Kinogalerijai 10 gadi.

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kinogalerija ir ģimenes uzņēmums, kurā strādā 2 cilvēki - Aīda un Juris Zviedri. Viņi ir gan dibinātaji, gan vienīgie darbinieki.

Pirms 10 gadiem, beidzot pastāvēt Kinoamatieru biedrībai, kā bijušie kluba darbinieki nodibināja SIA Kinogalerija (vārdu devusi kinorežisore Arta Biseniece). Stāsta Juris: „Nosaukt pirmo filmu praktiski nav iespējams, jo sākumā kino demonstrēšana bija neregulāra un faktiski neatbilda kinoteātra statusam. Pirmie pasākumi bija Arsenāls un sadarbība ar Gētes institūtu (‘’Vācija 20. gadi’’), kurš arī uzskatāms par pirmo sadarbības partneri kopā ar Jaunā Kino centru. Tālāk jau sekoja sadarbība ar Britu padomi, Francijas vēstniecību, Ziemeļvalstu padomi, Dānijas Kultūras institūtu, Nacionālo kinocentru, Latvijas Kinofotofono arhīvu un neregulārākā veidā gandrīz ar visām Latvijā pārstāvētajām vēstniecībām.” Viņš uzsver, ka idejisko virzienu noteicis apstāklis, ka šāda veida kino neviens Latvijā nedemonstrēja un minētā kino niša bija brīva, piebilstot: "Nelielā zāle deva iespēju demonstrēt filmas, kas nav paredzētas komercrādīšanai un lielajos kinoteātros nedrīkst tikt demonstrētas. Mums pastāv ļoti labas attiecības ar filmu distributoriem – Baltic Cinema, BDG, Filmi Max, Acme utt. Pašlaik mums ir sava auditorija, kas gan mainās, bet pamatā tie ir jauni cilvēki – studenti, mākslinieki, kinoiteresenti. Neesam baidījušies savā repertuarā iekļaut skandalozas vai pat šokējošas filmas un cenšamies sekot devīzei – stilīgs kino stilīgiem cilvēkiem.”

Juris turpina: „Idejas par iespējamo repertuāru mums iesaka visplašākais skatītāju, kritiķu, interesentu loks. Un tad no visa tā, samērojot idejas ar iespējām, rodas kinoprogramma. Protams, gala vārds gandrīz vienmēr piederēs mums, bet mēs esam atvērti jebkurai idejai. Kā pēdējais mūsu kopprojekts ir ar kinokritiķi Ditu Rietumu – filmas.lv kinoklubs.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu