Apceļo Latviju: «Labā un ļaunā cīņa» Zilo ezeru zemē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Latgale – vieta, kura visai būtiski atšķiras no pārējās Latvijas. Vietu nosaukumi, bieži dzirdama latgaliešu valoda, šoseju malās ir redzami krusti, un pats galvenais – burtiski ik pa dažiem kilometriem ir daudzi un dažādi ezeri.

Lai dotos apceļot Latgali, jārēķinās, ka vienas dienas laikā visu apskatīt ir tikpat kā nereāli. Lai aplūkotu visu, ko piedāvā Zilo ezeru zeme, ir nepieciešamas vismaz divas, pat ja ne trīs dienas. Šoreiz apceļojām Latgali vienas dienas laikā, tādā kā «ekspresmaršrutā».

Braucot no Rīgas, jārēķinās, ka ceļā būs jāpavada ļoti daudz stundu, tādēļ, ja tomēr ir iecere aizbraukt uz Latgali vienas dienas ietvaros, tad ir jāizbrauc agri no rīta. Jārēķinās, ka vienas dienas braucienu iespējams īstenot, ja ir sava mašīna.

No Rīgas ir vairākas iespējas, kā braukt Latgales virzienā. Viena ir tradicionāla - A6 šoseja cauri Ķengaragam, tālāk cauri Salaspilij, Ogrei un Lielvārdei. Otra iespēja ir Tīnūžu – Kokneses šoseja, kas varētu ceļā ieekonomēt vairākas minūtes.

Ja ir vēlme, pa ceļam uz Latgali var apskatīt Kokneses pilsdrupas, kas darbu sāk jau pulksten deviņos, un izbaudīt tur esošo mieru, kas valda rīta stundās.

Foto: Apollo

Tālāk dodoties, arī pastāv vairākas iespējas – var piestāt Jēkabpilī un izbaudīt vecpilsētas šarmu vai arī doties tālāk uz Līvāniem, kur var apmeklēt Stikla muzeju. No Līvāniem ceļš ved uz Preiļiem, no kurienes tālāk – uz Aglonu.

Tā kā piestājām gan Koknesē, gan Jēkabpilī, Aglonā bija trešā pietura – slavenā Aglonas bazilika. Šis ir Latvijas katoļu reliģiskais centrs, un ikvienam apmeklētājam šī ir vieta, kur kaut nedaudz apstāties ikdienas steigā un pārdomāt savu dzīvi. Bazilikas apkārtnē ir parks, kā arī Aglonas ezers.

Foto: Apollo

Jāņem vērā, ka gan bazilikā, gan tās apkārtnē ir vēlams ievērot klusumu. Ļoti daudzi cilvēki šeit ierodas, lai iegūtu svēto ūdeni no svētavota, kā arī svētītās sveces, kuras iespējams iegādāties bazilikas teritorijā.

Kā pilnīgs pretstats Aglonas bazilikai vien 10 kilometru attālumā ir neparastais Čertoka ezers jeb Velnezers. Šī vieta ir apvīta ar dažādām leģendām, piemēram, ezera apkārtnē nekad neesot dzīvojuši cilvēki, jo tie pie ezera nav spējuši ilgstoši uzturēties. Šeit cilvēkiem bieži «parādās vadātājs», viņi nomaldās un neatrod ezeru.

Tāpat pastāv leģenda par abām šīm vietām – Aglonas bazilika ir «labā» – Dieva vieta, bet netālu esošais Čertoks «sliktā» – vieta, kur apmeties Velns, līdz ar to tiek runāts arī par «labā un sliktā cīņu Latgalē».

Taču novēršot uzmanību no šiem nostāstiem, ir vērts apmeklēt Čertoku, jo vēl viena tāda paša ezera Latvijā nav. Visos laikapstākļos ezeram ir izteikti zilganzaļa nokrāsa, un tas ir ļoti dzidrs. Lai arī tiek runāts, ka ezerā dzīvo radību nav, šeit tomēr ir iespējams novērot atsevišķas zivis. Jāatzīmē, ka šeit nedrīkst peldēties, taču var atpūsties uz ezera krastā izvietotajiem soliņiem, kā arī lapenē.

Foto: Apollo

Pāris desmitus metru tālāk no Čertoka atrodas šā ezera «lielais brālis» – Jazinka ezers. Līdzīgi kā Čertoks, arī šis ezers ir ļoti dzidrs, taču šeit ir atļauts peldēties. Tiek runāts, ka abus ezerus savieno pazemes straumes, un tā, piemēram, pēc nostāstiem, kāds vīrietis, kurš noslīcis Čertokā, vēlāk atrasts Jazinkas ezerā.

Foto: Apollo

Pēc abu ezeru apmeklējuma var doties tālāk uz Krāslavas pusi un no turienes tālāk uz Daugavpili. Pa ceļam uz Daugavpili ir Vasargēlišķu skatu tornis – uzkāpjot tajā, var redzēt latviešiem ļoti labi zināmu skatu – Daugavas lokus un skatu, kas bija redzams 10 latu naudaszīmē. Torņa apmeklējums ir bez maksas, tādējādi par papildu izmaksām torņa dēļ nav jāuztraucas. Pie torņa atrodas arī soliņi un galdiņš, kur ieturēt maltīti.

Foto: Apollo
Foto: Apollo

Pēc torņa apmeklējuma var doties tālāk uz Daugavpili – tur atrodas slavenais Daugavpils cietoksnis, kurš pēdējos gados piedzīvo savu atdzimšanu, tur mājvietu radis Marka Rotko mākslas centrs, kā arī dažādas institūcijas, piemēram, Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde.

Tiesa, atsevišķās ielās vēl joprojām var izbaudīt pamestības sajūtu un pastaigāties pa tukšajām ielām, kā arī uz dažādām ēkām redzēt padomju laikam tipiskus uzrakstus. Te gan jāatzīmē, ka pamestās ēkas drīkst aplūkot no ārpuses un nav vēlams censties tajās iekļūt, jo tas ir bīstami dzīvībai!

Foto: Apollo

Kas jāņem vērā? No Rīgas braucot, ir jārēķinās ar daudzām stundām, kas pavadītas ceļā (kopsummā aptuveni 7-8 stundas), taču apskates objekti ir tā vērti, lai apbruņotos ar pacietību.

Par naudas summām – Kokneses pilsdrupās ieejas maksa ir 1,60€, bet studentiem un skolēniem pienākas atlaide. Aglonas bazilikā ekskursija maksā 1,50€, bet skolēniem un pensionāriem vienu eiro. Jāatzīmē, ka labierīcību maksa šeit ir 40 centu. Daugavpils cietoksnī var iebraukt bez maksas, taču lielākām grupām (no desmit cilvēkiem) ir iespējams doties ekskursijās ar gidu – tas var izmaksāt, sākot no 10 eiro.

Lai arī šos objektus ir iespējams aplūkot vienas dienas laikā, Latgale ir ļoti plaša; lai redzētu un iepazītu pārējo Latgali, tam ir nepieciešamas vairākas dienas. Latgale – tā ir īpaša vieta Latvijā, ar savu auru un noskaņu, tādēļ pilnīgi noteikti ir vērts apmeklēt šo novadu un pilnībā izbaudīt tā gaisotni…

Apollo aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc Apollo aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! Apollo aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu