Rakstnieks Džeimss Kelmens nominēts Bukera prēmijai (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.list.co.uk

Dīvaini, ka par tik ilgus gadus apbrīnoto skotu autoru Džeimsu Kelmenu (James Kelman), kurš jau tālajā 1994. gadā ieguvis prestižo starptautisko Bukera prēmiju, Latvijā ir dzirdējis tikai retais.

Ierakstot viņa vārdu populārākajos interneta meklētājos, nekas neatliek, kā secināt, ka Glāzgovas lepnums Kelmens mūsmāju kultūras vidē joprojām ir noslēpums.

Klāt ir kārtējais starptautiskās Bukera prēmijas ieguvēja noteikšanas laiks. Šī prēmija tiek pasniegta reizi divos gados, un tā paredzēta, lai godinātu dzīvos rakstniekus, kas devuši nozīmīgu ieguldījumu pasaules literatūrā. Bukera balvas pretendentu darbiem ir jābūt vai nu sākotnēji publicētiem angļu valodā, vai arī plaši pieejamiem šīs valodas tulkojumā.

Līdz šim prēmija tika piešķirta katru gadu par darbu, ko sarakstījis kāds Britu sadraudzības vai Īrijas Republikas rakstnieks, taču tagad par prestižo balvu iespējams cīnīties arī starptautiskā līmenī.

Šogad Apvienotās Karalistes galvenais pretendents uz godalgu ir 1946. gadā Glāzgovā dzimušais rakstnieks Džeimss Kelmens (James Kelman). Romānu, stāstu, kā arī lugu autors ir ieguvis gan 1994. gada Bukera prēmiju ar "Par vēlu, par vēlu" ("How late it was, how late"), gan arī 1989. gadā "James Tait Black Memorial Prize" balvu ar "Nepatiku" ("A Disaffection"). Jāpiemin, ka Franca Kafkas sižetu cienīgais romāns "Nepatika" savulaik tika izvirzīts kā viens no labākajiem Bukera prēmijas balvas pretendentiem.

1994. gadā, prēmējot romānu "Par vēlu, par vēlu", kas stāsta par kādu aklu un aprobežotu skotu zagli, viens no žūrijas locekļiem to nodēvēja par "apkaunojumu" un "bezjēdzību", tā izraisot zināmu ažiotāžu sabiedrībā. Toreiz Skotija pārdzīvoja milzīgu pārmaiņu laiku, kas skāra gan ekonomiku, gan arī nacionālās piederības stiprināšanu un valsts neatkarīga parlamenta izveidi.

Pēc četru gadu pārtraukuma, 1998. gadā, Kelmens saņēma vēl vienu balvu "Spirit of Scotland Award" no Edinburgas avīzes "The Scotsman".

Savukārt vēl pagājušogad Kelmens saņēma Skotijas visprestižāko apbalvojumu literatūrā "Saltire Society''s Book of the Year award" par gada labāko grāmatu "Kieron Smith, boy" (2008).

Šogad Kelmens konkurēs, piemēram, ar pasaules literatūras gigantiem peruiešu rakstnieku Mario Vargasu Ljosu (Mario Vargas Llosa), Bukera balvas ieguvēju austrālieti Pīteru Keriju (Peter Carey) un 2001. gada Nobela prēmijas laureātu V. S. Naipaulu (Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul).

Uz 60 tūkstošu sterliņu mārciņu vērto balvu šogad pretendē 14 dalībnieki no 13 valstīm. 7 autoru darbu oriģinālvaloda nav angļu.

Šogad sarakstā ir arī kanādiešu stāstu autore Alise Munro (Alice Munro), amerikāņu rakstnieki Edgars Doktorovs (Edgar Lawrence Doctorow) un Džoisa Kerola Outsa (Joyce Carol Oates). Atzinību ieguvusi arī indiešu rakstniece Mahasveta Devi (Mahasweta Devi), kura savas 40 gadu ilgās karjeras laikā sarakstījusi teju vai 100 darbu, kā arī kenijiešu rakstnieks Ngugi Thiongo (Ngugi wa Thiong''O), kurš 70. gadu beigās, esot cietumā, sarakstīja romānu uz tualetes papīra.

Interesanti, ka aiz strīpas palikuši tādi autori kā Ians Makjuans (Ian McEwan), Salmans Rušdi (Salman Rushdie) un Dorisa Lesinga (Doris May Lessing).

Šā gada Bukera prēmijas žūrijas locekle amerikāņu autore Džeina Smailija (Jane Smiley), komentējot labāko autoru saraksta noteikšanu, atzīst, ka žūrijai ir bijusi kārtējā iespēja apzināt to, cik neparasta un apbrīnojama ir pasaules literatūra. "Mēs esam izlasījuši vairāku pilnīgi nezināmu autoru darbus, no kuriem daudzi tagad pretendē uz labāko mūsu jebkad lasīto grāmatu autora godu," stāsta Smailija. "Rodas neslēpta ziņkāre, kas vēl pasaulē ir neiztulkots un neatklāts."

"Mūsu izveidotajā galīgajā sarakstā ir iekļauti pasaules labākie autori, neraugoties uz viņu popularitāti vai komerciāliem panākumiem," viņa turpina. "Mums šis uzdotais pienākums ir devis milzīgu zināšanu klāstu un, protams, neaprakstāmu prieku un gandarījumu." Žūrijā blakus Smailijai šogad sēž arī rakstnieks, kritiķis un vienlaikus mūziķis Amits Čadhurijs (Amit Chaudhuri) kā arī ukraiņu rakstnieks Andrejs Kurkovs (Andrey Kurkov).

Tātad par galveno balvu un 60 tūkstošiem sterliņu mārciņu sacentīsies:

Pīters Kerijs (Peter Carey) (Austrālija),

Evans Konels (Evan S Connell) (ASV),

Mahasveta Devi (Mahasweta Devi) (Bangladeša),

Edgars Doktorovs (Edgar Lawrence Doctorow) (ASV),

Džeimss Kelmens (James Kelman) (Apvienotā Karaliste/Skotija),

Mario Vargas Llosa (Peru),

Arnošts Lustigs (Arnošt Lustig) (Čehija),

Alise Munro (Alice Munro) (Kanāda),

V. S. Naipaulu (Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul) (Trinidada/Indija),

Džoisa Kerola Outsa (Joyce Carol Oates) (ASV),

Antonio Tabuči (Antonio Tabucchi) (Itālija),

Ngugi Thiongo (Ngugi wa Thiong''O) (Kenija),

Dubravka Ugresica (Dubravka Ugresic) (Horvātija),

Ludmila Ulitskaja (Ludmila Ulitskaya) (Krievija).

Bukera prēmijas uzvarētājs tiks paziņots šā gada maijā, bet balva pasniegta īpašā ceremonijā Dublinā šā gada 25. jūnijā.

Autora piezīme

Gribēju tikai piebilst, ka par Kelmenu uzzināju pagājušogad, apciemojot Skotijas lielākās pilsētas - Glāzgovu un Edinburgu. Jau minēto romānu "Nepatika" (darbs vēl nav tulkots latviešu valodā) pēc zinošu cilvēku ieteikuma iegādājos kādā lietotu grāmatu veikalā Edinburgā. Atgriezies Rīgā, ātri vien to izlasīju. Kelmens patiešām izceļas ar ļoti interesantu valodu, izmantojot autentisku un nesamākslotu strādnieku runasveidu, skotu dialektu. Protams, atšķirībā no ierastās tradicionālās angļu valodas šis darbs prasīja vairāk uzmanības, taču beigās tas padarīja lasāmvielu vēl interesantāku. Neiedziļinoties nedz saturā, nedz stilistikā, uzdrošināšos nodēvēt Kelmenu par tādu kā skotu Kafku. Tā raksta arī erudīti pasaules kritiķi. Lai nu kā, šā rakstnieka darbus patiešām ir vērts iepazīt.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu