Alus šodien – tendences, kustības un jaunievedumi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Alus – dzēriens, kas saucams par stabilu vērtību, tas pavadījis mūs gadsimtu garumā, un būs mums līdzās arī tālā nākotnē. Taču, lai arī var šķist, ka alus pasaule palikusi nemainība pēdējo divdesmit vai trīsdesmit gadu laikā, palūkojoties ciešāk redzams - notiek būtiskas pārmaiņas, kurām gals vēl nav paredzams. Atklājot notikušos pavērsienus un iezīmējot mūsdienu alus darīšanas tendences, Lielvārdes alus piedāvā astoto rakstu sērijā «Alus – vairāk nekā dzēriens».

Atliek ieklīst jebkurā lielveikalā un pretī raudzīsies plaukts gaišā un tumšā lāgera. Katram būs savas īpatnības, taču tiem būs vairāk kopīgā, nevis atšķirīgā – gaišie būs zeltaini, caurredzami, nedaudz apiņaini, varbūt ar vieglu iesala aromātu, un neizteiksmīgi garšā – daži rūgtāk, citi nedaudz saldāki. Taču atliek rūpīgāk nopētīt plauktu un taps redzams, ka viens jaunpienācējs nav tāds kā citi: Lielvārdes, tradicionāli raudzēts eils, piedāvā izmēģināt pavisam citādākas alus šķirnes. Salīdzināt Lielvārdes Kviešu, Tumšo vai IPA ar jebkuru gaišo vai tumšo lāgeru būtu bezjēdzīgi - tie ir pārāk atšķirīgi. Lai arī Lielvārdes Gaišais vizuāli atgādina gaišo lāgeru, tā krāsa ir tumšāk zeltaina, aromāts ir izteiktāks un garša ir būtiski pilnīgāka nekā lielākajai daļai lāgera veida alu.

Šis piemērs vietējā mērogā atspoguļo brūvēšanas pasaulē notiekošās pārmaiņas. Lāgers, kas jau vairāk nekā gadsimtu ir bijis vadošais alus veids, ir sācis zaudēt savas līderpozīcijas. Protams, nav gaidāms, ka lāgera veida alus tuvākajā laikā tiks aizmirsts, tā arī nebūtu jānotiek, taču nākotne mums sola plašāku izvēli un jaunas, aizraujošas garšas un aromātus, kas ir prieka vēsts visiem alus cienītājiem.

Pasaules alus renesanses pirmsākumi meklējami vietā, kur to būtu bijis grūti iepriekš paredzēt – Amerikas Savienotajās Valstīs, kas vēl nesen tika uzskatītas par ūdeņaina un stipri viduvēja alus avotu. ASV alus tradīcijas smagi cieta vispirms no Sausā likuma gadiem, un vēlāk no atlikušo darītavu apvienošanas – tā rezultātā gandrīz visu alu ražoja saujiņa uzņēmumu, no tiem seši saražoja 92% visa alus.

Viss aizsākās 1976. gadā ar pirmās amatnieku (craft) alus darītavas dibināšanu Kalifornijā, kas iekvēlināja patērētāju interesi par iepriekš nezināmiem alus veidiem, tos iepazīstinot ar dažādām eila šķirnēm. Lai arī šī darītava bankrotēja 6 gadu laikā, tā atstāja paliekošu iespaidu uz alus cienītājiem, kas bija iepazinuši tās ražojumus – jaunu amatnieku darītavu skaits auga ģeometriskā progresijā. Ja 1983. gadā 51 uzņēmumiem piederēja 80 darītavas visā ASV teritorijā, tad 1995. gadā darītavu skaits bija vairāk nekā 500, un 2013. gadā sasniedza 2822.

Amatnieku alus dzimšana ASV gluži dabiski ietekmēja pārējo pasauli, amatnieku darīšanas vilnim gadsimtu mijā sasniedzot Lielbritāniju. Tur jau 1970. gadu vidū bija radusies tradicionālā eila saglabāšanas kustība, kuru nu stiprināja un papildināja neparastu un intriģējošu alu pieplūdums no Amerikas. Mūsdienās Lielbritānijā ir 1285 darītavas – 1971. gadā to skaits bija zem 200.

Pat Vācija, lielo lāgera darītavu citadele, nav spējusi pretoties amatnieku alus fenomena izplatībai – pēdējā desmitgadē darītavu skaits šajā valstī ir trīskāršojies. Nav jāpārspīlē sakot, ka zemeslodi šķērso amatnieku alus cunami, kas alus mīļotājiem sniedz iespēju atklāt iepriekš neiedomājamas garšas, ārpus gaišā un tumšā lāgera stilu robežām.

Arī Ziemeļeiropa nav izņēmums – lai arī šeit tradicionāli valdošais alus ir lāgers, Baltija šobrīd piedzīvo amatnieku darītavu uzplūdu, kas rada jaunus, aizraujošus alus ar lielu uzsvaru uz eilu. 2014. gadā ik nedēļu radītas divas jaunas alus šķirnes – ir redzams, ka piedzīvojam jauna latviešu alus meistarības Zelta laikmeta sākumu.

Šī iemesla dēļ ir tikai atbilstoši, ka, iedvesmojoties no pēdējā alus Zelta laikmeta 17. gadsimtā, Lielvārdes alus ar lepnumu piedalās šajā brūvēšanas renesansē, piedāvājot alus cienītājiem plašāku izvēli un jaunas garšas. Ar eilu klāstu no tumīgā un saldā Lielvārdes Tumšā līdz apiņainajam un izteikti rūgtajam IPA, zeltainajam un izcili sabalansētajam Lielvārdes Gaišajam, viegli iesalainajam un izturēšanas ozolkokā bagātinātajam Lielvārdes Ozolu nefiltrētajam un koriandra un apelsīna miziņas aromātiem apveltītajam Kviešu, Lielvārdes alus piedāvā lielisku eilu izvēli alus patērētājam, kas līdz šim radis pie izvēles – «gaišo vai tumšo?».

Lielvārdes alus turpina alus darīšanas Zelta laikmetu Latvijā, kad Vidzemē uzplauka brūvēšana muižās un alus meistars tika augstā godā un cieņā celts. Tāpat kā 17. gadsimtā, mēs darām eila veida alu nelielos apjomos, pildot to īpašās melna stikla pudelēs, kas nodrošina vislabāko aizsardzību pret apkārtējās vides ietekmi.

Alus stāsti

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu