Tautas frontes muzejā Pipara filma «Vēsture aiz kadra. Kino»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

19. aprīlī, plkst.17 Tautas frontes muzejs aicina noskatīties režisora Romualda Pipara dokumentālo filmu «Vēsture aiz kadra. Kino», kas stāsta par cilvēkiem, kuri filmēja Trešās atmodas notikumus, informēja Nacionālā Vēstures muzeja preses sekretāre Rudīte Menģelsone.

Filmā stāstīts par to, kā tapa mūsdienās jau par vēsturiskiem uzskatītie kadri, kā arī tā atspoguļo gan labi zināmas, gan nepublicētas laikmeta norišu fiksācijas.

Kā pastāstīja Menģelsone, filmas kino materiālos iemūžināta Latvijas Tautas frontes dibināšanas manifestācija Mežaparkā, Augstākās Padomes balsojums 1990. gada 4. maijā, sarkanbaltsarkanā

karoga uzvilkšana Rīgas pils Sv. Gara tornī, janvāra barikādes, augusta pučs, kā arī citi notikumi.

Filmā iekļauti agrāk publiski neizrādīti un 30 gadus pēc uzņemšanas digitalizēti 35 mm kinolentes fragmenti, kas papildināti ar to autoru - režisoru, operatoru, redaktoru, montāžas un skaņas režisoru atmiņām.

Filmas piecu gadu tapšanas procesā, tika izpētīts un digitalizēts vairāk nekā 40 stundu garš kinomateriāls, kas uzņemts laikā no 1986. līdz 1991.gadam. Tāpat notikušas vairāk nekā 20 intervijas ar šo kinohroniku veidotājiem, no kuriem daļa joprojām aktīvi strādā dokumentālā kino jomā, par filmas tapšanu stāstīja Menģelsone.

Pēc filmas noskatīšanās būs iespēja tikties ar filmas autoru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu