Ar dažādiem pasākumiem Rīgā sagaida Lielo dienu

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Ar dažādām aktivitātēm 20.martā Rīgā tiks sagaidīta Lielā diena, informēja Latvijas Folkloras biedrībā.

Folkloras biedrības pārstāve Gunta Saule stāstīja, ka svinības sāksies jau plkst.6 ar saullēkta sagaidīšana Arkādija parkā. Pasākumā paredzēta mazgāšanās Mārupītē, kas tek pret rītiem, putnu dzīšana, Saules sagaidīšana ar dziesmām, pēršanās ar pūpolu vai plaucētu bērzu zariem, šūpoļu kāršana un citi tradicionālie rituāli auglības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

No plkst.13 līdz 16 norisināsies Lielās dienas svinēšana Līvu laukumā ar šūpoļu pušķošanu un šūpošanos, Lieldienu dziesmām un apdziedāšanos, olu krāsošanu, sišanos un ripināšanu, kā arī spēlēm, rotaļām un sadancošanu.

Saule piemetināja, ka svētku noskaņai palīdzēs līdzi paņemtie pūpolu un izplaukušie bērzu zari, kārklu šautriņas, vilnas dzīpari, dzērvenes, kā arī krāsainas dzijas pīnītes šūpoļu rotāšanai un krāsotas olas, kas domātas gan ziedošanai šūpolēm, zīlēšanai, sacensībai, gan pašu ēšanai, gan citu cienāšanai un dāvināšanai par šūpoļu kārumu un šūpošanu.

Folkloras biedrības pārstāve skaidroja, ka pavasara atnākšanu tautas tradīcijās iezīmē vairākas svinamās dienas - Ģertrūdes arī Kustoņu, Benedikta, visbeidzot, Lielā un Māras diena. «Šis laika posms ir saistīts ar Zemes mātes atmošanos un atjaunošanos. Mostas auglības spēki, diena kļūst garāka par nakti un gaisma svin galīgo uzvaru pār tumsu,» stāstīja Saule.

Svētkos piedalīsies Rīgas folkloras kopas «Grodi», «Dandari», «Garataka», «Berendejka», «Iļjinskaja pjatņica», Katlakalna folkloras kopa «Rāmupe», kā arī Bārbeles folkloras kopa «Tīrums».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu