Tēlnieks Kārlis Īle izcīna zelta kausu (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas tēlnieks Kārlis Īle kopā ar asistenti Natāliju Čistjakovu no Pēterburgas sīvā 15 komandu sāncensībā ar skulptūru "Evolūcija" ieguvis godpilno pirmo vietu 9. Starptautiskajā ledus skulptūru festivālā "Ledus fantāzija", kas norisinājās Krievijas tālo austrumu pilsētā Habarovskā.

Ledus skulptūru festivāls aizsākās ar 90 minūšu ilgu zibens turnīru, kura laikā māksliniekiem bija jāizgatavo skulptūra no 1,5 m augsta, 1 m plata un 0,4 m bieza ledus bloka. Šajā kārtā Latvijas komanda ar skulptūru „Valis” ieguva 2. vietu. Skulptūras radīšanā tika izmantots īpašs ledus sadalīšanas risinājums, kas darba izmērus ļāva palielināt līdz 2,5 m augstumam un 1,4 m platumam. 

Pēc tam sākās darbs pie lielās ledus skulptūras, ko mākslinieki no 2 m plata, 2 m augsta un 0,4 m bieza ledus bloka varēja darināt trīs dienas. Arī šis kompozīcijas risinājumam Latvijas komanda izmantoja sarežģītu ledus sadalīšanas risinājumu, kas ļāva 2 m lielo ledus bloku pārvērst par 2 m augstu un 4 m garu ažūru ledus skulptūru. 

Pēc Latvijas komandas kapteiņa Kārļa Īles ieceres tapa kompozīcija „Evolūcija”, kas attēlo sievieti-nāru pirmatnējo laiku ūdens pasaulē un viņas pāreju uz mūsdienīgu sievieti, kas dzīvo progresīvā vidē un savas gaitas nespēj iztēloties bez datora, mobilā tālruņa, automašīnas un citām civilizācijas ērtībām. 

Tēlnieks Kārlis Īle uzsver, ka šajā skulptūrā nāra kā simbols hiperbolizētā  veidā akcentē spēcīgo kontrastu starp noslēpumaino zemūdens pasauli, no kuras ir cēlusies visa dzīvība un mūsdienu industrializēto pasauli. 

Šis darbs tika atzīts par Habarovskas 9. Starptautiskā ledus festivāla labāko darbu un papildus godalgotajai pirmajai vietai, konkursa žūrija īpaši uzteica Latvijas komandas radošo tehnisko risinājumu. 

Mākslinieks smej, ka bija jāstrādā diezgan sarežģītos apstākļos, piemēram, spēcīgā  vējā un 30 grādu salā, tomēr lielākās grūtības sagādājusi laika joslas maiņa, jo pēc Latvijas laika sanācis celties pusnaktī. Pa dienām esot gribējies gulēt, bet naktī miegs gan neesot nenācis. 

Tēlnieks Kārlis Īle no 6 līdz 12. februārim piedalīsies arī Jelgavas Starptautiskajā ledus skulptūru festivālā, kurā jau iepriekšējos gados vairākkārt ieguvis godalgotas vietas. Mākslinieks piebilst, ka atbildes vizītē uz Jelgavu ieradīsies viena no labākajām Habarovskas komandām, ar kuru tad varēs paspēkoties mūsu laukumā.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu