Saulītis: Filmā par strēlniekiem var rast iedvesmu rīcībai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Filma «Astoņas zvaigznes» skatītājiem var dot iedvesmu rīcībai dzīves neskaidrajās situācijās un šodienas sarežģītajos apstākļos, pauda tās režisors Askolds Saulītis. Viņš skaidroja, ka mūsdienās, tāpat kā jebkurā citā laikā, cilvēki jūtas apmulsuši, jo ir dažādi procesi, kas rada neziņu, kā rīkoties. «Vieglāk ir skriet līdzi kādam lozungam. Bet vēsturiskajos notikumos, kas nemaz nav tik seni un saistās ar mūsu valsti, var atrast iedvesmu no tā, kā rīkojušies latvieši pirms 50 vai 100 gadiem. Varbūt tur var rast atbildi uz jautājumu, kā rīkoties šodienas sarežģītajos apstākļos,» sacīja Saulītis.

Viņaprāt, arī jaunieši, kuriem ir interese par savu dzīvesvietu un tās neatkarības iegūšanu, noteikti apmeklēs filmas seansus. «Mēs rēķinājām, ka Pirmajā pasaules karā tika mobilizēti ap 30 000 iedzīvotāju, līdz ar ko katrā otrajā vai trešajā ģimenē noteikti ir kāds, kurš bija strēlniekos, Pirmajā pasaules karā vai Krievijas pilsoņu karā, sarkanajos strēlniekos vai arī Otrā pasaules kara leģionā,» norādīja režisors.

Taujāts par filmas veidošanas izaicinājumiem, Saulītis atbildēja, ka visgrūtākais darbs bijis saistībā ar nepieciešamo vēsturisko materiālu atlasi, jo scenārija rakstīšanas laikā tika laisti klajā vairāki zinātniski pētījumi, kas apgrūtināja izmantojamo materiālu izvēli. Filmas radošā komanda esot saskārusies arī ar paša scenārija saturiskām problēmām.

Saulītis arī skaidroja, ka sākotnēji filmas radošā komanda bija plānojusi atspoguļot astoņus strēlnieku bataljonus. Pēcāk gan kļuva skaidrs, ka filmai nepieciešami arī personīgi stāsti, tādēļ tika izvēlētas arī astoņas sižeta centrālās personības, kuras ar savu stāstu palikušas Latvijas vēstures lappusēs.

Režisors arī atklāja, ka filma «Astoņas zvaigznes» ir daļa no plānotas triloģijas. «Pie filmas «Astoņas zvaigznes» idejas tika sākts darbs pēc 2009. gada filmas «Bermontiāde». Hronoloģiski sanāk, ka strēlnieki ir pirms tam, tādēļ radošā komanda saprata, ka jātaisa triloģija, kas saistīta ar Latvijas valsts proklamēšanu. Šī ir otrā filma - latviešu strēlnieku stāsts, nākamais būtiskais ir neatkarības karš,» norādīja Saulītis.

Filmas «Astoņas zvaigznes» pirmizrāde vairāk nekā 50 vietās visā Latvijā notiks 18. novembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu