«Baltajā naktī» uz AB dambja skanēs elektroniskā mūzika un būs vērojama naivā māksla

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts» laikā, 6.septembrī, peldošajā mākslas centrā «Noass» norisināsies vairāki notikumi - itāļu mākslinieces Grācijas Toderi videoinstalācijas «AtlanteRosso», austrāliešu mākslinieka Ričarda Denija personālizstādes un Kristapa Ģelža instalācijas «Kancele» atklāšana, kā arī elektroniskās mūzikas festivāls «Ūdenskrāsas», informēja mākslas centra pārstāve Viktorija Kasperoviča.

Itāļu mākslinieces Toderi lielformāta video darbi ir bieži salīdzināmi ar gaismas freskām, kurās viņa apvieno pilsētu nakts skatu dokumentālos kadrus, iegūtus no militārām, satelīta un kosmiskām nakts novērošanas programmām. 1993.gada un 2009.gada Venēcijas biennāles dalībniece savos darbos «vizualizē bezgalību», izmantojot pašas uzņemtos filmu un foto materiālus. 2011.gadā tapušajā videoinstalācijā «AtlanteRosso» Toderi ir apvienojusi vairāku pilsētu nakts skatu un kosmosa attēlus, kā arī digitālās manipulācijas efektus, lai veidotu pazīstamu un tajā pašā laikā pavisam mistisku pilsētu nakts ainas, kas mudina aizdomāties par «paradīzes un elles» filozofisko konceptu.

Paralēli Toderi videoinstalācijas «AtlanteRosso» atklāšanai pēc 12 gadu pārtraukuma atkal skanēs elektroniskās mūzikas festivāls «Ūdenskrāsas». Šogad festivālā piedalās mākslas un dīdžeju apvienība «Rasols» sadarbībā ar vienu no Latvijas grafiti aizsācējiem, vizuālo mākslinieku «Krisu» («Krys»), kurš klātienē, interpretējot mūzikas dažādību, veidos lielformāta ilustrāciju. Uz vairākiem peldošā mākslas centra «Noass» ekrāniem būs iespēja sekot līdz šim radošam procesam, kā arī iepazīt video materiālus no vīdžeju «Wickiss» un «GlebSky» piedāvātās kinotēkas. Festivālā piedalīsies arī tādi dīdžeji kā «Bombey», «Contour», «Snobo», «Selffish» un «La FleurDuSoleil».

Tāpat būs apskatāms arī Purvīša balvai nominētā mākslinieka Ģelža multimediālais mākslas objekts «Kancele», kas savu atklāšanu ir piedzīvojis 2013.gadā izstādē Rīgas Doma dārzā. Instalācija, kas tapusi sadarbībā ar komponistu Ģirtu Bišu, ir septiņus metrus augsta, un tās virsotnē ir uzstādīts ventilators, tādā veidā simbolizējot grēku atlaišanu un iespēju izglābties. «Kalncele» to arī ļauj sasniegt ikvienam apmeklētājam, izsūdzot savus grēkus ar mobilā telefona palīdzību.

Savukārt Latvijas Naivās mākslas muzeja ekspozīciju papildinās pazīstamā Austrālijas mākslinieka Ričarda Denija personālizstāde «Teritoriju fragmenti». Mākslinieks radījis spilgtus un ekspresīvus, primitīvās un naivās noskaņās veidotus darbus, kombinējot akrila krāsas, zīmuli un no audekla izgrieztas formas.

«Baltās nakts» notikumu klāstu ar gaismas efektiem papildinās arī peldošā instalācija «Baltijas jūra - peldošie koki», kura 6.septembra vakarā iemirdzēsies jaunās krāsās. Instalācija ir zviedru mākslinieku apvienības «Simka» veidots projekts, kurš veicina sadarbību starp abām šī gada Eiropas Kultūras galvaspilsētām - Rīgu un Zviedrijas pilsētu Ūmeo, kā arī Pori Somijā.

Visas norises apmeklētājiem pieejamas bez ieejas maksas.

Kā ziņots, mūsdienu kultūras forums «Baltā nakts 2014», kas notiks naktī no 6.septembra uz 7.septembri, pulcinās daudz starptautisku mākslinieku un atklās jaunas kultūras norišu vietas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu