Lietuva centīsies dokumentālajās filmās vēstīt pasaulei par saviem ebreju glābējiem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuva centīsies veidot dokumentālās filmas, kuras ļautu pasaulei uzzināt par ebreju glābējiem no holokausta Lietuvā Otrā pasaules kara laikā, otrdien sacījusi prezidente Daļa Grībauskaite, atklājot šim tematam veltītu fotoizstādi Viļņas Tuskulēnu memoriālajā kompleksā.

«Traģiskajā holokausta vēsturē saredzams spožs gaismas stars - ebreju glābēji, kuru Lietuvā bija tūkstošiem. Viņi, riskēdami gan ar savām, gan savu tuvinieku dzīvībām, tajās briesmīgajās dienās iemiesoja visīstāko cilvēcību un drosmi. Nekad neaizmirsīsim taisnīgos starp tautām,» viņa uzsvērusi.

«Mēģināsim (..) kopā ar ārvalstu radošajiem cilvēkiem parādīt pasaulei, ka Lietuvas vārds skan ne tikai sāpīgi, kā dažkārt, dažādās sarežģītās interpretācijās, ka tas apliecina arī mūsu, Lietuvas cilvēku drosmi un uzupurēšanos, glābjot ebrejus holokausta laikā. Tas arī mums pašiem vēlreiz atgādinās, ko nozīmē holokausts un ar ko tas beidzies tautām,» norādījusi prezidente, piebilstot, ka šādu filmu veidošanas iespējas jau apspriestas ar Vācijas vēstnieku Lietuvā.

«Īpaši šobrīd, kad mēs izvērtējam savu sāpīgo vēsturi, vēlreiz pārdomājot tās ļoti sarežģītos posmus, ir ļoti svarīgi, lai līdzās šīm sāpēm, līdzās kļūdu atzīšanai, mēs saskatītu arī tos cilvēkus, kuri nosargājuši Lietuvas valsts godu,» viņa uzsvērusi.

«Es kā lūgšanu skaitu to pazīstamo un svešo, kādreiz redzēto un nekad neredzēto cilvēku vārdus, kuri visā Lietuvā, (..) neraugoties uz briesmīgo teroru, glāba nāvei nolemtos, pasniedza palīdzīgu un draudzīgu roku, dzīvības un maizes devēju roku tiem, kurus gribēja iznīcināt garīgi un fiziski,» sacījis pazīstamais ebreju izcelsmes Lietuvas rakstnieks Ichoks Mers, kuru lietuvieši kara laikā izglāba no nāves Ķelmē.

Izstāde «Apliecinot cilvēcību» ir daļa no Maltas ordeņa rosināta projekta, kas veltīts Lietuvas ebreju glābēju un viņu tuvinieku atbalstam un holokausta pieredzes saglabāšanai.

2015. gada nogalē pēc toreizējā Maltas ordeņa vēstnieka Lietuvā Kristiāna fon Behtolšeima ieceres Minhenē tika sarīkots labdarības koncerts, kura laikā tika savākti 123 723 eiro īpašam Maltas ordeņa projektam, lai sniegtu atbalstu visiem Lietuvā dzīvojošajiem ebreju glābējiem, apzinot viņu būtiskākās vajadzības, kas saistītas ar sociālo stāvokli, mājokli un veselības aprūpi.

Jaunajā izstādē fotomākslinieces Rūtas Rīlaites iemūžinātos šo cilvēku portretus papildina arī viņu atmiņu stāsti. Tuskulēnu memoriālajā kompleksā izstāde būs apskatāma vienu mēnesi, bet pēc tam ceļos pa Lietuvu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu