Putins neļauj Serebreņņikovam doties uz Kannām

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins noraidījis aicinājums atbrīvot apcietināto režisoru Kirilu Serebreņņikovu un ļaut viņam doties uz Kannu kinofestivālu.

Pievienotas pēdējās četras rindkopas

Kā ceturtdien pavēstīja festivāla organizētāji, Francijas kultūras ministrs Žans Īvs Ledriāns vēstulē lūdzis Putinu ļaut 48 gadus vecajam Serebreņņikovam doties uz Kannām uz viņa melnbaltās filmas «Ļeto» («Vasara»), kas vēsta par 80.gadu leģendāro krievu rokmūziķi Viktoru Coju, izrādi.

Putins atbildējis īsi pirms filmas pirmizrādes, kas notika trešdienas vakarā, norādot, ka labprāt palīdzētu Kannu kinofestivālam, tomēr nevar iejaukties, jo «Krievijas tiesu sistēma ir neatkarīga».

Serebreņņikovs atrodas mājas arestā kopš apcietināšanas 2017.gada augustā. Režisors tika apcietināts saistībā ar apsūdzībām krāpšanā. Tas notika filmēšanas pēdējā posmā. Serebreņņikovs viņam izvirzītās apsūdzības noliedz.

«Mēs pamodāmies, lai uzzinātu, ka mūsu režisora tur nav,» sacīja filmas producents Iļja Stjuarts.

Serebreņņikovs strādājis pie filmas montāžas, esot mājas arestā.

«Mēs uzskatām, ka tā ir pilnīgi smieklīga situācija,» preses konferencē Kannās sacīja Stjuarts.

Filmas zvaigznes un komanda uz Kannu sarkanā paklāja pirms pirmizrādes sarīkoja protesta akciju. Pie saviem tērpiem viņi bija piesprauduši nozīmītes ar režisora portretu, turklāt arī pacēla plakātu, uz kura ar lieliem melniem burtiem bija uzrakstīts režisora vārds.

Serebreņņikova filma pretendē uz «Zelta palmas zaru» - Kannu festivāla galveno godalgu. Lente izpelnījusies viscildinošākās atsauksmes, un kritiķi to nodēvējuši par «krievu «'Trainspotting«».

«Serebreņņikovam vienīgi var just līdzi, īpaši ņemot vērā, ka šī situācija ir atkarīga tikai no viena cilvēka gribas,» ziņu aģentūrai AFP sacīja ukraiņu režisors Sergejs Lozņica, šādi izsakoties par Putinu.

«Tas ir tā, it kā mēs būtu atgriezušies viduslaikos, kad viens valdnieks izlemj visu. Kad es domāju par Putinu, es domāju arī par Šekspīra Makbetu,» atzina režisors.

Lozņicas mākslas filma «Donbass» par asiņaino konfliktu Ukrainas austrumos iekļauta Kannu festivāla skatē «Un Certain Regard».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu