Francijas muzejā par atkailināšanos gleznas priekšā aiztur sievieti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Orsē muzejā Parīzē par atkailināšanos publiskā vietā aizturēta kāda sieviete, kura kaila nogūlās pie franču mākslinieka Eduāra Manē gleznas, svētdien paziņoja viņas advokāts. Orsē muzejā notiek izstāde «Splendour and Misery: Images of Prostitution 1850-1910» («Spožums un posts: Prostitūcija attēlos 1850-1910»), kurā iekļauta Manē glezna ar prostitūtu Olimpiju.

Luksemburgas māksliniece Debora de Robertisa (Deborah de Robertis) izģērbās un izgūlās gleznas priekšā tādā pašā pozā kā tajā attēlotā sieviete.

De Robertisa izmantoja pārnēsājamo kameru, lai uzņemtu apkārtējo reakciju, norādīja advokāts. «Tā bija mākslas performance,» viņš teica.

Glezna «Olympia» izraisīja skandālu 1865. gadā, kad tā pirmoreiz tika izrādīta. Darbā attēlota pusguļus atlaidusies sieviete.

«Pie gleznas atradās daudzi cilvēki. Apsardze labi reaģēja, aizverot telpu un lūdzot viņai apģērbties,» aģentūrai AFP teica muzeja pārstāvis. «Kad viņa atteicās, tika izsaukta policija un viņu aizveda.»

Muzejs iesniedzis policijā sūdzību par publisku atkailināšanos. Pirmdien prokuratūra nolems, vai joprojām ieslodzījumā esošajai de Robertisai tiks uzrādīta apsūdzība.

Mākslinieces advokāts nopēla «uztraukumu raisošu svētulīgumu tiesu sistēmā».

Pēdējos gados vairāki seksuāla rakstura mākslas darbi Francijā uzņemti ļoti negatīvi. 2014. gadā vandaļi izlaida gaisu no amerikāņu mākslinieka Pola Makārtija piepūšamās skulptūras seksa rotaļlietas formā, kas tika uzslieta Parīzes centrā. Savukārt pagājušogad ar antisemītiskiem grafiti tika apķēpāta Indijā dzimušā britu tēlnieka Aniša Kapūra par «karalienes vagīnu» nodēvētā skulptūra Versaļas pils dārzā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu