Lieldienu ceļvedis: tradīcijas, šūpoles, slēpo, meklē zaķi!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/EthnographicOpenAirMuseumLatvia

Klāt Lieldienas, klāt saulains laiks! Svētku laikā Rīgā un visā Latvijā iespējams apmeklēt folkloras kopu un citu mākslinieku koncertus, senlatviešu Lieldienu tematikai veltītas izstādes, kultūras pasākumus un tradicionālos gadatirgus. Aplūko mūsu ceļvedi! Galvenā lieta, kas jāatceras, dodoties uz ikvienu no šiem pasākumiem, - jāņem līdzi sava izkrāsotā ola, kas senajiem latviešiem simbolizēja sauli. Novēlam jums priecīgus svētkus un ģimeniskas brīvdienas!

 
Foto: LETA

Lieldienu dievkalpojumi Rīgas evaņģēliski luteriskajās draudzēs

Draudze25.marts (pllkst.)26.marts (plkst.)27.marts (plkst.)28.marts (plkst.)
Berģu draudzē (Usmas baznīcā Brīvdabas muzejā)10.0010.00
Biķeru draudzē10.001810.00
Bolderājas draudzē18.0023.0011.00
Daugavgrīvas Baltajā baznīcā19.0022.3010.00
Jaunās Sv.Ģertrūdes draudzē15.0017.00; 22.0011.0011.00
Jaunciema draudzē14.0014.00
Jēzus draudzē18.0021.006.30; 10.00
Katlakalna draudzē10.00 (izstāžu kompleksā «Rāmava»)10.00 (izstāžu kompleksā «Rāmava»)
Kristus draudzē15.0022.0010.0010.00
Neredzīgo pansionātā (Pāles 12)10.0015
Krusta draudzē19.0022.007.00;11.00
Lutera draudzē10.00; 18.0022.007.00; 10.00; 12.0010.00
Mārtiņa draudzē10.00; 15.0022.3010.0011.00
Mežaparka draudzē10.0022.0010.00
Misiones draudzē10.00
Sv. Lūkas krievu draudzē (notiek Mežaparka baznīcā)17.00
Rīgas Domā8.00; 10.00; 15.008.00; 22.0012.008.00; 10.00
Sv.Jāņa draudzē10.0010.007.30; 1010
Sv.Pāvila draudze18.0015.007.00; 10
Sv.Pētera draudzē15.007.00; 10.00
Svētā Gara draudzē17.0017.00
Sv.Trīsvienības draudzē10.0023.0010.00
Vecajā Sv.Ģertrūdes draudzē15.0023.0010.0010.00
 
Foto: facebook.com/EthnographicOpenAirMuseumLatvia

Rīgā: koncerti, meklē zaķi, tirdziņi, šūpoles

Lieldienās Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti apmeklēt koncertus, sarīkojumus ģimenēm ar bērniem, Lieldienu tradicionālos pasākumus ar šūpošanos, folkloras kopu un dejotāju piedalīšanos, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Lieldienu pasākumi kristīgā noskaņā sāksies šodien ar koncertu «Rekviēms Klusajā nedēļā», kas notiks Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Koncertā skanēs renesanses laika spāņu komponista Kristobala de Moralesa mūzika. Savukārt Lielajā Piektdienā, 25.martā, šajā pašā dievnamā klausītāji būs gaidīti divos pasākumos - «Lielās Piektdienas koncertā» un koncertā «Crucem tuam adoramus».

Lieldienu garīgo gaisotni Rīgā varēs baudīt arī vairākos citos koncertos, kas notiks galvaspilsētas dievnamos. 26.martā Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā koncertā «Krusta ēnā» skanēs gregoriskie dziedājumi, Johana Sebastiana Baha, Sezāra Franka un Šarla Guno skaņdarbi vairāku solistu sniegumā. Šajā dienā klausītāji gaidīti Rīgas kamerkora «Ave Sol» Lieldienu koncertā, kas notiks Rīgas Svētā Pētera baznīcā un Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā, kur skanēs baroka laika mūzika. Savukārt kultūras centrā «Mazā ģilde» būs dzirdami pareizticīgo dziedājumi.

Vairākos Lieldienu svētku pasākumos īpaši būs gaidītas ģimenes ar bērniem. Lieldienu tradicionālajos rituālos, šūpojoties, krāsojot un ripinot olas, dziedot, līdzdarbojoties dažādās aktivitātēs un vērojot priekšnesumus, varēs iesaistīties kultūras un atpūtas centrā «Imanta», kultūras pilī «Ziemeļblāzma», Rīgas kultūras centrā «Iļģuciems», VEF Kultūras pilī, kā arī laukumā pie Brīvības pieminekļa un Līvu laukumā, kur darbosies Jautrās Lieldienu šūpoles. Bērni būs gaidīti arī Rīgas Porcelāna muzejā, kur būs iespēja iesaistīties Lieldienu porcelāna darbnīcā.

Otrajās Lieldienās koncerti notiks kultūras centrā «Mazā ģilde», kā arī Lielajā ģildē, kur orķestris «Rīga» aicina uz pasākumu «Orķestromīma». Pasākumā ikviens interesents, jo īpaši bērni, varēs iesaistīties pantomīmas meistarklasēs, kā arī koncertā vērot orķestra «Rīga» un Rīgas pantomīmas uzstāšanos.

Lieldienu pasākumi notiks arī Kalnciema kvartālā gan ar iespēju līdzdarboties un piedalīties šiem svētkiem raksturīgos tautas tradīciju rituālos, gan klausīties muzikālo grupu uzstāšanos.

Tāpat šonedēļ iedzīvotāji, it īpaši ģimenes ar bērniem, aicinātas apmeklēt izstādi - spēli «Zaķu paslēpes», saistībā ar kuru Rīgu apdzīvo vairāk nekā 20 milzu zaķi. Milzu zaķu divdimensionālās figūras ir paslēpušās pilsētā un aicina rīdziniekus un pilsētas viesus nedēļas garumā meklēt un atrast krāsainās Lieldienu zaķu figūras. «Zaķu paslēpes» sevī apvieno izstādi un sacensības garu, jo ikviens interesents ar kartes palīdzību varēs meklēt un atrast objektus. Zaķi ir paslēpušies Vērmanes dārzā, Rīgas Centrāltirgū, Esplanādē, Līvu laukumā, Latvijas Nacionālās operas un baleta skvērā, Bastejkalnā, Blaumaņa skvērā, veikalā «Rimi», 11.Novembra krastmalā, Baumaņa skvērā, Konventa sētā, kā arī pie Mazās ģildes, Kultūras ministrijas, Finanšu ministrijas, Latvijas Mākslas akadēmijas, «Rīga Plaza» un laukumā pie Brīvības pieminekļa.

Izstādes kartes bez maksas ir pieejamas Rīgas Tūrisma informācijas centros: Rātslaukumā, Līvu laukumā, Autoostā un lidostas «Rīga» informācijas birojā. Figūras būs skatāmas laikā no plkst. 9 līdz 22.

Plašāka svētku programma ar informāciju par dalībniekiem, norises laiku un vietu pieejama tīmekļa vietnē «www.kultura.riga.lv».

Brīvdabas muzejā svinēs Pirmās un Otrās Lieldienas

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā pavasara saulgrieži tiks svinēti 27.martā un 28.martā no plkst.10 līdz 16, informēja muzeja Informācijas un izglītības nodaļas vadītāja vietniece Līga Miklaševiča.

Abas dienas pasākumā varēs kopīgi krāsot un ripināt olas, šūpoties, minēt mīklas, klausīties teikas un pasakas, rotāt lielo olu, taisīt lellītes un darīt vēl daudz ko citu.

Brīvdabas muzeja Lieldienu programmā apvienotas kā kristīgās, tā arī tradicionālās kultūras vērtības. Latvieši ticēja, ka, veicot ar olām Lieldienu izdarības, dzīvības spēks, kas tām piemīt, pāriet uz cilvēkiem un dzīvniekiem.

Ticējums vēsta, ka Lieldienu rītā agri jāceļas, lai visu gadu možums un laime.

Lieldienu simboli ola un zaķis ir nākuši no pagāniskajām tradīcijām - ola kā saules un arī jaunas dzīvības, bet zaķis - auglības un bagātības simbols.

Šogad Brīvdabas muzejā galvenās aktivitātes notiks Kurzemes zvejniekciema pļavā, Gadatirgus laukumā pie lielajām šūpolēm un Kurzemes zemnieka sētā. Īpašs piedāvājums muzeja mazajiem apmeklētājiem būs izstāde «Lelles šūpolēs», kas būs skatāma Izstāžu zālē.

Kā lieli, tā mazi Brīvdabas muzeja apmeklētāji varēs uzzināt un paši izmēģināt krāsot olas pēc senām latviešu tradīcijām. Gan olas, gan sīpolu mizas un citus dabas materiālus krāsošanai, gan lielo olu vārāmo katlu un ugunskuru būs sarūpējis Brīvdabas muzejs.

Olu sišanās ir viena no jautrākajām aktivitātēm Lieldienās. Viens no ticējumiem ir, kam stiprāka ola, tas ilgāk dzīvos. Un īpaši svarīgi esot ievērot principu - Pirmajās Lieldienās sitas ar tievo galu, Otrajās Lieldienās - ar resno galu.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Citviet Latvijā: Siguldā, Kocēnos, Tērvetē, Jelgavā

Latvija šūpojas Siguldā

No 26. līdz 28. martam Siguldā notiks pirmais šūpoļu festivāls «Latvija šūpojas Siguldā». 26.martā plkst.13.00 pie Siguldas dzelzceļa stacijas vairāk nekā 20 novada Lieldienu zaķi atklās pirmo šūpoļu festivālu. 27.martā no plkst.9.00 līdz 16.00 festivāla norisi papildinās Lieldienu svinēšana kopā ar folkloras kopām un amatnieku tirdziņš Siguldas Svētku laukumā. Uz Lielās dienas svinēšanu siguldiešus un pilsētas viesus aicinās Siguldas novada Kultūras centra folkloras kopa «Senleja» un Allažu pagasta Tautas nama bērnu un jauniešu folkloras kopa «Tiptaiņi», saulei uzgavilēs postfolkloras mūzikas grupa «Daba san». Pilsētas teritorijā 21 vietā tiks izvietotas 88 interaktīvas un krāšņas šūpoles – «Saldais pavasaris», «Sigulda sapņo», «Šūpo olu!», «Laik, apstājies!», «Kurš pirmais – zaķis vai ola?», «Pavasara uzplaukšana», «Dabas radīts», «Lidojums», «Vilka dziesma», «S!gulda aizrauj!» un daudzas citas. Starp festivāla vides objektu autoriem ir grupa «Dzelzs vilks», scenogrāfs un tēlnieks Rūdolfs Baltiņš un jaunā māksliniece Kristīne Niedrāja, ziņu portāls TVNET, Dabas aizsardzības pārvalde, novada uzņēmēji – «Aerodium», Latvijas Gumijlēcēju klubs, kafejnīca «Eklers», viesnīcas «Pils» un «Sigulda», ziedu salons «Puķe», veikals «Veloriba», stādaudzētava «Ķikši», SIA «Anatols», SIA «Troja», tūrisma birojs «Makars.lv», bērnudārzs «Pasaciņa», «Pīlādzītis», «Ābelīte» un «Ieviņa», šūpoļu meistara Mārtiņa Rupmeja, SIA «RAMEI» un «Master Wood» radītas šūpoles un vides objekti. Festivāla objekti būs brīvi pieejami ikvienam interesentam. Īpaši uz festivālu tiek gaidītas ģimenes ar bērniem.

Tradicionālais Lieldienu pasākums «Kocēnu pavasaris»

Lieldienās, 27. martā, Kocēnu centrā norisināsies tradicionālais pasākums «Kocēnu pavasaris – 2016», kura laikā notiks dažādas svētkiem veltītas aktivitātes. No plkst. 10.00 līdz plkst. 15.00 ikvienam būs iespēja apmeklēt tirdziņu, kurā piedalīsies gan Kocēnu novada, gan tuvāku un tālāku novadu amatnieki, mājražotāji un zemnieki (vēl var pieteikties dalībai tirdziņā, zvanot pa tālruni 26328943). No plkst. 11.00 Kocēnu centrā sāksies svētku ieskandināšana kopā ar Lieldienu Zaķi un viņa draugiem. Koncertā uzstāsies Kocēnu pamatskolas tautas deju kolektīvi «Saulīte», Kocēnu kultūras nama pūtēju kvintets un vidējās paaudzes deju kolektīvs «Savieši», PII «Auseklītis» dejotāji un dziedātāji, folkloras kopa «Endzelīte», vokālā studija «Notiņas». Paralēli koncertam varēs gūt daudz prieka dažādās interesantās izklaidēs – šūpošanās lielajās šūpolēs, olu kaujas un olu ripināšana, dažādi priekšnesumi, danči, radošās darbnīcas. Bērnu priekam jau no plkst. 10.00 darbosies piepūšamās atrakcijas (bez maksas), no plkst. 11.00 sejiņu apgleznošana (par maksu), būs arī dzīvnieku stūrītis ar trusīšu saimi, bet plkst. 12.00 - SIA «Zirgaudzētava Kocēni» graciozo zirgu paraugdemonstrējumi. Aicinājums līdzi ņemt krāsotas Lieldienu olas, jo notiks arī olu skaistumkonkurss. Bērni varēs iejusties mākslinieku lomā – zīmēt, krāsot, līmēt, piedzīvot pavasaru krāsu pārvērtības un izjust radošu prieku Lieldienu Zaķa meistardarbnīcā. Kā katru gadu, dalībnieki varēs piedalīties tradicionālajā Kocēnu pavasara loterijā un saņemt jaukas balvas. Dienas izskaņā plkst. 21.00 Kocēnu kultūras namā notiks Pavasara balle kopā ar grupu «Ballīšu orķestris», ieeja 3,00 EUR. Apmeklētāju ērtībām zālē būs galdiņi, darbosies bārs.

Šlokenbekas muižā Lieldienās stiprākie kāps stabā pēc balvām

Lieldienu lustes Šlokenbekas muižā notiks 27.martā no plkst.13 līdz 18. Pasākumu ieskandinās folkloras kopa «Milzkalnieki» ar Lieldienu tradīcijām un rotaļām. Visa pasākuma laikā darbosies amatnieku un mājražotāju tirdziņš. Būs arī tradicionālās Lieldienu aktivitātes - šūpošanās, olu ripināšana, līdzi paņemto olu izstāde, kur skaistāko olu īpašnieki saņems balvu. Visas dienas garumā bērnus izklaidēs Lieldienu zaķis Robis ar Cāli un Olu. Tāpat muižas teritorijā būs apskatāmi truši un mājputni no Trušu pilsētiņas, būs iespēja izjāt ar zirdziņiem. No plkst.13 līdz 16 darbosies arī Latvijas Ceļu muzejs.

Tērvetes dabas parkā Lieldienās būs rotaļas un sportiskas aktivitātes

27.martā no plkst.12 dabas draugi un aktīvās atpūtas cienītāji aicināti apmeklēt «Latvijas Valsts mežu» dabas parku Tērvetē, lai kopīgi svinētu Lieldienas. Lieldienu pasākums norisināsies Rūķu sētā un atrakciju laukumā, taču netrūks pārsteigumu arī citviet mežā. Noslēpumainajā priežu mežā kursēs Pasaku bānītis.

Jelgavas pils parkā notiks tradicionālā Lieldienu pastaiga

27.martā plkst.11 jelgavnieki un pilsētas viesi ir aicināti Lieldienas pavadīt ģimeniskā gaisotnē pils parkā un pagalmā, kur norisināsies ikgadējā Lieldienu pastaiga. Plkst.12 Jelgavas pils pagalmā Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) sveiks šogad dzimušos jelgavniekus. Piemiņas karotītes ar iegravētu pilsētas vārdu, pilsētas ģerboni un bērna dzimšanas gadu aicināti saņemt 139 bērniņu vecāki, to skaitā arī četri dvīņu pāri. Par muzikālo noformējumu pasākumu laikā parūpēsies folkloras kopa «Dimzēns» un Jelgavas tautas deju kolektīvi.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Citviet Latvijā: Valmierā, Daugavpilī, Alūksnē, Jaunmoku pilī

Jaunmoku pilī Lieldienās veidos olu ligzdas

27.martā plks.12 Jaunmoku pilī sāksies Lieldienu svinības, informēja pasākuma rīkotāji. Dienas laikā ikvienam būs iespēja iemēģināt savas prasmes un fantāzijas lidojumu Lieldienu olu ligzdiņu veidošanā no dabas un floristikas materiāliem, gatavot skalu groziņu meistara vadībā, kā arī piedalīties jau tradicionālās Lieldienu aktivitātēs - olu krāsošanā, ripināšanā, meklēšanā. Paredzēta arī šūpošanās. Jāatgādina, ka Jaunmoku pils muzejā apskatāma izstāde «Dekoratīvās Lieldienu olas», kas veidota no mākslas zinātnieces un Rundāles pils baroka tērpu autores Jeļenas Forstes kolekcijas.

Valmierā norisināsies vairāki Lieldienām veltīti pasākumi

Lieldienu laikā Valmierā norisināsies vairāki svētkiem veltīti pasākumi, kuros piedalīties aicināti bērni, ģimenes un ikviens interesents. 28.martā plkst.13 Valmieras Kultūras centrā notiks koncerts «Lieldienu jampadracis». Koncertā piedalīsies tautas deju ansambļa «Gauja» studijas bērnu grupas, baleta studijas dalībnieki un mazo vokālistu konkursa «Cālis 2016» laureāti. Pasākuma apmeklējums ir bez maksas. Savukārt plkst.14 laukumā pie Valmieras Kultūras centra klātesošie varēs piedalīties dažādās aktivitātēs kopā ar folkloras kopu «Putni», kā arī šūpoties lielajās šūpolēs. Lai radītu svētku noskaņu pilsētā, Lieldienu laikā pilsētvidē tiks izvietots arī īpašs Lieldienu tematikai veltīts noformējums.

Daugavpilī Otrajās Lieldienās - tirdziņš, koncerts, atrakcijas un brīvais mikrofons

Otrajās Lieldienās Daugavpilī, Vienības laukumā, darbosies Lieldienu tirdziņš, izskanēs koncerts «Nāc šūpoties!», norisināsies dažādas rotaļas un atrakcijas, kā arī darbosies Lieldienu zaķa brīvais mikrofons, informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā. Lieldienu tirdziņš Vienības laukumā darbību sāks no plkst.11. Stundu vēlāk sāksies Lieldienu koncerts «Nāc šūpoties!», kurā piedalīsies Baltkrievu kultūras centra baltkrievu tautasdziesmu ansamblis «Kupaļinka» un deju ansamblis «Ļanok», Daugavpils vācu biedrības «Erfolg» vokālais ansamblis «Lorelei», Daugavpils poļu tautas deju kolektīvs «Kukulečka» un Latviešu kultūras centra folkloras kopa «Svātra». Līdz ar koncerta sākšanos pasākuma apmeklētājiem būs iespēja piedalīties arī rotaļās un atrakcijās - olu krāsošanā, ripināšanā, olu kaujās, kā arī šūpoties šūpolēs. Svētku turpinājumā bērni ar Lieldienu dzejoļiem un dziesmām būs aicināti piedalīties Lieldienu zaķa brīvā mikrofona pasākumā, par ko zaķis būs sarūpējis saldās dāvanas. Plkst.13 muzikālus Lieldienu sveicienus klātesošajiem dāvās profesionālais pūšaminstrumentu orķestris «Daugava» un soliste Irēna Ancāne. Savukārt plkst.14 Vienības nama koncertzālē Elizabete Zagorska (vokāls, perkusijas), Atis Auzāns (vokāls, akordeons, perkusijas), Jānis Lemežis (vokāls, taustiņi) un Ēriks Upenieks (akustiskā ģitāra) aicinās uz Lieldienu koncertu «Saules gaismā». Lieldienu svinības Daugavpilī noslēgsies 30.martā Poļu kultūras centrā ar koncertprogrammu «Atnāks mūsu Lielā diena».

Alūksnes novadā notiks dažādi Lieldienām veltīti pasākumi

Sestdien, 26.martā, plkst.12 Māriņkalna tautas namā Jaunlaicenes, Veclaicenes, Alsviķu, Jaunalūksnes, Mārkalnes un Ziemera pagastu senioriem tiks rīkots Lieldienu pasākums «Nāc, nāc, Lieldieniņa». Annas kultūras namā plkst.13 plānots pasākums visai ģimenei «Raibās Lieldienas». Ar pasākumiem bagātākā būs svētdiena, 27.marts. Šajā dienā plkst.11 Viktora Ķirpa Ates muzejā notiks Lieldienu pasākums «Ottes Lieldienas» sadarbībā ar Kalncempju sabiedrisko centru. Plkst.11 parkā pie Jaunannas tautas nama būs zaķu skrējiens, olu ripināšana, vārīšana, olu kaujas. Tajā pašā laikā Mālupes Saieta namā būs iespēja piedalīties Lieldienu šūpolēs «Mālupes cālis» kopā ar Zaķeni Jepi un Vilku Tūtiņu. Liepnas tautas namā plkst.13 notiks Lieldienu pasākums - andele, olu ripināšana, šūpošanās, plkst.16 Lieldienu orientēšanās bērniem, bet plkst.20 nakts orientēšanās lielajiem. Alūksnes Kultūras centra Mazajā zālē plkst.14 plānots izklaidējošs uzvedums bērniem «Zaķenes Jepes un Vilka Tūtiņa Lieldienu rokenrols» - muzikāls koncertuzvedums ar teātra iezīmēm un aktīvu pašu koncerta apmeklētāju iesaistīšanos, būs gan zināšanu un atjautības izaicinājumi, gan muzikāli ritmiskas un dejiskas spēles, rotaļas un uzdevumi. Pēc izrādes notiks radošās darbnīcās, olu meklēšana un ripināšana, aizraujošās olu kaujas. Bērniem līdzi jāņem vārītas un nokrāsotas olas atrakcijām. Ilzenes sabiedrības, kultūras, izglītības un mūžizglītības centrā «Dailes» plkst.14 tiks organizēts Lieldienu pasākums lieliem un maziem. Plkst.16 Mārkalnes tautas namā Lieldienu zaķis aicina lielus un mazus pie šūpolēm. Zeltiņu tautas namā plkst.17 būs iespēja vērot svētku koncertprogrammu «Sēj, saulīte, sidrabiņu», kurā dejos Kalncempju līnijdeju grupa «Dejotprieks», Lejasciema līnijdeju grupa «Dzinteles» un Zeltiņu jaunrades deju kopa «Alise» un dziedās Latvijas šlāgeraptaujas koncertu dalībniece Anita Ozola. Savukārt plkst.19 Alsviķu kultūras namā notiks pagasta amatierkolektīvu koncerts «Kādas zaķu saimes stāsts…». Pirmdien, 28.martā, pie Alūksnes kultūras centra notiks zaķu skrējiens. Reģistrācija no plkst.11, sākums plkst.12. Pazīšanās zīme katram dalībniekam - zaķa ausis. Pasākumā būs dažādas aktivitātes. Jaunlaicenes tautas namā plkst.12 notiks atvadu sveicieni Lieldienām «Aizgāja Lieldiena pār augstu kalnu». Programmā būs šūpošanās, zupas «Atvadas gavēnim» vārīšana un baudīšana, dažādas atraktīvas aktivitātes, dziesmas, rotaļas un danči. Plkst.13 pie Māriņkalna tautas nama notiks Lieldienu pasākums «Raibie pavasara svētki». Pasākuma dalībnieki varēs darboties radošās darbnīcās, krāsot un vārīt olas lielajā katlā, cept Lieldienu pankūkas, piedalīties olu ripināšanā un jestrās olu kaujās. Savukārt Kornetā plkst.14 Veclaicenes tautas nams, bibliotēka, muzejs aicina apmeklēt Lieldienu pasākumu visai ģimenei «Kūciņa un Pankūciņa Lieldienās satikās un lielījās». Būs rotaļas, dažādas Lieldienu aktivitātes, našķi, zaķu sacensības, pankūku un kūku skrējiens, šūpošanās, konkursi, Lieldienu teātris. Būs iespēja apskatīt arī zemnieku saimniecības «Mucenieki» mājdzīvniekus. Īpašie viesi būs Jaunlaicenes folkloras kopa «Putnis». Līdzi jāpaņem viena krāsota ola. Otrdien, 29.martā, plkst.13 Pededzes tautas namā notiks Lieldienu pēcpusdiena «Lieldienu šūpolēs lai augstu gaisā lidojam», kurā būs gan dziesmas, gan dejas, gan olas ilggriešanas sacensības.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

...un tiem, kam slēpot gribas Lieldienās!

Slēpotgribētājiem un ziemas prieku baudītājiem atvērtas vairākas trases un kalni Latvijā, no kuriem vairāki kalni darbosies arī Lieldienās, liecina informācija kalnu un trašu pakalpojumu nodrošinātāju mājaslapās.

«Žagarkalna» trases šodien būs atvērtas no plkst. 15 līdz 23. «Riekstukalns» un «Milzkalns» šodien darbojas no plkst. 12 līdz 22 - šo divu kalnu trases šodien darbosies pēdējo dienu šajā sezonā, liecina mājaslapās publicētie paziņojumi.

Rīt, 25.martā, darbosies «Žagarkalns», «Ozolkalns», «Gaiziņkalns», «Kaķīškalns», kā arī kompleksa «Gaiziņš» gan Mazā, gan Lielā Golgāta trase. Šie pakalpojumu sniedzēji solās strādāt arī Lieldienās. Bet «Reiņa trase» plāno strādāt vien rīt.

Tiesa, patlaban vēl nav zināms, vai trases un kalni būs atvērti arī pirmdien, 28.martā.

Kā atzīmē «Žagarkalna» pārstāvis Vadims Kameņevs, šī nedēļas nogale varētu būt pēdējā 2015./2016. gada ziemas sezonā. Viņš arī skaidro: lai gan šajās brīvdienās tiek prognozēti siltāki laikapstākļi, sniegs uz kalniem nekūst tik ātri, lai darbība būtu jāpārtrauc «pie pirmajiem plusiem».

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Ekumeniskais Krustaceļa gājiens

Tradicionālajā Lielās Piektdienas ekumeniskajā Krustaceļa gājienā šogad dalībnieki aicināti aizdomāties par Dieva žēlsirdības tēmu.

Krustaceļa gājiens Vecrīgā piektdien, 25.martā, sāksies plkst. 12 pie Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles. Tas sāksies ar Rīgas arhibīskapa metropolīta Zbigņeva Stankeviča uzrunu, bet noslēgsies pie Rīgas Doma ar Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga uzrunu.

Gājienā ir paredzētas septiņas apstāšanās vietas, un katrā no tām tiks lasīts fragments no Svētajiem Rakstiem, kā arī gaidāma piedošanas lūgšana un garīdznieku uzrunas. Svētos Rakstus lasīs aktieri Rēzija Kalniņa un Januss Johansons, bet Dieva atbildi uz piedošanas lūgšanu izdziedās dziedātājs Jānis Misiņš.

Krustaceļa laikā uzrunas teiks arī klostermāsa Inese Lietaviete, jezuītu tēvs Algimants Gudaitis, baptistu mācītājs Edgars Mažis, Nacionālo bruņoto spēku kapelāns Normunds Celmiņš un luterāņu mācītājs Krists Kalniņš.

Krustaceļa gājieni Lielajā Piektdienā notiks vēl daudzviet Latvijā - Daugavpilī, Dobelē, Madonā, Olainē, Siguldā, Valmierā un citviet.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu