Feiskontroles virtuve Rīgas klubos

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valērija Vorobjova

Diezgan lielas sabiedrības daļas, galvenokārt jauniešu dzīve nav iedomājama bez izklaides un klubu apmeklējumiem. Šajā ziņā mūsu galvaspilsēta Rīga ir diezgan izdevīga vieta. Netrūkst klubu visdažādākajām gaumēm un iespējām, taču ir faktors, kurš pirms klubu ķemmēšanas liek padomāt potenciālajiem izklaides baudītājiem – feiskontrole (face control).

Tas gan nav nekas jauns, un sabiedrība ar to vairāk vai mazāk ir apradusi, taču ik pa laikam dzirdam, ka kāds tiek diskriminēts vai vienkārši ir apvainojies, ka netiek ielaists kādā izklaides vietā. Lai iespējamie klubu apmeklētāji varētu rēķināties ar to, kas viņus gaida pie ieejas, TVNET sniedz nelielu ieskatu galvenajos feiskontroles kritērijos.

Ar botām nekādu deju nebūs

Kluba "Četri balti krekli" menedžeris Normunds Jakušonoks TVNET skaidro, ka feiskontroles tradīcijas viņu iestādē ir diezgan senas, jau apmēram 11 gadu. Menedžeris atceras, ka pašos pirmsākumos ar feiskontroli esot bijušas lielas problēmas, jo daudzus tas neesot apmierinājis.

Kluba princips ir neielaist apmeklētājus sporta apģērbos.

Iesākumā "ČBK" saviem potenciālajiem klientiem esot nākuši pretī pat tik tālu, ka pie garderobes bijis iespējams iegādāties solīdākus apavus par demokrātiskām cenām (3-5 Ls). Mūsdienās gan sporta apavi izskata ziņā ir kļuvuši pieklājīgāki, tādēļ šī šķautne starp tiem un solīdajiem apaviem ir mazinājusies.

Šobrīd problēmu feiskontroles jautājumā praktiski neesot, jo kluba apmeklētāju loks pie tās ir pieradis un īpašu pretenziju nevienam neesot. "Četriem baltiem krekliem" esot arī melnais saraksts ar apmeklētājiem, kuri iepriekš radījuši problēmas un nemācējuši uzvesties. Šīm personām uz laiku ieeja klubā ir liegta.

Klubs "Kefīrs"
Klubs "Kefīrs" Foto: TVNET

Klubu saimnieki nevēlas kautiņus un negatīvu attieksmi

Kluba "Piens" menedžeris Mārtiņš, atzīst, ka feiskontrole viņu iestādē laika gaitā ir nedaudz mainījusies. Ja kādreiz tā, iespējams, ir bijusi nedaudz striktāka un daudzu personu neielaišana klubā skaidrojama vairāk kā PR gājiens, tad tagad "Piena" feiskontrole ir tendēta tikai uz to, lai klubā neielaistu agresīvus un kauslīgus cilvēkus, kuri dažādos veidos traucētu pārējo apmeklētāju komfortu.

"Vienā klubā var tusēties gan miljonāri, gan skeiteri, vienkāršāk sakot – atšķirīga publika. Galvenais, lai visiem ir pozitīva attieksme. To var panākt, arī izvēloties pareizu mūziku. Latvijā cilvēki īsti nav pieraduši pie feiskontroles, bieži vien apvainojas un ceļ brēku," TVNET stāsta Mārtiņš.

Edgars Elbergs: "Apmeklētājam jābūt stilīgam, nenoskaņotam agresīvi un 21 gadu vecam"
Edgars Elbergs: "Apmeklētājam jābūt stilīgam, nenoskaņotam agresīvi un 21 gadu vecam" Foto: TVNET

Pirms ej izklaidēties – sakopies

Kā TVNET paskaidroja kluba "Kefīrs" administrācija, klubs neuzskata, ka salīdzinājumā ar citiem Rīgas naktsklubiem feiskontrole šajā iestādē būtu liela. Akcents tiek likts uz to, lai apmeklētājs klubā ierastos tīrs un sakopies, tādējādi netraucējot pārējiem apmeklētājiem.

"Mēs visi taču esam cilvēki, un tad, kad, piemēram, no rīta dodamies uz savām darbavietām, pirms tam taču nomazgājamies un sakopjamies, lai ar savu izskatu neradītu problēmas pārējiem," kluba administrācija skaidro TVNET. Jāatgādina, ka "Kefīrs" šā gada sākumā, 14. janvārī izraisīja sabiedrībā sašutumu, neielaižot klubā 26 gadus vecu aklu meiteni. Iestādei tas varēja beigties arī ar tiesu darbiem, taču abas puses izlīga un morāli cietušajai meitenei izteikta atvainošanās.

Nelaiž klubā, bet nesaka, kādēļ

Ir arī klubi, kuri nezināmu iemeslu dēļ nevēlas atklāt savus feiskontroles kritērijus, piemēram, "Coyote Fly". TVNET centās sazināties ar kādu no kluba pārstāvēm, taču saņēma atbildi, ka "nez vai šādu informāciju vajadzētu izpaust". Tas, iespējams, ir centiens rosināt lielāku ziņkāri par klubu. Šādu attieksmi varētu arī dēvēt par sava veida kluba mārketingu.

Klubus apmeklē arī sabiedrībā populāri cilvēki
Klubus apmeklē arī sabiedrībā populāri cilvēki Foto: publicitātes

Spilgts piemērs tam ir pirms kāda laika notikušais atgadījums, kad klubā "Piens" netika ielaista sabiedrības dāma Anete Sončika, kas dažādās Latvijas tenku lapās izraisīja plašu rezonansi. Šāds solis parastam apmeklētājam ļauj justies īpašam, jo tur, kur nav tikusi Anete Sončika, pašam ir izdevies ienākt.

Ir nepareizi, ja feiskontroli veic apsargs

Interesantu viedokli par feiskontroli portālam TVNET pauž pazīstamās pašmāju dziedātājas Ellas kluba pārstāvis Edgars Elbergs.

"Kluba "D-Style" feiskontroles politika ir vienkārša. Apmeklētājam jābūt stilīgam, nenoskaņotam agresīvi un vismaz 21 gadu vecam. Cilvēka apģērbs parāda viņa finansiālo stāvokli un to, vai viņš ir gatavs tērēt savus līdzekļus kluba bārā," atklāj Edgars.

Tas esot novecojis un nepareizs priekšstats, ka iekšā laidēja funkcija jāpilda apsargam.

Tam jābūt speciālam, šai funkcijai paredzētam cilvēkam, kas neatkarīgi un objektīvi var izvēlēties, kurš apmeklēs klubu un kurš ne. Apsargi, kuri strādājot Rīgas klubos, lielākoties esot ar iepriekšēju pieredzi citās izklaides vietās un gadu gaitā ir iepazinuši pastāvīgos klubu viesus.

Foto: Valerija Vorobjova

Šā iemesla dēļ viņi dažkārt nevar atteikt kādam paziņam, pat ja tas ieradies stiprā alkohola reibumā un īsti nav vēlams klubā. Elbergs uzskata, ka klubs "D-Style" un vēl pāris Rīgas klubu, piemēram, "Push" un "Kino", feiskontroles ziņā esot soli priekšā pārējiem Rīgas klubiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu