Vudstokas festivālam šovasar 40 (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Tālajā 1969. gadā divi vīri - Maikls Lengs (Michael Lang) un Džoels Rosenmens (Joel Rosenman) - ar draugiem apvienoja spēkus un entuziasmu, lai radītu vēl nebijušu mūzikas festivālu, kas šodien pazīstams kā viens no visu laiku aizraujošākajiem notikumiem pasaules kultūras vēsturē.

Vudstokas mūzikas un mākslas festivāls, kas oficiāli tika pozicionēts kā hipiju kultūras burziņš ar nosaukumu “An Aquarian Exposition”, vēlāk pārvērtās par īstu mūzikas virtuozu, neticami talantīgu dzejnieku un visbeidzot simtiem tūkstošu sajūsmas pilnu apmeklētāju saietu, kas pavisam noteikti ir skāris arī kādas no mūsu dvēseles stīgām.

240 hektāru plašajā piena fermas laukā Ņujorkas štata pilsētā Bethelā 1969. gada augustā trīs dienu laikā festivālā ieradās pusmiljons apmeklētāju, tostarp 1500 žurnālistu, lai savām acīm vērotu 32 tā laika populārākos un aktīvākos mūzikas skatuves darboņus. Ietekmīgais mūzikas žurnāls “Rolling Stone” Vudstokas festivālu nodēvēja par vienu no 50 svarīgākajām lietām, kas mainījušas rokenrola vēsturi.

Festivālā piedalījās tādas leģendas kā Džoena Baeza (Joan Baez), Santana, Dženisa Džoplina (Janis Joplin), Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, The Who, Džo Kokers (Joe Cocker), The Band un Crosby, Stills, Nash & Young ar Nīlu Jangu (Neal Young) dalībnieku rindās.

Nu ir pagājuši veseli 40 gadi kopš hipiju ēras zīmīgākā pieturas punkta, bet abi festivāla sākotnējie organizatori joprojām mēģina atrisināt radušās domstarpības, lai pēc iespējas ātrāk varētu ķerties pie lielā jubilejas koncerta organizēšanas. Diemžēl process ir iestrēdzis uz nenoteiktu laiku.

“Jāsaka, ka pirmās nesaskaņas, domājot par festivāla atjaunošanu, radās jau pirms deviņiem gadiem,” “New York Times” laikrakstam atzīst 66 gadus vecais Rosenmens. Bet īstas pārliecības, ka festivālu tiešām vajadzētu atjaunot, nav.

Savukārt Maikls Lengs, kurš šai jautājumā ir daudz dedzīgāks, par savu parteri izsakās kā par nosvērtāka un nopietnāka rakstura cilvēku. “Džoels ikdienā sava plašā ofisa telpās jūtas ļoti omulīgi. Es esmu daudz intuitīvāks, varbūt pat brīvdomātājs,” neslēpj Lengs. Kā atzīst Rosenmens, visus šos gadus tieši viņa partneris ir bijis aktīvākais gan sarunās ar žurnālistiem, gan risinot ar festivālu saistītās naudas lietas. “Lengs vēlas, lai līdz ar apaļo jubileju Vudstokas festivāls atdzimtu tieši šogad,” stāsta Rosenmens.

“Uzskatu, ka šogad neizdosies savākt nedz pietiekami daudz labu mākslinieku, nedz arī īsto apmeklētāju pūli,” viņš turpina. “Ja festivālam nebūs pareizā aura - to rīkot nevajadzētu.”

Līdz šim ir notikuši jau vairāki Vudstokas festivāla jubilejas koncerti. Pēdējais norisinājās 1999. gadā. Toreiz festivāls izcēlās ar vardarbīgām masu nekārtībām, īpaši grupu "Limp Bizkit" un "Red Hot Chili Peppers" uzstāšanās laikā. Ņujorkas štata un vietējai policijai bija jāiejaucas un jāievieš kārtība ar spēku.

Pirmo Vudstokas festivālu organizēja arī producents Ārtijs Kornfelds (Artie Kornfeld) un Džons Robertss (John Roberts), kurš mira 2001. gadā. Pēc 1969. gada festivāla, rodoties nesaskaņām, Kornfelds un Lengs savas biznesa tiesību daļas pārdeva partneriem par 65 000 dolāru. 1999. gadā Lengs gan tomēr atpirka daļu akciju.

Lengs un Rosenmens joprojām nav aizmirsuši vecās nesaskaņas. Lengs savā topošajā grāmatā “The Road to Woodstock” raksta par Resenmena nevēlēšanos investēt ierakstu studijas projektā, kuru gadu vēlāk (1970) realizēja Alberts Grosmens (Albert Grossman), iesaistot tādus māksliniekus kā “Rolling Stones”, “Foreigner”, “Bonnie Raitt” un “R.E.M.”, kā arī daudzus citus. Savukārt Rosenmens pārmet Lengam neierašanos uz 2007. gada tikšanos ar “Live Earth” koncertu producentu Kevinu Volu (Kevin Wall).

Interesanti, ka pēc leģendārā festivāla organizatori palika parādā 1 miljonu dolāru. Tai pašā laikā trīs stundu garā filma par koncertiem nopelnīja vairāk nekā 60 miljonus dolāru. Lielāko daļu ienākumu gan paturēja “Warner Brothers”.

Jūnijā visiem interesentiem būs pieejama arī abu partneru kopīgi veidotā interneta lapa Woodstock.com. Atgādināsim, ka pagājušā gada vasarā tika atvērts arī Vudstokas muzejs vietā, kur reiz notika leģendārais festivāls, 145 kilometrus uz ziemeļiem no Ņujorkas.

Paturot prātā, ka arī 1969. gada festivāls tika rīkots pēdējā brīdī, 64 gadus vecais Lengs tomēr cer, ka šovasar vēl izdosies pierunāt partneri un sponsorus, lai sarīkotu vērienīgu koncertu vismaz 150 tūkstošiem apmeklētāju. “Tās būtu 10 grupas uz lielās skatuves, bet, pērkot biļetes, cilvēki papildus iegūtu vienas dienas bezmaksas sabiedriskā transporta caurlaidi,” sapņo Lengs.

Protams, abi vecmeistari nav vienīgie, kas domā par leģendāro Vudstokas festivālu. Šā gada augustā iznāks Anga Lī (Ang Lee) kinolente “Talking Woodstock”. Paredzēta ir koncerttūre “Heroes of Woodstock” ar “Jefferson Starship” piedalīšanos. Izdotas tiks arī veselas 13 grāmatas. Tiks rīkots festivāls "Summer of Love", kurā piedalīsies Vudstokas zvaigznes Berijs Meltons (Barry Melton) no "Country Joe and the Fish" un Robins Viliamsons (Robin Williamson) no "The Incredible String Band".

Žurnālam "Billboard" Lengs jau solījis, ka vasaras koncertos, ja tie notiks, piedalīsies gan "The Who", Karloss Santana un "Crosby, Stills & Nash", gan Džo Kokers, Stīvs Ērls un Bens Hārpers. Atliek vien gaidīt jaunumus un cerēt, ka šajos krīzes apstākļos organizatoriem izdosies kaut nedaudz iepriecināt festivāla fanus zīmīgajā 40 gadu jubilejā.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu