Apceļo Latviju: Putnu valstība Kaņiera ezers

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Ceļa sākums uz putnu valstību ved cauri nelielam bērzu mežiņam, kurā, maigi čalojot, mūs sveic putnu runas un ik pa brīdim arī dzirdams vardes kurkstiens. Daba ap Kaņiera ezeru ir ļoti skaista. Atrodoties šeit, var pilnībā saplūst ar dabu, jo šeit ir ļoti mierīgi, nav steigas, ir tikai skaistā apkārtne, kas liek aizdomāties par to, cik skaisti šeit ir.

Kaņiera ezers ir ļoti sekls (vidējais dziļums ap 0,6 m), vietām atsedzas dolomīta grunts, savukārt citviet raksturīgs biezs dūņu slānis. Ezerā sastopamas mieturaļģu jeb hāru audzes un raksturīgas plašas niedru un mazākas dižo aslapju, vilkvālīšu un meldru audzes. Cauri niedrēm ved arī pastaigu taka, pa kuru ejot var iepazīt ūdens pasauli un putnu pasauli, jo taka izveidota uz ezera. Takas garums ir 600 metru. Mēs, pastaigājoties pa taku, sastapām ūdensžurku, ķirzaciņu un daudz, daudz putnu, kuri piepildīja zilās debesis. Centāmies atminēt putnus pēc to dziesmām, iepazinām augus, kas izmitinājušies ezera apkārtnē. Tā kā ezers ir ļoti sekls, ezera teritorijā putni savijuši daudz ligzdu.

Foto: No personīgā arhīva

Kaņiera ezers ir viena no labākajām putnu vērošanas vietām Ķemeru nacionālajā parkā. Ezerā ir 14 salas, un te pavisam konstatētas 237 putnu sugas. Ezers kopš 1989. gada iekļauts Eiropas nozīmīgo putnu vietu sarakstā. Sakarā ar to, ka šeit apmetušies daudz putnu, tika izveidots putnu vērošanas tornis, no kura var pārredzēt visu ezeru. Līdzās putnu novērošanas tornim ir izveidota kadiķu audze, kas ir viena no lielākajām Latvijā.

Pastāv arī teika par ezera nosaukuma rašanos. Teika par Kaņiera nosaukumu stāsta, ka te kādreiz bijušas lielas pļavas un kāda vecenīte tajās ganījusi govi Kaņu.

Reiz uz vakara pusi uznācis liels mākonis un vecenīte jau nodomājusi, ka būs negaiss. Tad acumirklī nokritušas no debesīm trīs zivtiņas un pēc brīža jau vesels ezers, bet večiņa ar Kaņu noslīkušas.

Foto: No personīgā arhīva

Vairāk informācijas par šo vietu var atrast interneta vietnē:

Kaņiera ezera apmeklējums ir bezmaksas.
Foto: no personiskā arhīva

TVNET aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc TVNET aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas, un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! TVNET aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu