Latvijā notiks Krievu kultūras dienas (41)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No 23.maija līdz 6.jūnijam Latvijā notiks Krievu kultūras dienas, kuru laikā organizatori piedāvā vairāk nekā 100 dažādus bezmaksas pasākumus, preses konferencē žurnālistus informēja viena no Krievu kultūras dienu organizēšanas komitejas priekšsēdētājām Irina Markina. Krievu kultūras dienu svinīga atklāšana un mākslinieku koncerts notiks 23.maijā Lielajā ģildē.

Svētku komitejas priekšsēdētājs Jurijs Kasjaņičs informēja, ka atklāšanas pasākumā šogad ārvalstu vizītes dēļ nepiedalīsies Valsts prezidents Andris Bērziņš, taču Valsts prezidenta kanceleja informējusi, ka tiks nosūtīta apsveikuma runa Kultūras dienu organizatoriem un dalībniekiem.

«Ir ļoti svarīgi, ka mūsu darbu atbalsta Valsts prezidents, jo tas sniedz apziņu, ka mūsu ieguldījums sabiedrības saliedēšanā ir nepieciešams.

Mēs vēlamies ar kultūras līdzekļiem parādīt, ka varam sazināties starp dažādām tautībām un valstīm,»

sacīja Kasjaņičs.

Reliģisks konteksts

Krievu kultūras dienu tradīcijas pamati bija ielikti jau 1925.gadā, un līdz pat 1940.gadam tās notika katru gadu. Kultūras dienas tiek svinētas maija beigās, jo 24.maijā tiek svinēti tradicionālie slāvu rakstniecības svētki, kuru dibinātāji ir pareizticīgo svētie Kirils un Metodijs. 26.maijā plkst.9 Kristus Piedzimšanas katedrālē notiks liturģija un svinīgs dievkalpojums.

Pasākumi notiks ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā - Daugavpilī, Ventspilī, Viļānos, Ludzas novadā, Preiļos, Rēzeknē, Jūrmalā, Olainē. Pasākumu programmā ir izstādes, tematiskas ekskursijas, literārie sarīkojumi, izrādes, koncerti, nodarbības radošajās studijās un centros, izglītojošas lekcijas par veselību, tēlotājmākslu, vēsturi, modes skate.

Laikraksts Krievu kultūras dienām veltītajā preses konferencē
Laikraksts Krievu kultūras dienām veltītajā preses konferencē Foto: LETA

Šogad kultūras dienu pasākumos iesaistās ne tikai pašdarbības kolektīvi, bet arī profesionāli mākslinieki.

Pirmo reizi Krievu kultūras dienās būs programma «Kultūras un zināšanas», kurā piedalās mākslas, vēstures un medicīnas zinātnieki. Pirmo reizi notiks arī atklātās stundas un nodarbības bērnu radošajās studijās un centros.

Latvijas baltkrievi

Krievu kultūras dienu laikā savus pasākumus pirmo reizi piedāvās arī Latvijas baltkrievu savienības organizācijas. Rīgas Baltkrievu biedrības «Promeņ» vadītāja Jeļena Lazareva (SC) stāstīja, ka Latgalē būs vairāki slāvu kultūras pasākumi. Preiļos 28.maijā notiks baltkrievu literātu Jankas Kupalas un Jakoba Kolasa 130.gadadienai veltīts tematisks vakars.

Krievu kultūras dienu laikā Rīgā viesosies Sankt-Pēterburgas pārstāvji - literāti, dziedātāji, jaunie mūziķi, zinātnieki. Viņi piedalīsies pasākumos kopā ar Latvijas kultūras un mākslas darbiniekiem. Bez Krievijas pārstāvjiem Krievu kultūras dienās piedalīsies arī viesi no Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Ukrainas un ASV.

Krievu kultūras dienu programmu 6.jūnijā noslēgs dzejas lasījumi, kas veltīti Aleksandra Puškina dzimšanas dienai un koncerts Maskavas namā.

Krievu kultūras dienu organizatoru komitejas priekšsēdētājs Vlads Bogovs(no kreisās), Krievu kultūras dienu atklāšanas koncerta organizatore Ludmila Pijesa un Krievu kultūras dienu organizatoru komitejas priekšsēdētājs Jurijs Kasjaničs, Krievu kultūras dienu organizatoru komitejas locekle Irina Markina, publiciste un redaktore, Starptautiskās asociācijas "Kultūra un pasaule" valdes priekšsēdētāja Irina Koņajeva, Rīgas Mihaila Erceņģeļa pareizticīgo baznīcas tēvs Oļegs (Peļēvins), Svētās Trijādības Pārdaugavas baznīcas tēvs Nikolajs (Tihomirovs) un Saeimas deputāte, Rīgas Baltkrievu biedrības "Promeņ" vadītāja Jeļena Lazareva piedalās Krievu kultūras dienām veltītajā preses konferencē
Krievu kultūras dienu organizatoru komitejas priekšsēdētājs Vlads Bogovs(no kreisās), Krievu kultūras dienu atklāšanas koncerta organizatore Ludmila Pijesa un Krievu kultūras dienu organizatoru komitejas priekšsēdētājs Jurijs Kasjaničs, Krievu kultūras dienu organizatoru komitejas locekle Irina Markina, publiciste un redaktore, Starptautiskās asociācijas "Kultūra un pasaule" valdes priekšsēdētāja Irina Koņajeva, Rīgas Mihaila Erceņģeļa pareizticīgo baznīcas tēvs Oļegs (Peļēvins), Svētās Trijādības Pārdaugavas baznīcas tēvs Nikolajs (Tihomirovs) un Saeimas deputāte, Rīgas Baltkrievu biedrības "Promeņ" vadītāja Jeļena Lazareva piedalās Krievu kultūras dienām veltītajā preses konferencē Foto: LETA

Atbalstu Krievu kultūras dienu organizēšanai sniegusi Rīgas dome, kā arī citas Latvijas pašvaldības, Krievijas vēstniecība Latvijā, biedrība «Russkij Mir», Latvijas uzņēmēji - «Latvijas dzelzceļš», «Latvijas gāze», AS «Dzintars», kā arī individuāli ziedotāji. Ielūgumus uz pasākumiem var saņemt darbdienās «Maskavas namā» 1.stāvā no plkst.17 līdz 20, kā arī grāmatnīcā-klubā «KP klub», Marijas ielā 16.

Komentāri (41)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu