Apceļo Latviju: Ar velosipēdu dabā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Rakstu sērijā «Apceļo Latviju» šoreiz lūkosim apvienot patīkamo ar veselīgo – dosimies baudīt Latvijas skaisto dabu, to apvienojot ar riteņbraukšanu. Mūsu plāns ir doties nedaudz neparastā ceļojumā, izvairoties no tradicionāliem tūrisma objektiem, tā vietā vienkārši izvēloties baudīt dabas skaistumu.

Neapšaubāmi Latvijā ir daudz vietu, kurp doties pie dabas «velosipēda mugurā» – gan pavisam tuvu Rīgai, gan citviet. Mēs izvēlamies savu maršrutu plānot ne pārāk tālu no Rīgas, lai nebūtu pārāk ilgs laiks jāpavada ceļā uz mūsu izvēlēto starta vietu. Tāpat mūsu mērķis ir veikt zemo cenu ceļojumu, kādu varētu atļauties gandrīz ikviens Latvijas iedzīvotājs.

Starp divām populārām tūrisma vietām

Gandrīz ikviens no mums ir bijis populārajās Latvijas vietējā tūrisma «citadelēs» Siguldā un Līgatnē. Tomēr šoreiz mūs vairāk interesē noskaidrot, kas atrodas starp šīm vietām un kādas ir iespējas tur doties velobraucienā, lai baudītu dabu, svaigu gaisu un vasarīgo laiku, kā arī kaut nedaudz aizmuktu no pilsētu drūzmas un steigas.

Tātad par sava brauciena mērķi mēs esam izvēlējušies maršrutu no Līgatnes līdz Siguldai, kas lielākoties ved gar Gauju.

Pirms ceļojuma

Tā kā maršruts lielākoties vedīs pa mežiem, šādam braucienam ieteicams izvēlēties kalnu velosipēdu. Ja tāda nav, protams, ceļš ir pieveicams arī ar cita tipa braucamo, tomēr tādā gadījumā jārēķinās ar nedaudz lielāku izaicinājumu un spēku patēriņu.

Svarīgi atcerēties, ka nepieciešams rūpēties par savu drošību, tāpēc neizmirstam veloķiveri! Lai izvairītos no nepatīkamiem tehniskiem pārsteigumiem brauciena laikā, vēlams ņemt līdzi arī rezerves kameru, pumpi un sīkiem velosipēda remontiem paredzētu instrumentu komplektu.

Foto: TVNET

Noderēs arī saulesbrilles, pretapdeguma krēms un pretodu līdzeklis! Jāņem līdzi arī ūdens, kā arī kaut kas ēdams – spēku atjaunošanai un piknikam pie dabas krūts.

Iepazīstamies ar vilcienu kustības sarakstu «Pasažieru vilciena» interneta vietnē. - http://www.pv.lv/lv/vilcienu-kustibas-saraksti/

Izvēlamies piemērotāko un esam gatavi doties ceļā! Svarīgi atcerēties, ka velosipēda transportēšanai vilcienā nepieciešams iegādāties atsevišķu biļeti.

Brauciens

Aptuveni pēc pusotras stundas brauciena vilcienā izkāpjam Līgatnes dzelzceļa stacijā. Mēs esam vienīgie izkāpēji, kas liecina, ka neesam uz tradicionālas velotūrisma takas. Vismaz pagaidām. Līgatnes stacija gan atrodas Augšlīgatnē, kas nozīmē, ka līdz mūsu ceļojumam īstajam sākuma punktam vēl ir jānokļūst. Aiziet!

Lai vieglāk orientētos, izmantojam «Endomondo» aplikāciju, kas ļauj operatīvi noteikt mūsu atrašanās vietu kartē, saprast virzienus, kā arī sekot ceļojuma gaitai.

Foto: TVNET

Aptuveni pēc sešu kilometru brauciena esam Līgatnē. Ceļš ir asfaltēts, bet kluss un mierīgs. Šajā posmā sastopam vien dažas automašīnas, tajā pašā laikā mums jau nekavējoties rodas iespējas baudīt Latvijas lauku labumus, vasarīgu lauku ainavu - pļavas, kokus un govis ganībās.

Esam Līgatnē. Mazs aplītis gar Līgatnes tradicionālajām tūrisma vērtībām, neliela atpūta uz soliņa, un esam gatavi doties tālāk – tuvāk dabai! Saskaņā ar iepriekš veikto kartes izpēti, mums nepieciešama Dārza iela, to ātri atrodam un dodamies tālāk. Vēl daži kilometri, un esam tūrisma objekta «Līgatnes dabas takas» autostāvvietā. Tomēr mūs interesē citas dabas takas, tāpēc dodamies mežā pie norādes «Gaujmalas taka». Te jau var sākt baudīt dabu visā tās krāšņumā, čivina putni, ir jauka vasaras diena un nekavējoties gribas smaidīt vēl plašāk.

Pēc neilga laika atgriežamies uz sākotnējā ceļa un nu jau esam pavisam netālu no mūsu īstā mērķa – gājēju un velosipēdistu ceļa, kas aizvedīs uz Siguldu. Šajā brīdī esam pieveikuši jau aptuveni 17 kilometrus. Aiziet tālāk!

Tālākais ceļš gandrīz pilnībā ved gar Gauju, ļaujot nemitīgi baudīt elpu aizraujošus skatus. Tiesa, ainava ir diezgan vienveidīga, bet tas jau sajūsmu pārāk nemazina. Šis ceļš lielākoties ir marķēts ar norādēm, kā arī atzīmēm uz kokiem, kas palīdz neapmaldīties. Ir redzams, ka šis ceļš tiek arī kopts. Manāms, ka vietām nesen pļauta zāle, kā arī izzāģēti un aizvākti pa ziemu uz ceļa sakritušie koki. Vairākās vietās ir izveidotas laipas un tiltiņi, kas visus dabas radītos šķēršļus ļauj šķērsot bez īpašas piepūles. Vairākās vietās arī iekārtotas piknika vietas.

Visa brauciena otrās daļas laikā nesastopam gandrīz nevienu cilvēku. Dzirdamas vien putnu balsis, un kādā brīdī uz ceļa sastopam negaidītu kompāniju – vairākus desmitus kazu un aitu, kas kārtīgi un bez cilvēku uzraudzības pa ceļu dodas acīmredzot mājup.

Foto: TVNET

Vēl daži kilometri, un jau esam Siguldā. Neliela līkumošana pa kalnaino Siguldu, un drīz jau esam galā. Mūsu ceļojums sākās Līgatnes stacijā un beidzas Siguldas stacijā. Jūtams neliels nogurums, bet gandarījums ir vēl lielāks.

Secinājumi finišā

Velobrauciens ilga aptuveni trīsarpus stundas. Ar velosipēdu pieveikti 35,2 kilometri. Tātad ceļojums nav bijis nedz pārāk ilgs, nedz pārāk grūts – tādējādi tas ir pa spēkam ikvienam no mums, arī bērniem.

Jāsecina arī, ka esam veiksmīgi īstenojuši arī mazbudžeta ceļojuma plānu. Vilciena biļetes turp un atpakaļ, ieskaitot velosipēda transportēšanu, vienam pieaugušajam izmaksāja nepilnus sešus eiro. Vēl aptuveni piecus eiro iztērējām ūdens un pārtikas iegādei.

Tātad šādu ceļojumu iespējams īstenot, neiztērējot daudz vairāk par desmit eiro.

Galvenais secinājums - Latvijas daba ir skaista! Tas jau bija zināms arī iepriekš, bet šis brauciens par to ļāva pārliecināties vēlreiz. Gandarījums par braucienu milzīgs. Ir tik jauki būt dabā. Un mūsu ceļojums bija tikai viens no neskaitāmajiem iespējamajiem veidiem, kā priecāties par Latvijas dabu un izbaudīt velobraukšanas priekus.

Foto: TVNET

«Apollo» un «Tvnet» aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc «Apollo» un «Tvnet» aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! «Apollo» un «Tvnet» aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu