Apceļo Latviju: Kalsnavas arboretums

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lana Poterjailo

Brīvdienās braucot no Jēkabpils uz Gulbeni, ceļa malā pie Kalsnavas pamanījām norādi uz arboretumu. Neviens no mums īsti pat nesaprata, ko nozīmē vārds arboretums, tāpēc nolēmām iebraukt un paskatīties, ko tas mums var piedāvāt. Neplānojot esam atklājuši ļoti skaistu, izglītojošu dabas stūrīti kur atgriezīsimies pavasarī.

Kalsnavas arboretums tiešām ir ļoti fantastiska, ideāla vieta dārzniekiem, dārzu mīļotājiem vai vienkārši cilvēkiem kas vēlas atpūsties pie dabas krūts. Šeit var rīkot piknikus, šeit vienkārši var ieelpot svaigu gaisu, atpūsties no ikdienas straujā ritma, uzkrāt spēkus un vienkārši labi pavadīt laiku. Arboretuma teritorijā ir izvietots 25 metru augsts skatu tornis, no kura paveras burvīgs skats uz visu teritoriju.

Ko tad īsti Kalsnavas arboretums mums piedāvā? Vārds arboretums nozīmē - dendrārijs ir koku, krūmu un liānu kolekcija, kur veic ilglaicīgus novērojumus par koka attīstību, piemērotību noteiktam klimatam. Kalsnavas arboretums ir otra lielākā kokaugu kolekcija Latvijā, šeit sastopami reti augi, ziedkrūmi un arī šis tas, kas jau ieņēmis stabilu vietu mūsu dārzos, piemēram, ceriņi, rododendri. Arboretumu apsaimnieko AS «Latvijas valsts meži». Šajā vasarā apceļojot Latviju, esam sapratuši to, ka AS «Latvijas valsts meži» ir ierīkojuši daudz skaistu vietu pie kurām var atpūsties bez maksas, piemēram Lāčupītes dendrārijs.

Foto: Lana Poterjailo

Kalsnavas arboretums ir atzīts par īpaši aizsargājamu dabas teritoriju, lai saglabātu Latvijas austrumu daļā kokaugiem bagātāko zinātniski dokumentēto kokaugu stādījumu. Pašlaik arboretumā pārstāvēti 12 skujkoku ģinšu un 157 lapu koku, krūmu un liānu ģinsu 2249 kokaugu taksoni. No 2006. gada uzsākta peoniju dārza ierīkošana un uz doto brīdi arboretumā apskatāmas 180 peoniju šķirnes, kas uzzied no maija beigās līdz jūlijam. Kalsnavas arborētumā noteikti ļoti skaisti izskatītās pavasarī vai vasaras sākumā, kad šeit uzzied ceriņi, rodadendri, peonijas un vēl daudz kas cits. Mēs uz arboretumu atbraucām jūlijā, kad vairāk mūs priecēja zaļās krāsas. Daudzus krūmus ieraudzījām pirmo reizi un smēlāmies daudz ideju nākotnes dārziņam, pats galvenais ka stādus kas iepatikušies, var nopirkt tur pat Kalsnavas kokaudzētavā. Arboretumā var apskatīt daudz skujkoku un dažu skujkoku čiekurus ieraudzījām pirmo reizi. Kalsnavas arboretums ir viena no skaistākajām vietām, ko šovasar esam apmeklējuši.

Foto: Lana Poterjailo

Kalsnavas arboretums saviem apmeklētājiem piedāvā:

atpūtu zaļā, mierīgā un sakoptā vidē;

ekskursiju gida pavadībā;

konsultācijas par koku, krūmu audzēšanu;

dekoratīvo koku un krūmu sēklas;

materiālus floristiem;

semināra telpas līdz 25 personām;

programmu jaunlaulātajiem.

Kalsnavas arboretums atrodas: «Slodas», Jaunkalsnava, Madonas novads.

Darba laiks: no 01.05.- 15.10.

Pirmdienas- slēgts

Otrdiena- 10:00- 17:00

Trešdiena- 10:00- 17:00

Ceturdiena- 10:00- 17:00

Piektdiena- 10:00- 17:00

Sestdiena- 10:00- 17:00

Svētdiena- 10:00- 15:00

Ieejas maksa Kalsnavas arboretumā: 3.00 EUR - pieaugušajiem. 1.50 EUR - skolēniem, pensionāriem, studentiem. Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas.

Ja esat Madonas pusē, noteikti iesaku apmeklēt šo vietu.

«Apollo» un «Tvnet» aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc «Apollo» un «Tvnet» aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! «Apollo» un «Tvnet» aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

Divi aizraujošāko un iedvesmojošāko ceļojumu stāstu autori augustā saņems katra sevis cienīga ceļotāja un aktīva dzīvesveida piekritēja balvu – daudzfunkcionālo «Garmin» pulksteni-aktivitātes uzraudzītāju «vivofit 3», kas skaita soļus, kalorijas, nosaka vidējo aktivitātes līmeni un seko līdzi arī tavai miega kvalitātei. Turklāt «vivofit 3» Move IQ kustību detektors visas aktivitātes automātiski ieraksta, lai vēlāk tu varētu tās apskatīt un analizēt Garmin Connect™ vietnē. Bet brīžos, kad būsi aizmirsis par to, ka jāizkustas, pulkstenis to atgādinās ar skaņas signālu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu