Turaidas muzejrezervātā Otrās Lieldienas varēs izdzīvot latviskās tradīcijās

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Turaidas muzejrezervāts Otrajās Lieldienās, 28.martā, Turaidas muižas saimnieciskajā centrā kopā ar Siguldas folkloras kopu «Senleja» piedāvās latviskās tradīcijās svinēt Lieldienas, informēja Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja Anda Skuja.

Svētkos «Atnāca Lieldiena» būs šūpoļu atslēgšana un šūpošanās, saules daudzināšana un gavilēšana, notiks olu krāsošana pēc senajām tradīcijām, kā arī notiks olu ripināšana, mainīšanās un olu cīņas.

Tāpat lielie un mazie pasākuma apmeklētāji varēs piedalīsies putnu dzīšanā, podu sišanā un spēlēs brīvā dabā, kā arī doties rotaļās un dejās.

Lieldienās tiek godināta saule, jaunais gada rits, kad dienas kļūst garākas par naktīm un tiek sākti zemes darbi. Lieldienās ar rituāliem tiek vairots auglības spēks, dzīvības enerģija. Lai iemantotu veselību un skaistumu, ļaudis Lieldienās cēlās pirms saules lēkta un steidza mazgāt mutes pret sauli tekošā ūdenī. Kas bija piecēlušies pirmie, tie steidzās modināt vēl guļošos ar pūpola vai izplaucēta bērza zaru. Tautas tradīcijā nopērt nozīmē apveltīt nopērto ar dzīvības spēku, veselību un enerģiju, kas mīt pēc garās ziemas uzplaukušajā zariņā.

Arī šogad svētku dalībnieki aicināti ņemt līdzi pūpolu, plaucētu bērzu zariņus, košus dzīparus šūpoļu rotāšanai un krāsotas olas, ar kurām mainīties, spēlēties un dāvināt citiem svētku priekam. Notiks arī skaistāko krāsoto olu dižošanās.

Pasākums «Atnāca Lieldiena» Turaidas muzejrezervātā sāksies plkst.14.30.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu