Ielūkojies simtgades filmas «Bille» aizkadros

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Deinats

Līdz režisores Ināras Kolmanes pilnmetrāžas spēlfilmas «Bille» pirmizrādei jāgaida vien nedēļa – Latvijas kinoteātros to sāks izrādīt piektdien, 20. aprīlī. Tikmēr piedāvājam ielūkoties filmas aizkadros.

Stāsts visai ģimenei par apņēmības pilno septiņgadnieci tapis pēc latviešu rakstnieces Vizmas Belševicas romāna «Bille» motīviem. Filmas darbība norit 30. gadu pirmskara Latvijā. Filmas režisore Ināra Kolmane atklāj, ka filmēšana notika rakstnieces Vizmas Belševicas bērnības mājā un pagalmā – mazā Rūta, Billes lomas atveidotāja, basām kājām skraidīja pa tiem pašiem bruģakmeņiem pagalmā, pa kuriem bērnībā skraidījusi arī mazā Vizma.

Galveno lomu filmā atveido Rūta Kronberga. Viņa izturēja konkursu, kurā piedalījās vairāki simti meiteņu, taču filmas režisore Ināra Kolmane atceras, ka jau pirmajā tikšanās reizē ar Rūtu izveidojusies īpaša saikne. Atsaucot atmiņā aktieru atlases notikumus, Ināra saka: «Meklējot meiteni, noteicošais nebija vizuālā līdzība, bet gan spēja iejusties Billes tēlā un izdzīvot to. Rūtai tāpat kā Billei ir vērīgs acu skatiens, kas spēj pamanīt un izjust lietas, kas pieaugušajiem steigā šķiet nesvarīgas, viņas abas ir lielas lasītājas un fantazētājas.» Tagad, kad darbs pie filmas ir pabeigts, vislielāko gandarījumu sniedz apziņa, ka izdarīta pareizā izvēle.

Billes mammas lomā filmā iejutusies aktrise Elīna Vāne, savukārt tēvu spēlē Artūrs Skrastiņš. Vecmāmiņas lomu atveido Lolita Cauka. Filmā piedalās arī citi pazīstami latviešu aktieri – Lilita Ozoliņa, Gundars Āboliņš, Guna Zariņa, Pēteris Liepiņš, Vilis Daudziņš, Maija Doveika, Ilze Vazdika, Dace Makovska, Dace Bonāte, Agris Māsēns, Leons Krivāns un citi.

Filma tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo Kino centru, Lietuvas Kino centru, Čehijas Kino centru un Latvijas, Lietuvas un Čehijas kino profesionāļiem. Pamata finansējums saņemts Nacionālā Kino centra programmā «Latvijas filmas Latvijas simtgadei». Filmas izplatītājs Latvijā ir kompānija «UzKino».

Biļetes uz filmas seansiem jau pieejamas iepriekšpārdošanā lielāko Latvijas kinoteātru kasēs un interneta vietnēs – Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā, Siguldā, Cēsīs, Valmierā, Smiltenē, Daugavpilī, Rēzeknē, Madonā, Jūrmalā. Kinoteātri darbdienās piedāvās arī īpašus nosacījumus filmas apmeklējumam skolēnu grupām kopā ar pedagogiem; par to iespējams vairāk uzzināt lielāko kinoteātru tīmekļa vietnēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu