Baltijas valstis kopā startēs 12 kino festivālos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

2018. gadā, kad simtgadi svin ne tikai Latvija, bet arī Lietuva un Igaunija, visu trīs Baltijas valstu kino institūciju vadītāji atjaunojuši partnerības līgumu, kas paredz dažādus sadarbības aspektus, tai skaitā kopīgus Baltijas nacionālo kinematogrāfiju popularizēšanas pasākumus 12 starptautiskos kinofestivālos 2018. gada laikā, informē Kristīne Matīsa, NKC vecākā referente informācijas jautājumos.

Trīs kino institūciju vadītāji - Lietuvas Kino centra vadītājs Rolands Kvietkauskas, Igaunijas Filmu fonda vadītāja Edīte Sepp un Latvijas Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma - satikās Triestes starptautiskajā kinofestivālā, kas notiek 19.-28. janvārī, un vienojās par 12 kopīgiem filmu popularizēšanas projektiem, kas tiks realizēti 2018. gadā. Sekojot 2015. gadā Kannu kinofestivālā parakstītajam dokumentam par visu trīs kaimiņvalstu spēku apvienošanu, lai kopīgi virzītu Baltijas filmas starptautiskajā arēnā, šobrīd Lietuva, Latvija un Igaunija vienojušās kopīgi prezentēt Baltijas filmu industriju īpaši izvēlētos starptautiskos kinofestivālos - Kopenhāgenā (Dānija), Karlovi Varos (Čehija), Sansebastjanā (Spānija), Glāzgovā (Skotija / Lielbritānija), Maskavā (Krievija), Štutgartē, Lībekā un Vīzbādenē (Vācija), Reikjavikā (Islande), Lībekā (Vācija) un Tbilisi (Gruzija). Popularizēšanas pasākumi paredz kopīgas filmu programmas, retrospektīvas un filmu nozares pasākumus, kas demonstrē Baltijas kinoprofesionāļu potenciālu.

«Trīs Baltijas valstu simtgades ir papildu motivācija koncentrēt spēkus Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kinematogrāfiju atpazīstamības veicināšanai. Mūs vieno gan vēsturiskās saiknes, gan arī kino kultūras tradīcijas un aktuālie procesi,» saka Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma. «Šogad, kad visas trīs mūsu valstis svin simtgadi, mums ir iespēja pievērst sev pasaules uzmanību, tāpēc plānojam intensīvu gadu Baltijas kino popularizēšanā. Mēs redzam, ka labākus rezultātus varam sasniegt, ja pasaulē rādām Baltiju kā vienotu reģionu,» apgalvo Lietuvas Kino centra vadītājs Rolands Kvietkauskas, un Igaunijas Filmu institūta vadītāja Edīte Sepp rezumē: «Mums ir liels prieks svinēt valsts jubileju kopā ar tuvākajiem kaimiņiem, un kopā mēs esam daudz redzamāki, nekā katrs atsevišķi».

Kopīgi noslēgtā vienošanās paredz arī nodibināt Baltijas balvu Triestes festivāla kopražojumu forumā When East Meets West - to saņems labākais Baltijas projekts, un šogad par tādu tika atzīta topošā Lietuvas un Itālijas kopražojuma filma «I’ll Stand By You». Savukārt foruma sadaļā Last Stop Trieste, kur prezentē jau gandrīz pabeigtas filmas, piedalījās arī Latvijas Simtgades projekts, visu trīs Baltijas valstu kopražojums Baltijas jaunais vilnis (VFS Films, režisori Kristīne Briede un Audrius Stonis), bet balvu saņēma čehu režisores Annas Krivenko projekts My Unknown Soldier, kura Latvijas puses producents ir Sergejs Serpuhovs (Baltic Pine Films).

Baltijas valstu kino institūciju vienošanās par sadarbību paredz ne tikai popularizēt gatavas un ražošanā esošas filmas, bet arī veicināt kopražojumu attīstību savā starpā un ar citām Eiropas valstīm, kā arī mērķtiecīgi piedalīties Eiropas kopējās audiovizuālās politikas veidošanā. Svarīga sadarbības sastāvdaļa ir arī informācijas apmaiņa starp pašām kaimiņvalstīm, tāpēc arī 2018. gadā turpināsies kopīgā tradīcija - Baltijas filmu dienas, kas notiek visās trīs valstīs vienlaikus augusta beigās un 2017. gadā pulcināja ievērojamu skatītāju skaitu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu