Krievu kultūras dienas Latvijā šogad noritēs jubilejas zīmē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Krievu kultūras dienas Latvijā šopavasar noritēs jubilejas zīmē - šogad aprit 90 gadi kopš tradīcijas sākuma 1925. gadā un pieci gadi kopš tradīcijas atjaunošanas 2012. gadā, pastāstīja dzejnieks, Krievu kultūras dienu organizatoru komitejas pārstāvis Jurijs Kasjaničs. «Tālab esam iecerējuši pasākumu programmu veidot spilgtāku nekā iepriekšējos gados,» viņš sacīja.

Kasjaničs pastāstīja, ka Krievu kultūras dienas norises paredzētas Rīgā, Jūrmalā, Jelgavā, Rēzeknē, Ludzā, Viļānos, Daugavpilī, Ventspilī un citviet.

«Programmā būs sarīkojumi visām gaumēm - mākslas izstādes, darbnīcas vecākiem un bērniem, koncerti, literārie lasījumi, kopā - vairāk nekā 100 pasākumu. Parasti kultūras dienu norisēs iesaistās arī abas baznīcas - vecticībnieku un pareizticīgo. Kultūras dienās piedalīsies arī viesi no citām valstīm - Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Krievijas, Izraēlas, kā arī no Skandināvijas valstīm,» sacīja Kasjaničs.

«Kultūras dienu rozīnīte būs multilingvālais dzejas vakars, kurā izskanēs krieviski atdzejota latviešu dzejnieku dzeja, viesosies arī kolēģi no Lietuvas. Būs dzejnieki, kas atdzejo un lasa atdzejojumos, piemēram, Sergejs Moreino. Vienā telpā izskanēs vairākas valodas,» izteicās Krievu kultūras dienu organizatoru komitejas pārstāvis.

Kā pastāstīja Kasjaničs, Krievu kultūras dienas tradicionāli sākas ar kirilicas raksta izveidotāju Kirila un Metodija piemiņas dienu, kas katru gadu tiek atzīmēta 24. maijā, un ilgst līdz krievu dzejnieka Aleksandra Puškina dzimšanas dienai, kas ir 6. jūnijā. «Taču šogad kultūras dienas varētu sākties 23. maijā, jo 24. datums ir svētdiena, un noslēgties 7. jūnijā,» stāstīja Kasjaničs. Viņš piebilda, ka kultūras dienu noslēgumā tradicionāli norisinās Puškina dzejas lasījumi pie Puškina pieminekļa Rīgā, Kronvalda parkā.

Kā norādīja Kasjaničs, dalībai Krievu kultūras dienās mājaslapā «www.kaf.lv» var pieteikties vēl līdz marta vidum, savukārt detalizētāka pasākumu programma būs zināma aprīlī.

Krievu kultūras dienu pasākumus apmeklēt varēs bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu