Apceļo Latviju: Engures ezers – putni, govis, orhidejas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Piejūras zemienē esošais Engures ezers ir liels un sekls. Ap to un uz tā esošajām salām vērojamas vairāku putnu sugas, bet ezera krastā ganās govis un zirgi. Teju pie ezera ir arī dabas taka, kurā apskatāmas savvaļas orhidejas.

Ezers ir visai sekls – dziļākā ezera vieta ir aptuveni divi metri, bet vidējais dziļums vien ap 40 centimetriem.

Engures ezers
Engures ezers Foto: TVNET

Pie Engures ezera, ganībām, dabas takas ļoti viegli piekļūt ar automašīnu, to arī var ērti novietot blakus kokiem un stūrītim, kur ir tualete, galdiņi, lai tur notiesātu līdzpaņemtu mielastu. Vienlaikus ceļš no šosejas, kas ved līdz ezeram, bija visai nepatīkams, jo uz nedaudz vairāk kā divus kilometrus garā grantētā ceļa bija izveidojusies tā dēvētā trepīte.

Sekojot norādēm, tika nolemts sākotnēji doties uz putnu vērošanas torni, kas, kā vēlāk atklājās, atrodas ganībās, kur brīvi klīst govis ar teliņiem un zirgi ar kumeļiem. Ejot līdz putnu novērošanas tornim, ceļš ved gar ezeru - ar nožogojumu atdalīta vieta gar krastu, kur mitināties dzīvniekiem. Bija redzams, ka govis un zirgi ganās ne tikai pie paša ezera pļavās, bet arī starp kokiem, kas aug līdzās ezeram.

Nonākot pie putnu novērošanas torņa, jāver vaļā vārtiņi un jādodas iekšā ganībās. Vizītes laikā uz takas atradās viens no zirgiem, kuram šķietami bija vienaldzīga apmeklētāju klātbūtne. Ganībās var vērot, ka kumeliņš rotaļājas ar savu mammu, bet tuvāk putnu vērošanas tornim atrodas govju ganāmpulks, kurā ir arī teliņi.

Orhideja
Orhideja Foto: TVNET

Lai labāk apskatītu putnus, kuri atrodas pie ezera un uz tajā esošajām salām, ieteicams līdzi paņemt binokli.

Pēc govju, zirgu un putnu aplūkošanas var doties uz netālu esošo savvaļas orhideju taku. Dodoties uz taku no putnu vērošanas torņa, gan var gadīties, ka vairākas govis un teliņi ir aizšķērsojuši taciņu, kas ved uz izeju no ganībām. Tiesa, govis un zirgi visai bezrūpīgi izturas pret apmeklētājiem, un redzams, ka dzīvnieki pieraduši pie cilvēku klātbūtnes.

Zirgs ganībās
Zirgs ganībās Foto: TVNET
Taka
Taka Foto: TVNET

Orhideju dabas taka ir aptuveni 3,5 kilometrus gara un ved pa purvu un mežu, tāpēc, sevišķi lietainākā laikā, labāk uzvilkt atbilstošus apavus. No visā Latvijā sastopamajām 32 orhideju sugām pie Engures ezera sastopamas 22, tādēļ ir vērts izstaigāt izziņas taku, kas ļauj apskatīt lielāko daļu no tām. Izstaigāt taku, kuras malās redzamas arī mellenes, kadiķi, aizņems aptuveni pusotru stundu. Vietās, kuras ir mitrākas, ērtākai iešanai izvietotas arī laipiņas, kā arī pie takas atrodami vairāki soliņi, uz kuriem atvilkt elpu.

Govis
Govis Foto: TVNET

Orhideju dabas taku, lai apskatītu tur ziedošos augus, vislabāk apmeklēt jūnijā, jūlija sākumā, tad šie augi zied viskrāšņāk.

Engures ezera dabas parkā konstatēti 23 biotopi, kas iekļauti 1992. gada 21. maija direktīvas «Par dabīgo biotopu, savvaļas augu un dzīvnieku sugu aizsardzību» pielikumā: 7 jūras piekrastes, 4 kāpu un 4 mežu, 3 pļavu, 2 saldūdeņu un 2 purvu, 1 virsāju biotops. Parkā konstatētas 44 Eiropā apdraudētas putnu sugas, 5 zivju sugas, 3 augu sugas, kas iekļautas ES direktīvu pielikumos. Šeit aug 40 Latvijā retas un Sarkanajā grāmatā ierakstītas augu sugas.

«Apollo» un «Tvnet» aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc «Apollo» un «Tvnet» aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! «Apollo» un «Tvnet» aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

Divi aizraujošāko un iedvesmojošāko ceļojumu stāstu autori augustā saņems katra sevis cienīga ceļotāja un aktīva dzīvesveida piekritēja balvu – daudzfunkcionālo «Garmin» pulksteni-aktivitātes uzraudzītāju «vivofit 3», kas skaita soļus, kalorijas, nosaka vidējo aktivitātes līmeni un seko līdzi arī tavai miega kvalitātei. Turklāt «vivofit 3» Move IQ kustību detektors visas aktivitātes automātiski ieraksta, lai vēlāk tu varētu tās apskatīt un analizēt Garmin Connect™ vietnē. Bet brīžos, kad būsi aizmirsis par to, ka jāizkustas, pulkstenis to atgādinās ar skaņas signālu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu