Apceļo Latviju: Mežs, kas glabā noslēpumus un pozitīvo enerģiju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Turpinot rakstu sēriju «Apceļo Latviju», šoreiz aicinām doties uz Pokaiņiem - mežu, kurā mīt ne vien enerģētiski akmeņi, bet arī tautas medicīnā plaši izmantotie zemes tauki, ko lieto pat ļaundabīgo audzēju profilaksē.

Pokaiņu mežs ir vieta, kurā, mijoties dziļām ielejām un pakalniem, izvietoti neskaitāmi akmens krāvumi, kam piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības. Ierodoties Pokaiņos, vienaldzīgo nebūs. Pat īstiem skeptiķiem mežs liks sajust neizskaidrojamu enerģiju ar mistikas piegaršu. Lai gan par šo mežu dzirdēti daudz nostāstu, vienas patiesības nav. Ir iespēja uzklausīt gida versiju vai iepriekš sagatavoties ar stāstiem no grāmatām, taču skaidrs ir viens – kad ieiesi mežā, laiks pazudīs kā nebijis un ārā iznāksi ja ne gluži kā cits cilvēks, tad vismaz ar enerģiju uzlādēts gan.

Kā nokļūt?

Mistikas un brīnumainu nostāstu apvītais mežs atrodas 13 km no Dobeles, braucot Īles virzienā. Tuvojoties mežam, būs redzamas norādes, tāpēc garām pabraukt ir teju vai neiespējami. Pokaiņos ērti nokļūt gan ar automašīnu, gan velosipēdu, jo 15 km garās meža takas izstaigāt spēs vien apņēmīgākie interesenti. Taču ar automašīnu vai velosipēdu mežā iespējams iebraukt, padarot pastaigu īsāku, taču ne mazāk intriģējošu. Pastaiga mežā, protams, būs daudz aizraujošāka zinoša gida pavadībā, taču arī vienatnē mežs neslēps savu burvību. Turklāt pie ieejas ikvienam būs iespēja saņem informatīvu bukletu, kurā ietverta informācija par ikvienu mežā atrodamo akmens krāvumu.

Foto: TVNET

Kāpēc mežs ir īpašs?

Vārds «Pokaiņi» minēts jau 1661. gadā, taču 20. gadsimta 90. gadu sākumā sākās meža ciršana un acīm pavērās daudzi akmens krāvumi. Ar to aizsākās leģenda par Pokaiņiem kā dziedināšanās, enerģijas un mistikas apvītu vietu. Kā stāsta Pokaiņu meža gide Renāte, pat zinātniekiem ir vairākas versijas par to, kā izveidojušies Pokaiņi. Viena no versijām – akmens krāvumi mežā ir cilvēku veidoti. Tāpat pastāv viedoklis, ka Pokaiņi izsenis kalpojuši kā svētvieta, kur mūsu senči nesuši akmeņus un likuši noteiktās vietās – uz āderu krustpunktiem. Taču netiek izslēgts arī tas, ka akmeņi mežā saglabājušies no ledus laikmeta un krāvumus izveidojusi māte daba.

Ir daudz skeptiķu, kas jautā: «Kas gan tur īpašs? Akmeņu kaudzes, tas arī viss..» Tomēr cilvēki, kas apmeklējuši Pokaiņus, stāsta gan par veselības uzlabošanos, gan enerģijas pieplūdumu.

Foto: TVNET

Mežs sniegs atbildes uz slēptākajiem jautājumiem

Meža burvību izdevās izbaudīt arī mums. Lai gan tūlītēju enerģijas pieplūdumu nejutām, guvām atbildes uz daudziem jautājumiem. Pirms pastaigas sākuma ikvienam ir iespēja Pokaiņu informācijas centrā iegādāties svārstiņu, ar kura palīdzību pēcāk mežā iespējams noskaidrot atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem. Kā tas darbojas? Pavisam vienkārši – ar svārstiņu rokā jānostājas pie kāda akmens krāvuma un klusībā tam jāuzdod jautājums. Ja atbilde būs «jā», svārstiņš kustēsies jūsu iepriekš noteiktā virzienā, ja «nē» - tas ies pretēji. Izmēģinājām, un jāsaka, ka mistikas sajūtu guvām. Arī atbildes, kuru patiesumu gan pārbaudīt nevarējām, taču to rādīs dzīve.

Ko noteikti nepalaist garām?

Ja pastaigu mežā sāksiet gida pavadībā, tad visticamāk visas ievērojamākās vietas arī redzēsiet un dzirdēsiet daudz interesantu stāstu, taču, ja mežā izlemts doties draugu kompānijā vai vienatnē, lieti noderēs informācija par to, kam noteikti nepaiet garām.

Sākot ceļojumu pa Pokaiņu mežu, pirmais sagaidītājs būs Mātes akmens. Senāk akmens slēpa sievietes sejas veidolu, kā dēļ iemantojis šādu nosaukumu. Laikam ejot, akmens seju vairs nav iespējams saskatīt, jo daļa no tās ir nodauzīta. Mātes akmens būs īstā vieta, kurā pateikties par visu to, kas dzīvē ir dots, kā arī lūgt augstākajiem spēkiem palīdzību, ja tāda ir nepieciešama.

Foto: TVNET

Tālāk ceļš ved uz Svētavotu ieleju. Mums ierasto izpratni par avotu gan tur neieraudzīt. Vietā izveidojušies divi nelieli dīķīši, taču to ūdenim piemītot dziedinošas īpašības. Kā stāsta Renāte, cilvēki šeit mēdz braukt pat ar pudelēm, lai ūdeni uzpildītu un ārstniecības nolūkos paņemtu līdzi uz mājām. Jāpiebilst gan, ka ūdens nav dzerams, to vairāk izmanto ārēju vainu ārstniecībā.

Sekojot norādēm, iespējams aiziet līdz Zikurāta kalnam, kurš savu nosaukumu ieguvis, pateicoties sakrālai celtnei Mezopotāmijā. Uzkāpjot Zikurātā, pārņems gaiša noskaņa, turklāt šī vieta ir izcili piemērota meditācijām.

Jaunus cilvēkus noteikti ieinteresēs Līgavas akmens, pie kura iespējams pielīdzināt attiecības, lai diviem mīlošiem cilvēkiem vieglāk vienam otru pieņemt tādu, kāds viņš ir.

Īpaša vieta Pokaiņos ir Dieva gulta, ko mēdz dēvēt arī par auglības akmeni. Šeit brauc tie pāri, kam nav izdevies tikt pie bērniņa. Apmeklējot Dieva gultu, pēc neilga laika bērniņš piesakās. Ticēt tam vai ne ir katra paša ziņā, bet pamēģināts noteikti nebūs zaudēts.

Tiem, kas uz Pokaiņiem devušies ārstniecības nolūkā, piemērotākā vieta būs Dziedniecības kalns. Šeit atrodami dažādi akmeņi, kuriem katram ir savas dziednieciskās īpašības.

Foto: TVNET

Ko vēl iespējams darīt Pokaiņos?

Lielākoties ceļotāju mērķis ir akmens krāvumu apskate, taču mežs piedāvā vēl daudzas lietas, kā padarīt pastaigu aizraujošāku.

  • Nakts, saullēkta un mēnesnīcas ekskursijas
  • Izzinošas ekskursijas bērniem un jauniešiem ar praktisku darbošanos mežā
  • Ugunskura vietas
  • Lielais katls maltītes pagatavošanai uz uguns
  • Nūjas nūjošanai
  • Telšu vietas
  • Uz ugunskura vārītas pusdienas
  • Telpa semināriem, lekcijām un dažādiem pasākumiem
  • Saulgriežu svinības

Lai noskaidrotu visu, ko piedāvā Pokaiņu mežs, ar izlasīto vien nepietiks, tāpēc iesakām turp doties un visu apskatīt pašu acīm.

Foto: TVNET

Tvnet aicina vasarā apceļot Latviju

Labi ir tur, kur mūsu nav? Muļķības! Labi ir šeit un tagad! Tieši tāpēc tvnet aicina tevi šovasar apceļot Latviju. Mēs stāstīsim un rādīsim savas īpašās Latvijas vietas un aicinām tevi darīt to pašu, tādējādi veidojot mūsu kopīgo ceļvedi. Sūti mums savus stāstus un fotogrāfijas un iegūsti balvu! Portāls aicina - apceļosim Latviju!

Aicinām lasītājus sūtīt savus ekskursiju maršrutus un ceļojumu pieredzi uz epastu - celotajs@tvnet.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu