Simtiem cilvēku sagaida svētkus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pie durvīm klauvē Lieldienas. Kur un kā tās sagaida rīdzinieki? Portāls TVNET jau pirmssvētku dienā pārliecinājās, ka galvaspilsētā iespējama gan ģimeniska un jautra atpūta, gan mierīga un prieka pilna Jēzus Kristus augšāmcelšanās svinēšana.

Dienu pirms svētkiem ļoti liela rosība notiek Ķīpsalā. Te bērnu čalas un spiedzieni mijas ar suņu rējieniem un kaķu ņaudēšanu.

Jau pirms ieiešanas Ķīpsalas izstāžu centrā mazākos apmeklētājus sagaida šūpoles un slīdkalniņi. Mazie arī steidz tos izmēģināt. Stop - ne tik ātri!

Nākas kādu brīdi pagaidīt rindā, jo neesam vienīgie šūpoties gribētāji.

Kādas minūtes mācāmies pacietību un gaidām, taču drīz vien nolemjam izmēģināt turpat netālu esošos slīdkalniņus. Super - slīd labi, taču par drošību gan te nav padomāts. Lielā ātrumā nonākot uz bruģa, dažos mirkļos nelielas traumas gūst vairāki mazie Lieldienu svinētāji. Nekas traks, bet tomēr nepatīkami, ka smeldz rociņa vai kājiņa.

Bērniem neatņemama Lieldienu sastāvdaļa ir šūpošanās
Bērniem neatņemama Lieldienu sastāvdaļa ir šūpošanās Foto: TVNET

Dodamies iekšā hallē. Pūļa nesti, vispirms nonākam labās puses zālē. Jau pie durvīm mūs pārsteidz milzīgs troksnis - nedzirdam vairs cits cita teikto.

Te pilns ar batutiem, piepūšamajām atrakcijām.

Bērnu spiegšana un kliegšana mijas ar dziesmām un atrakcijām. Interesanti, taču, godīgi sakot, dikti nogurdinoši.

Šai zālē neuzkavējamies ilgi, jo ratos guļošie izstādes apmeklētāji sāk izrādīt nepatiku pret lielo troksni un kņadu apkārt.

Nolemjam iet pie dzīvnieciņiem. Un pareizi darījām! Kreisās puses zālē desmitiem suņu, kaķu, trušu un vistu – mazie sajūsmā.

Šajās dienās Ķīpsalā ciemojas ne tikai truši
Šajās dienās Ķīpsalā ciemojas ne tikai truši Foto: TVNET

Ir arī eksotiskākas radības. Piemēram, skunkss, ko daži garāmejošie bērni un pieaugušie nodēvē par "vienkāršu spalvu mākoni". Piekrītu, garajās spalvās ir grūti saskatīt viņa acis un purniņu.

Vislielāko prieku pilsētas bērniem sagādā gaiļu dziesmas.

Stundiņu pastaigājuši un noguruši no iespaidiem, dodamies laukā no hallēm, lai turpat piesaulītē baudītu pavasarīgo siltumu. Te tirgotāji izsalkušajiem piedāvā dažādas lauku veltes, piemēram, kūpinātas zivis un mājās tapušas desas. Arī maizi, ceptu uz kļavu lapām. Dārgi, bet gardi.

Kristieši sagaida Lieldienas

Pavisam citāda noskaņa valda Vanšu tilta otrā galā. Vecrīgas Dievnamos pulcējas īpaši liels ticīgo pulks. Piemēram, Svētā Jēkaba katedrālē ļaužu sestdienas vakarā tik daudz, ka pat grūti iekļūt baznīcā.

Katoļu arhibīskaps svētī uguni
Katoļu arhibīskaps svētī uguni Foto: TVNET

Dažus mirkļus pirms Svētās Mises sākuma pie katedrāles ieejas tiek uzstādīta paplāte ar kvēlojošām oglēm. Katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs svētī uguni. Baznīcēni steidz aizdedzināt arī savas līdzpaņemtās vai nule iegādātās svecītes.

Ticīgo sveču liesmiņas izgaismo seno Dievnamu. Šķiet, tas staro un mirdz.

Daudzu sejās lasāms saviļņojums un prieks.

Sanākušie uzmanīgi klausās Svēto rakstu lasījumus un pārdomā Bībeles notikumus, sākot no pasaules radīšanas līdz pat Jēzus dzīves noslēgumam.

Ticīgo sirdīs jau šovakar ir gaisma un prieks par augšāmcēlušos Kungu
Ticīgo sirdīs jau šovakar ir gaisma un prieks par augšāmcēlušos Kungu Foto: TVNET

Lai arī jums svētīgi Kristus augšāmcelšanās svētki!

Portāls TVNET novēl - priecīgas Lieldienas!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu