Uz lielā ekrāna simtgades filma par Dziesmu svētkiem «Dziesmuvara»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

1. jūnijā Rīgas kinoteātrī «Splendid Palace» pirmizrādi piedzīvos režisora Askolda Saulīša dokumentālā filma «Dziesmuvara», kas ir stāsts par Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstību vairāk nekā simts gadu garumā, informē Latvijas Nacionāla kultūras centra pārstāve Linda Ertmane.

Dokumentālās filmas «Dziesmuvara» veidotāji savu Dziesmu svētku redzējumu ļāvuši izstāstīt dokumentālam koptēlam - latviešu karavīram, kara lidotājam, ērģelniekam un koristam. Lidojumā virs Latvijas - vēsturiskās fotogrāfijās, dažādās laikmeta liecībās, oficiālās un ģimeņu hronikās, kā arī liktenīgo dziesmu motīvos filmā atgādināts par latviešiem dotās dziesmuvaras pārlaicīgumu, nozīmi nācijas pašapziņas celšanā, tautas saliedēšanā un brīvības gara uzturēšanā jebkuros apstākļos, kā tēvzemē, tā trimdā, informēja Ertmane.

Filmas scenārija autori ir Dainis Īvāns un Askolds Saulītis, režisors - Askolds Saulītis, operators - Andris Priedītis, un producents - biedrība «Terra Europa».

Foto: Kadrs no filmas

Pēc filmas režisora Askolda Saulīša paustā, filmā atainoti centieni Dziesmu svētkus pakļaut dažādiem ideoloģiskiem mērķiem un tautas attapība to nepieļaut. «Dziesmuvara tautai devusi spēku izcīnīt neatkarīgu valsti, izturēt karos, pretoties pārtautošanai. Dziesmu svētkos nostiprinājies mūsu garaspēka karaspēks, kas Trešajā atmodā izrādījies stiprāks pat par padomju okupantu bruņotiem spēkiem,» teicis Saulītis.

Saulītis divas reizes Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps atzīts par labāko dokumentālā kino režisoru.

Darbs pie filmas uzsākts 2016. gadā ar Latvijas Nacionālā kultūras centra un Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Dokumentālā filma iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu