Deviņas zīmīgākās Vila Smita filmas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kadrs no filmas "Es esmu leģenda"

Izrādās, aktieris un reperis Vils Smits reiz atzinis, ka viņam nebūtu nekas pretī kļūt par ASV prezidentu. Un kādēļ gan ne, ja reiz viņam no pieprasīta mūziķa izdevās kļūt par Holivudas superzvaigzni, kas varonīgi uzvar citplanētiešus, cīnās ringā un mēģina tikt galā ar eksistenciālām problēmām (vai sociālajiem tīkliem). Jau svētdien skatītāji Vilu Smitu redzēs «National Geographic», kopā ar astoņiem elites astronautiem vadot vērienīgo raidījumu ciklu «Kāda dīvaina planēta». Taču tikpat labi var pavadīt laisku brīvdienu, lai vēl vienu reizi noskatītos kādu no Smita labākajām filmām.

 
Foto: Kadrs no video

«Ali» (2001)

Smitam patiešām izdevās atklāt viena no visu laiku labākajiem sportistiem – Muhameda Ali rakstura ekscentrisko pusi. Tā koncentrējas uz labākajiem mirkļiem boksera dzīvē – gan ringā, gan ārpus tā. Un filmā «Ali» ir grūti nodalīt Vila varoni no paša Smita kā filmu zvaigznes. Gatavojoties lomai, aktieris pamanījās uzaudzēt arī visai iespaidīgus muskuļus. Par Ali atveidojumu saņemtā «Oskara» balvas nominācija ir godam nopelnīta.

 
Foto: Kadrs no video

«Vīri melnā» (1997)

Nenoliedzami, vēl viens lielisks darbs no Vila Smita «zelta laikiem». Pat šodien, pēc vairākiem gadu desmitiem, fantastikas komēdija «Vīri melnā» nav zaudējusi savu aktualitāti, turklāt nav īpaši novecojusi ne iespaidīgā datoranimācija, ne arī vizuālais stils, ne arī atsvaidzinoši nekorektais humoriņš. Smits aģenta Džoja lomā ir neatvairāms un joprojām droši sargā Zemes iedzīvotājus no informācijas par nevēlamiem citplanētiešiem.

 
Foto: Kadrs no video

«Tiesības uz laimi» (2006)

Krisa Gārdnera loma ir otrā, par kuras atveidošanu Smits ieguva «Oskara» nomināciju labāko aktieru kategorijā. Patiešām aizkustinoši skati, kuros Vils redzams kopā ar savu dēlu Džeidenu. Skarbais un patiesais stāsts par nabadzīga, līdz izmisumam novesta tirdzniecības pārstāvja pārtapšanu turīgā brokerī ir īsts amerikāņu sapņa piepildījums, kas liek jums aizmirst par pareizrakstību filmas nosaukumā («The Pursuit of Happyness»).

 
Foto: Kadrs no filmas

«Valsts ienaidnieks» (1998)

Advokāts Roberts Kleitons Dīns aktiera karjerā faktiski ir pirmā, visai dramatiska loma, kad Smits savu lielo šarmu izmanto politiskā trillerī. Tā atklāja, ka Vila spējas piesaistīt auditorijas uzmanību ir daudz lielākas, nekā varētu šķist sākumā. Bet trillerī skartā tēma par privātās dzīves ierobežošanu, starp citu, ir aktuāla arī šodien.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Es esmu leģenda» (2007)

Tiešām, pasaules gals nešķiet tik briesmīgs, ja klāt ir Vils Smits un burvīgs suns. Vampīru – zombiju pārņemta pasaule ir traģiska un briesmīga, taču šī, pēc kārtas jau trešā Ričarda Matesona šausmu romāna adaptācija ir neparasti melanholiska. Tāpat kā, iespējams, pēdējais izdzīvojušais cilvēks pamestās Manhetenas ielās – ASV armijas virusologs Roberts Nevils, kuru atveido Smits.

 
Foto: Kadrs no video

«Neatkarības diena» (1996)

Holivudas klasika mūžīgi mūžos. Idealizēta, aizraujoša un amizanta fantāzija par tikšanos ar citplanētiešiem. Režisora Rolanda Emeriha labākā katastrofu filma ir veiksmīgs «svešo» iebrukuma un komēdijas elementu apvienojums. Vila Smita atveidotais varonīgais helikoptera pilots, «vēsais» kapteinis Stīvens Hillers ir apņēmības pilns darīt visu, pat lidot kosmosā, lai atbrīvotu Zemi no nelietīgajiem iebrucējiem.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Satricinājums» (2015)

Vēl viens stāsts par morāli ētiskām problēmām un traumatismu sportā, kurā atklājas satraucoši fakti par regulāro smadzeņu satricinājumu sekām. Smits ķirurga Beneta Omala lomā ir lielisks, taču tas nenozīmē, ka pēc Ridlija Skota uzņemtās filmas Nacionālajā Futbola līgā kas būtisks ir mainījies.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Es, robots» (2004)

Fantasta Aizeka Azimova robotikas stāstu adaptācija trīs gadus pirms «iPhone» laišanas klajā šķita pilnīgi nesaistīta ar reālo ikdienu. Tagad roboti ir teju visur, kaut detektīvam Delam Spūneram, kuru atveido Smits, šodien darba vēl nebūtu. Jā, filmā trīs Azimova slavenie robotikas likumi ir veiksmīgi pielāgoti XXI gs., bet ciniskais Spūners (Smits) turpina neieredzēt mehānisko saprātu.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Septiņas dzīves» (2008)

Smitam nav trūcis arī ambīciju atveidot nopietnus, dramatiskus varoņus. Piemēram, nelaimes gadījumu piedzīvojušu vīru Timu (Benu) Tomasu, kura dedzīgā pašaizliedzība izpirkt savu vainu, mainot septiņu cilvēku dzīves, pārtop visnotaļ mesiāniskās izpausmēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu