Vieglas smiltis, triku meistar Sai Baba!

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Svētdien Indijā 85 gadu vecumā miris Sai Baba. Kas bija šis vīrs? Avatars, dievcilvēks vai veiksmīgs triku meistars un šarlatāns? Skaidrs ir viens - viņš bija viens no Indijas bagātākajiem cilvēkiem un viens no populārākajiem, vienlaikus arī skeptiski vērtētajiem Indijas garīgajiem līderiem, kura sekotāju vidū bija valsts premjerministrs Atals Bihari Vadžpajī, prominenti Indijas tiesneši, aktieri un politiķi.

Par Sai Babu rakstīts daudz. Viņš nenoliedzami paveicis daudz labu darbu - viņa vadītā organizācija Indijā atbalstījusi daudzus veselības aprūpes un izglītības projektus, kā arī dzeramā ūdens sistēmu ieviešanu. Tomēr vai Sai Babam tiešām piemita kādas pārdabiskas spējas, kā zelta ķēdīšu, pulksteņu, gredzenu, vibhuti (svēto pelnu) materializēšana no "tukša gaisa" u.tml.? Un ko lai saka par seksuālās vardarbības apsūdzībām jeb, kā Baba tās dēvē, - "rituālo dziedināšanu", kuras tā arī netika nopietni izmeklētas? Par 1993.gada asiņainajiem notikumiem?

Atbildes uz šiem jautājumiem un plašāks ieskats Sai Babas strīdīgi vērtētajā personībā skatāms BBC dokumentālajā filmā "The Secret Swami" (skat. resursus), kuru daudzi Sai Babas tuvākie sekotāji centās aizliegt.

Filmā atmaskoti visi populārākie Sai Babas triki - sākot ar ķēdītes materializēšanu, beidzot ar zelta olas izspļaušanu.

Interesanti, ka arvien biežāk, lai izglītotu Indijas iedzīvotājus, tiek veiktas savdabīgas teatrālas akcijas (skat. video BBC: Fake Miracles), kurās iedomātu dievcilvēku ādā iejūtas vienkārši cilvēki. Viņi ziņkārīgajiem demonstrē dažādus Koperfīlda cienīgus trikus, uzdodot tos par dievišķiem brīnumiem, taču vēlāk pavisam racionālā veidā šos trikus atklāj.

Vieglas smiltis, Sai Baba

85 gadus vecais guru Sai Baba nomira svētdien Putaparthi Augstākās medicīnas zinātnes institūta slimnīcā, kur ārsti jau vairāk nekā trīs nedēļas cīnījās par viņa dzīvību. Pie slimnīcas ēkas bija sapulcējušies tūkstošiem hinduistu, sērojot par guru nāvi. Policija pie slimnīcas bija uzstādījusi nožogojumus, lai ierobežotu cilvēku pūli, aicinot ticīgos saglabāt mieru pēc paziņojuma par viņa nāvi. "Sai Baba savā fiziskajā veidolā vairs nav ar mums. Savu pēdējo elpas vilcienu viņš ievilka plkst. 7:40 un nomira no sirds un elpceļu mazspējas," teikts slimnīcas izdotajā paziņojumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu