Ziņģētāju un stāstnieku vakars Dekšārēs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

8.februārī plkst.15:00 Viļānu novada Dekšāru pamatskolas zālē (Nākotnes ielā 2, Dekšāres, Viļānu nov.) notiks XII Ziņģētāju un stāstnieku vakars, kur šogad gan kolektīvi no Latvijas, gan viesi no Lietuvas un Igaunijas skandēs krogus dziesmas un stāstus.

Ik gadu februāra otrajā sestdienā ap 200 dalībnieku sanāk kopā «Ziņģētāju un stāstnieku vakarā», kur ziņģētāji izpilda 2-3 paaudzēs mantotās dziesmas, bet stāstnieki tik ticami stāsta pa pusei nopietnus, pa pusei nenopietnus atgadījumus no dzīves, ka nevar īsti izprast, cik tajos patiesības, cik izdomas. Šogad pasākumam izvēlētā tēma ir «Krogus dziesmas un stāsti», tāpēc vakars noteikti būs interesants un jautrs.

Lai gan stāstnieki ir pieteikušies nelielā skaitā - Elizabete Kudiņa (Preiļu nov. Saunas pag.), Inta Birziņa (Lubāna), Gunta Siliņa (Bauskas nov. Vecsaule), Edmunds Packevičs (Madona) un Jāzeps Garančs (Cesvaine), tomēr nav šaubu, ka izsmiešanās garantēta, klausoties stāstus par to, kādi pārsteigumi gadījušies kāzās vai ceļā uz krogu, vai kā noteikt, ka krogā jau diezgan būts un laiks doties mājup. Vislabākais stāstnieks būs tas, kurš no nieka «izpūtīs» lielu notikumu.

Savukārt ziņģētāji, kā ierasts, piedalīsies kuplā skaitā - Dekšārēs kopskaitā sabrauks 25 ziņgētāju grupas un individuālie izpildītāji. Vairākas folkloras grupas un ansambļi uz ziņģu vakaru ierodas katru gadu, un publika tos jau ir iemīļojusi.

Šogad skatītājus priecēs gan Viļānu KN lauku kapela «Bumburneicys» (vad. Vivita Skurule) un Viļānu KN krievu dziesmu vokālais ansamblis «Sudaruški» (vad. Laura Reksne), gan Viļānu novada Dekšāru pagasta lauku kapela «Sovejī» (vad. Janīna Juste) un Dekšāru pagasta vīru kopa «Kūzūls», Kārsavas novada Salnavas kapela «Sābri» (vad. Elvīra Bleive) un kapela «Malnavas muzikanti», Varakļānu KN folkloras kopa (vad. Kristīne Strode) un Barkavas folkloras kopa «Madava» (vad. Terēsija Pelša), Preiļu novada Saunas pagasta etnogrāfiskais ansamblis «Naktineica» (vad. Anita Fedotova) un Vecsaules pagasta folkloras kopa «Vecsaule» (vad. Sarmīte Zandere), Lubānas lauku kapela «Meldiņš» (vad. Andris Dzenis) un Nagļu pagasta ziņģētāju kopa «Skreine» (vad. Veneranda Rimša), Zvirgzdenes lauku kapela (vad. Valentīna Ruciņa) un Izvaltas pagasta folkloras kopa «Izvoltīši» (vad. Anda Leikuma), Cesvaines folkloras kopa «Krauklēnieši» (vad. Baiba Putniņa) un Aglonas folkloras kopa «Olūteņš» (vad. Marta Bicāne), kā arī individuālie ziņģētāji Anita Rutule (Nagļi), Aija Inča un Ināra Pāvulsone (Barkava).

Muzikanti ieradīsies ne tikai no tuvākām un tālākām Latvijas vietām, bet arī no kaimiņzemēm – kapela «Radvija» no Lietuvas (pilsēta Radvilski) un Pērnavas ermoņiku spēlmaņu klubs «Pärnumaa Lõõtspillihaigete Selts» no Igaunijas.

Protams, ziņģētājiem un stāstniekiem ir sarūpētas gan uzvarētāju un skatītāju simpātiju balvas, gan organizatoru un pārsteiguma balvas, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda, Viļānu novada domes, Viļānu kultūras nama, Tautas muzikantu biedrības u.c. sadarbības partneru finansiālajam atbalstam.

Vairāk nekā desmit gados ziņģētāju un stāstnieku vakaros ir iegūti un apkopoti nozīmīgi mūsdienu folkloras tradīciju materiāli, kas līdz gada beigām pārtaps informatīvā izdevumā «Ziņģes un stāsti».

Ziņģētāju un stāstnieku vakara mērķis ir popularizēt mūsdienu folkloru kā sabiedrības kultūras sastāvdaļu, veicināt tautas tradīciju saglabāšanu un pārmantojamību, kā arī nodrošināt izglītošanas un pieredzes apmaiņas procesu starp Latvijas novadu un ārvalstu ziņģētājiem un stāstniekiem. Pirmo reizi ziņģētāju vakars notika 2003.gadā Madonas rajona Barkavā.

XII Ziņģētāju un stāstnieku vakara «Krogus dziesmas un stāsti» norise

8.februārī Viļānu novada Dekšārēs

plkst. 15:00 - 18:00 Ziņģētāju un stāstnieku koncerts/konkurss

18:30 - 19:00 Uzvarētāju sumināšana

19:30 Danči (lustēšana un mielošanās ar līdzi paņemtiem «groziņiem»)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu