Baroka māksla ik uz soļa

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daļēji zem jūras līmeņa esošā Nīderlande zināma kā tulpju un vējdzirnavu zeme. Tajā ļoti mīl arī karalieni un futbolu, taču nevar piemirst, ka no oranžo krāsu dievinošās valsts nāk arī tādi mākslas dižgari kā van Gogs un Rembrants.

Šogad Nīderlandē populārāks ir pēdējais, pateicoties faktam, ka rītdien aprit 400 gadu kopš viņa dzimšanas.

Puse tūristu

Par to, ka šogad jāsvin nīderlandiešu mākslas dižgara Rembranta jubileja, Nīderlandē ikvienam ik uz soļa tika atgādināts jau šā gada sākumā, ja ne pat pērnā gada nogalē. Dažādu ar jubileju saistīto pasākumu organizētāju apvienība par gaidāmajām aktivitātēm, protams, aizdomājās vēl agrāk. Tika nodibināts speciāls Rembranta jubilejai veltīts fonds, ko paši nīderlandieši dēvē par Stichting Rembrandt 400.

Taču katrs nīderlandietis lepojas ar faktu, ka Rembrants nācis no Oranžās zemes. Un ne velti, jo, tieši pateicoties lielajai jubilejai, paredzēts, ka Nīderlandi šogad kopumā apmeklēs apmēram 400 000 tūristu, kas ir puse no kopējā potenciālo valsts viesu kopskaita.

Lielākais tā saucamo mākslas tūristu pieplūdums sagaidāms šajās dienās, jo rīt Nīderlande Rembranta jubileju atzīmēs ar vairākiem notikumiem. Viens no tiem būs Rembranta festivāls, kas notiks mākslinieka dzimtajā pilsētā Leidenā. Šo svētku laikā ikvienam būs iespēja iejusties 17. gadsimta Holandes pilsoņa ādā un labāk izprast paša mākslinieka radošo skatījumu uz tā laika cilvēkiem.

Arī privātā puse

Vēl viens īpašs notikums par godu Rembranta jubilejai paredzēts Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā. Precīzāk, atjaunotajā Karaliskajā Karē teātrī, kuru vairāk nekā pirms gadsimta – 1887. gadā – atvēra cirka direktors Oskars Karē rīt notiks mūzikla Rembrandt the Musical pirmizrāde. Mūzikls tiks izrādīts līdz pat nākamā gada februārim, un tajā tikšot parādīta mākslinieka privātās dzīves dramatiskā puse.

Rīt Nīderlandē tiks laista klajā arī speciāli nacionālā dižgara jubilejai izveidota divu eiro monēta, kā arī pastmarkas. Citādi dažādi 17. gadsimta māksliniekam veltīti pasākumi Nīderlandē notiek kopš gada sākuma. Aprīlī van Goga muzejā tika sarīkota ļoti neparasta izstāde – pirmoreiz tik uzskatāmā veidā tika līdzās nostatītas Rembranta un viņa elka Karavadžo gleznas. Lieki piebilst, ka apmeklētāju atsaucība bija milzīga.

Ļaužu pūļi, protams, nerimst velties uz salīdzinoši nelielo Rembranta māju Amsterdamas centrā. Mājā, kur mākslinieks nodzīvoja 20 gadu, ierīkots diezgan elegants muzejs, kas ļauj labāk sajust pašu privāto vidi, kādā dižgars mitinājies. Tāpat apskatāma viņa darbnīca, kurā biežs modelis bija paša mākslinieka sieva Saskija, kā arī iespējams aplūkot dažādu neparastu lietu kolekciju, kas savākta vai no visām pasaules malām. Tiesa, konkrētie apskatāmie objekti nav piederējuši Rembrantam, jo viņš no mājas izvācās bankrota dēļ un visu savu mantību pārdeva. Taču vēsturnieki ir tik sīki izpētījuši, kas un kur mākslinieka mājās atradies, ka viss izskatās pat ļoti ticami. Turklāt tur līdz pat 3. septembrim apskatāma unikāla Rembranta skiču kolekcija, kas nebūt nav neinteresantāka par gleznu izstādi. Pasaulslavenais nīderlandiešu mākslinieks bija īsts skiču meistars un savulaik radījis gandrīz 300 šādu darbu.

Īpaša kolekcija

Ar Rembranta jubileju saistītas aktivitātes nenotiek tikai Amsterdamā vai Leidenā. Ļoti interesanta izstāde līdz pat 18. septembrim apskatāma Maurīcija muzejā Hāgā, kas var lepoties ar desmit tā pastāvīgajā ekspozīcijā esošiem meistara darbiem, kas tad arī ir izstādes pamatā. Interesanti, ka tie aptver vai visu Rembranta radošo biogrāfiju. Neiztrūkst arī slavenais gaismu un ēnu spēles guru pašportrets, kas tapis viņa nāves gadā (1669.). Taču interesantākais šajā izstādē ir tas, ka publikai pirmoreiz tik smalki tiek izskaidrots process, kā senie meistara darbi tiek tehnoloģiski izpētīti un atjaunoti.

Ņemot vērā, ka pašā Nīderlandē palikuši tikai apmēram 30 Rembranta darbu, šā muzeja apmeklējums ir pat obligāts. Gads vēl ir tikai pusē, un vairākas meistaram veltītas izstādes vēl tikai gaida savu kārtu, tāpēc ir vērts apsvērt, vai uz brīdi arī nekļūt par mākslas tūristu un nepievienoties daudzajiem baroka laika dižgara darbu novērtētājiem. Speciālistu padoms – Rembranta gleznas jāpavēro tuvumā un no lielāka attāluma, jo viņa darbos atšķirība jūtama īpaši. Jā, un mēģiniet saskatīt, tieši kuru punktu dižgars gleznā vēlējies uzsvērt, jo tāds viņa darbos parasti bijis tikai viens.

Apskatāmās un gaidāmās izstādes

• Līdz 6. augustam Nacionālajā muzejā Amsterdamā – slavenā britu režisora Pītera Grīneveja veidota teatralizēta instalācija Naktssardze Holandes festivāla ietvaros

• Līdz 13. augustam Amsterdamas vēstures muzejā – ļoti dažādās tehnikās izpildītu Rembranta darbu izstāde

• Līdz 3. septembrim Rembranta mājā Amsterdamā – dižgara labāko skiču izstāde

• Līdz 3. septembrim Stedelijka muzejā Leidenā – Frica Lugta savākto Rembranta skiču kolekcijas izstāde

• Līdz 18. septembrim Maurīcija muzejā Hāgā – Rembranta radošo biogrāfiju aptveroša gleznu izstāde

• Līdz 31. decembrim Nacionālajā muzejā Amsterdamā – vairāku nīderlandiešu senmeistaru darbu izstāde, kurā neizpaliek arī Rembranta Naktssardze

• No 11. augusta līdz 11. oktobrim Nacionālajā muzejā Amsterdamā – izstāde, kas veltīta Rembrantam kā bībelisku ainu attēlotājam

• No 15. septembra līdz 10. decembrim Bībeles muzejā Amsterdamā – Bībeles tematikai veltītu skiču izstāde

• No 16. septembra līdz 10. decembrim Rembranta mājā Amsterdamā – savdabīga izstāde, kas parāda to, ar kādu meistaru darbiem savulaik Rembrantam bija jākonkurē mākslas tirgū

• No 6. oktobra līdz 2007. gada 7. janvārim Stedelijka muzejā Leidenā – Rembranta gleznoto un skicēto ainavu izstāde

• No 14. oktobra līdz 31. decembrim Nacionālajā muzejā Amsterdamā – izstāde, kas piedāvā intīmāku ieskatu Rembranta pasaulē

• No 10. novembra līdz 2007. gada 4. februārim Ebreju vēstures muzejā Amsterdamā – ebreju pasaulei veltītu Rembranta darbu izstāde

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu