonas aplenkumu un līdz pat Japānas kapitulācijas brīdim. Tā sižets ir balstīts patiesos notikumos un kalpo kā atgādinājums, kāda bija cena par uzvaru karā.

Vads (1986)

1967. gads. ASV armijas brīvprātīgais Kriss Teilors dodas uz Dienvidvjetnamu, taču jauniņajam komandierim nav īstas autoritātes vadā un tur valda nesaskaņas. Režisora Olivera Stouna reālistiski uzņemtā filma ir veltījums visiem kritušajiem karavīriem. Arī pats Stouns ir piedalījies karadarbībā Vjetnamā. Tādēļ filma ļoti precīzi ataino šā kara norises.

Ilgais ceļš mājup (2017)

2004. gads. Bagdādes piepilsētā Sadrā ASV Pirmā kavalērijas divīzijas patruļas piedzīvo negaidītu un nežēlīgu nemiernieku uzbrukumu. Miniseriāls, kas patlaban skatāms «National Geographic», ir iedvesmojošs stāsts par pašaizliedzību, varonību sarežģītos apstākļos, par vēlmi izdzīvot un atgriezties mājās pie mīļajiem cilvēkiem. Astoņu sēriju stāsta pamatā ir ABC reportieres Martas Radacas grāmata ar tādu pat nosaukumu.

Seržants Jorks (1941)

1916. gads. Elvins Jorks ir vienkāršs puisis, ko apkārtnē pazīst kā trakuli un precīzu šāvēju. Pienākot ziņām par karu, Elvins piesakās armijā cerībā, ka viņa miermīlīgie uzskati palīdzēs izvairīties no dienesta. Tomēr viņš nokļūst frontē, kur izrāda neticamu varonību. Jorks ir viens no visvairāk apbalvotajiem ASV karavīriem Pirmā pasaules kara laikā.

Vienīgā fotogrāfija (2008)

1918. gada 18. novembris. Nacionālajā teātrī tiek proklamēta neatkarīga Latvijas republika. Svinīgais pasākums iemūžināts vienā vienīgā Viļa Rīdzenieka fotogrāfijā. Pirms tam, iepriekšējā naktī, izdzīvoti partiju ķīviņi, par kuriem klātesošie pat nenojauš. Filma, balstoties uz vēstures liecībām un dokumentiem, atklāj, kā izlēmīgi vīri sarežģītos apstākļos dibina valsti. Tā tapusi par godu Latvijas Republikas 90. dzimšanas dienai.

Vienīgā fotogrāfija (2008)
Vienīgā fotogrāfija (2008) Foto: Kadrs no filmas
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu