Meklējot piedzīvojumus, jaunieši nakti pārlaiž sniega būdās (64)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://luzumpunkts.lv

Kamēr siltā un slapjā laika dēļ sniegs pilsētās ir nokusis, ārpus apdzīvotām vietām tā joprojām ir pietiekami daudz. Grupiņa piedzīvojumu meklētāju šajā nedēļas nogalē to izmanto, lai dotos jau trešajā ekspedīcijā «Mazais eskimoss» un nakti pārlaistu pašu uzbūvētās eskimosu būdās.

Apnika doties vienkāršos pārgājienos

Ziemas ekspedīcijas autori pašmājās ir piedzīvojumu organizācija «Lūzumpunkts», kuras pārstāvji gada siltajos mēnešos ierastajos pārgājienos vēlējās doties arī tad, kad termometra stabiņš ārā rāda mīnusus. Iepriekšējās divas ekspedīcijas norisinājās pie jūras, Lilastē, bet šogad tas notiek Garkalnē pie Asaru ezera.

Sniega māju celtniecība aizņem veselu dienu. Sākumā tiek veidotas aptuveni divus metrus augstas sniega kaudzes tā, lai tajās varētu satilpt trīs cilvēki. Kā sarunā ar TVNET stāsta viens no ekspedīcijas rīkotājiem, Juris Zīģelis, liela nozīme ir būdas formai – tai jābūt pēc iespējas sfēriskākai, jo tā vislabāk spēj izturēt sniega radīto slodzi.

Nepareizi uzcelta sniega būda var apdraudēt veselību

Pēc pusdienu pārtraukuma tajā tiek sasprausti 25-30 centimetrus gari kociņi, lai, rokot «dzīvojamo telpu» no iekšpuses, zinātu, kad tuvojas griesti. Parasti sienu biezums ir 15 centimetri, bet šādos laika apstākļos, kad līņā un sniegs kļūst smagāks, tās sasniedz 25-30 centimetrus. Kad tas izdarīts, kaudze pastāvējusi kādas divas trīs stundas un sniegs ir sablietējies, var ķerties klāt iekštelpas rakšanai.

Foto: http://luzumpunkts.lv

«Guļamvietai ir jābūt augstāk virs zemes, bet zem tās jāveido šahta, kur sakrājas izelpotā ogļskābā gāze, jo, būvējot vienā līmenī, tas ir kaitīgi cilvēka veselībai.

Ja nav nekādas gaisa caurlaidības, tad var vienkārši nosmakt,»

skaidro Juris. «Lai arī tagad silts ir arī ārā un to atšķirību nevar just, -30 grādos iekšā ir silts. Konstanti saglabājas četri grādi.»

Pēc ekspedīcijas beigām sniega būdas atstāj citiem «eskimosiem»

Ceļot sniega būdas, jārēķinās ar to, ka vienā brīdī griesti var neizturēt lielo svaru un iebrukt. Līdzīgā situācijā ekspedīcijas dalībnieki nonākuši pērn, kad nakts vidū nācies pārcelties uz citu sniega māju.

«Mazā eskimosa» pārgājiena organizators norāda, ka tā ir laba iespēja piedalīties kopīgā piedzīvojumā un dod neaizmirstamas atmiņas. «Tu vari darīt to, ko citi vēl nav darījuši,» piebilst Juris. Pagaidām ekspedīcija norisinās vienreiz sezonā un pēc tās beigām dalībnieki sniega būdas nenojauc, atstājot apskatei citiem interesentiem. Sniega mājas var funkcionēt vēl aptuveni divas nedēļas un, kā zina stāstīt pārgājiena dalībnieki, pērn pēc viņiem bijuši interesenti, kas arī nakti izvēlējušies pārlaist pēc eskimosu tradīcijām.

Mazais eskimoss 2010 from Luzumpunkts on Vimeo.

Komentāri (64)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu