Drīzumā simtgades filmas «Mērijas ceļojums» pirmizrāde

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Šā gada 2. maijā pirmizrādi piedzīvos režisores Kristīnes Želves dokumentālā spēlfilma «Mērijas ceļojums», informē Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matisa.

Filma balstās uz filmas varones mātes Mērijas Grīnbergas autentiskajām dienasgrāmatām, kas glabājas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā. Tajās caur savas dzimtas likteni viņa izstāstījusi visas Latvijas stāstu - centieni izpostīt Latvijas valsti notika caur mūsu inteliģences, kultūras, mākslas, vēsturiskās atmiņas un tautas mantojuma iznīcināšanu. «Mērijas ceļojums ir personiska uzruna katram cilvēkam, kas domā, jūt un rīkojas,» teica Matisa.

Viņa pastāstīja, ka 35 gadus vecā Mērija Grīnberga bija vienīgā brīvprātīgā muzeja darbiniece, kas 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām, ko centās izvest vācu okupācijas spēki. Grīnberga savu pienākumu izpildīja līdz galam - padomju okupācijas spēki tos atveda atpakaļ, un viņa atgriezās padomju Rīgā. Par šādu ceļojumu filmas varone tika atlaista no darba muzejā un uz viņu tika vērstas nerimstošas aizdomas.

Filma tapusi programmā «Latvijas filmas Latvijas simtgadei». Tā uzņemta Latvijā un Čehijā, un tajā sapludinātas dokumentālas un inscenētas epizodes.

Filmu veido studija «Vivat», tās operators inscenētājs ir Andrejs Rudzāts, māksliniece Ieva Stūre, komponists Juris Vaivods, bet skaņu režisors Aleksandrs Vaicahovskis. Galvenajās lomās iejutīsies Daiga Kažociņa un Marīna Janaus. Filma tapusi programmas «Latvijas filmas Latvijas simtgadei» ietvaros, uzņemta Latvijā un Čehijā, tajā sapludinātas dokumentālās un inscenētās epizodes.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu