Frankofonijas dienas šogad būs veltītas frankofonai sievietei (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdz 31. martam Latvijā ilgs ikgadējās Frankofonijas dienas, kas šogad būs veltītas frankofonai sievietei. Kā notikumam veltītajā preses konferencē sacīja Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti, tēma Latvijai ir īpaši nozīmīga tālab, ka viens no Latvijas simboliem ir Milda, un tādēļ, ka gan vakar, gan šodien sievietes Latvijā ieņem ļoti nozīmīgus posteņus.

Frankofonijas dienu norises plānotas ne vien galvaspilsētā, bet arī Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Jelgavā.

Nozīmīgākais Frankofonijas dienu notikums būs sestdien, 8.martā, kad hallē «Arēna Rīga» ar īpašu koncertu viesosies pasaulslavenā frankofonā dziedātāja Mireija Matjē. Dziedātāja, kuras repertuārā ir vairāk nekā 1200 dziesmu 12 dažādās valodās, šogad atzīmē savas skatuves darbības 50.gadadienu. «Laikā, kad pasaulē valda nemierīga gaisotne, frankofonijas simbols Mireija Matjē izplata tādas vērtības kā brālība un tolerance, sniedzot sajūtu, ka dziesmai nav robežu,» sacīja Viskonti.

Dziedātāja Mireija Matjē uzrunā klātesošos preses konferencē Francijas vēstniecībā par savu koncertu "Arēnā Rīga" un Frankofonijas nedēļas atklāšanu
Dziedātāja Mireija Matjē uzrunā klātesošos preses konferencē Francijas vēstniecībā par savu koncertu "Arēnā Rīga" un Frankofonijas nedēļas atklāšanu Foto: Ieva Lūka/LETA

«Frankofonija ir valoda, kurai nav robežu. Ar to cilvēkus var uzrunāt, aizkustināt, izsaukt smaidu, raisīt draudzību, brālību, mīlestību,» izteicās dziedātāja. «Ceru, cilvēki Latvijā gūs gandarījumu no Frankofonijas dienu pasākumiem, jo te sava vieta atvēlēta gan dziesmai, gan dzejai,» sacīja Matjē, piebilstot, ka viņai ļoti simpatizē iespēja sievietei veltītajās Frankofonijas dienās uzstāties tieši 8.martā, Starptautiskajā sieviešu dienā.

Viskonti pastāstīja, ka šogad Frankofonijas dienu programma būs sevišķi bagāta notikumiem.

No 20.marta līdz 23.martam kinoteātrī «K.Suns» norisināsies Frankofono filmu festivāls, kurā varēs iepazīt šveiciešu, grieķu, franču un beļģu režisoru sniegumu, toties no 23.marta līdz 25.martam «K.Sunī» norisināsies Afrikāņu filmu festivāls, piedāvājot Čadas, Senegālas, Beninas, Kamerūnas, Gabonas, Nigēras, Mali un Burkinafaso kino. Ielūgumi uz filmām būs pieejami no 15.marta.

Tāpat norisināsies vairāki koncerti, piemēram, 15.martā Lielajā ģildē uzstāsies beļģu vijolnieks Ogistēns Dimē, latviešu vijolniece Elīna Bukša un «Sinfonietta Rīga», bet 21.martā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā bezmaksas koncertu sniegs beļģu pianists Sebastians Depuī un soprāns Ronja Bošāra no Šveices.

13.martā teātrī «Zirgu pasts» un 14.martā Rīgas Franču licejā būs skatāma kanādiešu stāstnieka Stefana Gertēna izrāde «Stāstnieka kadence», kuras pamatā ir trīs tradicionāli franču-kanādiešu stāsti: stāsts «Lafontēnas vilks» vēsta par Ontario ciemata trim sabiedrības grupām, kuras apvienojas cīņā pret ļauno vilku, stāsts «Medību galerija» ir par mežcirtējiem, kuri, vēlēdamies Ziemassvētku vakarā nokļūt mājās pie savām ģimenēm, noslēdz līgumu ar velnu, lai to īstenotu. Savukārt «Skrējējs Aleksis» izspēlē stāstu par Aleksi, kurš dzīvo, lai skrietu un sacenstos ar citiem, tā bēgot no sevis. Izrādē būs apvienoti dažādi žanri - teātris, mūzikls un objektu teātris, dzejas deklamēšana (slams) un skaņu pavadījums, kas radīts, izmantojot velosipēdu, koka kurpes, kokosriekstus, zāģi un citus sadzīves priekšmetus.

Programmā būs ietvertas arī diskusijas, semināri, pasākumi Latvijas mācību iestādēs, kā arī dziesmu, runas un literāro tulkojumu konkurss.

Detalizētāka informācija atrodama sociālā tīkla «Facebook» vietnē «Francophonielettonie2014».

Franču valodai un kultūru dialogam veltītos svētkus - Frankofonijas dienas - rīko Francijas institūts un Francijas vēstniecība kopā ar Austrijas, Beļģijas, Čehijas Republikas, Grieķijas, Kanādas, Moldovas un Šveices vēstniecību.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu