Apceļo Latviju: Pamestā spoku pilsēta Skrunda-1

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @te_arnita

Turpinot rakstu sēriju «Apceļo Latviju», šoreiz aicinām doties uz pilsētu, kas savulaik tika izveidota PSRS militāristu vajadzībām. Skrunda-1 ar vairāk nekā 45 hektāru kopējo platību atrodas Raņķu pagastā, piecus kilometrus uz ziemeļiem no Skrundas.

Skrundas novada domei armijnieku pilsēta pieder kopš 2015.gada janvāra, tā iekļauta pilsētas apskates objektos, piedāvājot interesentiem to aplūkot ne tikai no ārpuses, bet izstaigāt arī telpas, kuras kādreiz par mājām saukuši apmēram pieci tūkstoši padomju laika virsnieku, kareivju, tehniķu un viņu ģimenes.

Ierodoties pilsētiņā, ziņkārība un interese par visu rodas nekavējoties, tai pašā laikā šķiet dīvaini kāju spert vietās, kuras vēl mazāk nekā pirms 20 gadiem vairāki tūkstoši cilvēku sauca par savām privātajām telpām. Šķiet dīvaini atvērt un lasīt citu cilvēku burtnīcas ar piezīmēm vai zīmējumiem, kas tapuši savam priekam.

Pilsētā atrodamas dažādas padomju laika liecības - pieraksti un burtnīcas, apavi, avīžu un žurnālu izgriezumi, kā arī grāmatas un mēbeļu pārpalikumi. Rodas sajūta, ka

pamestajai pilsētiņai noslēpumu nav - atvērtas ir teju visas durvis. Ja vien ir vēlēšanās, iespējams uzkāpt gan uz māju jumtiem, gan ielīst pagrabos.

Bedroom in Skrunda-1

A photo posted by Benjamin Gravill (@gigafonzie) on

Lai arī aktīvākais interesentu pieplūdums šajā vietā novērojams tieši saulainā laikā, asu izjūtu cienītājiem iesakām pretējo.

Ne velti šī pilsētiņa tiek dēvēta par spoku pilsētu - izsisti teju visi logi, bet durvis caurvējā strauji cērtas ciet.

Skrundas pamestajā pilsētiņā agrāk atradās arī bijusī PSRS radaru stacija jeb lokators. 1969.gadā tika pabeigta lokatora «Darjal» pirmās kārtas celtniecība, bet 1971.gadā otrās. 1974.gadā tika pilnībā pabeigta visa RLS «Dņepra» kompleksa regulēšana.

RLS «Dņepra» novērošanu veica vairāk nekā 6000 kilometru attālumā un līdz 3000 kilometru augstumā. Diennaktī novēroja un fiksēja 742 kosmiskās orbītās esošos objektus un objektu atlūzas. Stacijas uzdevums bija noteikt lidojoša objekta augstumu, ātrumu un trajektoriju. 1994.gada 30.aprīlī par Skrundas RLS «Dņepra» darbību noslēgts līgums starp Krieviju un Latviju. 1998.gada 31.augustā RLS «Dņepra» pārtrauc aktīvo darbību un seko 18 mēnešu ilgs nojaukšanas laiks.

1999. gada 21. oktobrī (pirms termiņa) Skrundas radiolokācijas stacijas teritoriju Krievija pilnībā nodeva Latvijas rīcībā, tādējādi oficiāli pārtraucot pēdējā Krievijas militārā objekta darbību Latvijā, atstājot mums

tukšu Skrundas RLS pilsētu jeb «kombinātu», kas bija vienīgā apdzīvotā vieta Latvijā, kur aizvien visā godībā slējās Vladimira Iļjiča piemineklis.

Tukšā pilsēta ietvēra 10 dzīvojamās mājas ar 540 dzīvokļiem, divus klubus ar 700 vietām, kazarmas ar 808 vietām, vairākas administratīvās, kontroles un tehniskās ēkas, ambulanci, bērnudārzu, vidusskolu, katlumāju, ūdens bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, elektrostacijas, siltumnīcu un daudz ko citu.

Lenin social club

A photo posted by Benjamin Gravill (@gigafonzie) on

Ieeja armijas pilsētiņā maksā četrus eiro, apmeklētājiem tiek piešķirta arī teritorijas karte, kurā atzīmēts, kas kurā mājā reiz atradies. Pagaidām teritorijā nav informatīvu materiālu par to, kas un kā tieši ēkās noticis, taču, ja ir vēlme uzzināt to sīkāk, pieejami arī gida pakalpojumi, kuri gan jāsarunā iepriekš (sīkāka info šeit).

www.skrunda.lv

Pilsētas darba laiks ir no plkst. 10.00 līdz 19.00, bet

tiem, kas bez saskaņošanas vēlas turp doties naksnīgās ekskursijās vai ielīst teritorijā no citas puses, to darīt neiesakām, jo teritorija tiek apsargāta visu diennakti.

Pilsētiņas tālākais liktenis skaidrs nav

Šobrīd Skrundas armijas pilsētiņa tiek izmantota tūrismam, kā arī LR Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes vajadzībām. Par to interesējušās arī vairākas filmu kompānijas. Kopumā pilsētiņa piesaista interesentus ne tikai no Latvijas, bet arī no ārvalstīm - tūristiem šāda pamesta vieta liekas kā brīnums.

Pirms Skrundas dome iegādājās teritoriju, to vairākas reizes centās pārdot jeb izsolīt, tomēr neizdevās. Pārdošanu starpposmos pilsēta tika atstāta novārtā un netika uzraudzīta, tāpēc šobrīd tā ir nopietni izdemolēta. Mājām izsisti teju visi logi, vairākas telpas ir apzīmētas, kā arī lielākās daļas objektu, it īpaši to, kas ir no metāla, teritorijā vairs nav vispār (piemēram, balkonu un kāpņu margas).

Pagaidām nav skaidrs, kāds būs vietas tālākais liktenis. Skrundas novada dome un Aizsardzības ministrija risina jautājumu par pilsētiņas noderību militārajām vajadzībām. Aptuvenie plāni varētu būt zināmi šā gada nogalē, šā iemesla dēļ pagaidām netiek veikti nekādi tehniski teritorijas un ēku uzlabojumi.

Ghost town

A photo posted by Arnita (@te_arnita) on

Kā nokļūt?

Visērtāk un ātrāk Skrundas armijas pilsētiņā, it īpaši, ja jādodas no Rīgas, iespējams nokļūt ar automašīnu. Ierodoties Skrundā, jānogriežas uz P116 autoceļu, kas ved uz Raņķiem, pēc apmēram pieciem kilometriem ceļa kreisajā pusē (braucot no Skrundas) būs redzamas norādes.

Tomēr arī sabiedriskais transports der. Iesakām doties ar starppilsētu autobusu līdz Skrundas autoostai, bet līdz pilsētiņai aiziet kājām (apmēram pieci kilometri) vai arī pārsēsties autobusā, kas no Skrundas brauc uz Kuldīgu (jākāpj ārā nākamajā pieturā «Kombināts»). Šādā gadījumā iesakām iepriekš pārbaudīt transporta kustības laikus, jo autobusi no Skrundas uz Kuldīgu kursē apmēram sešas reizes dienā.

«Apollo» un «Tvnet» aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc «Apollo» un «Tvnet» aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! «Apollo» un «Tvnet» aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu