1. septembris: 10 idejas atpūtai un svinībām!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

1.septembris ir ne tikai mācību atsākšanās diena, bet arī atkalredzēšanās svētki, kurus vari pavadīt kopā ar skolas un studiju biedriem. Arī mazākajiem bērniem šajā dienā notiek pasākumi. Piedāvājam nelielu ieskatu pasākumos, kas notiek visā Latvijā.

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ballīte ar supervaroņiem

Sākot skolas gaitas, mazie drosminieki, līdzīgi kā supervaroņi, ir gatavi mesties iekšā nezināmajā, tāpēc viņiem par godu tirdzniecības centrs «Dole» šogad organizē īstu supervaroņu ballīti, kur ar aizraujošām un izglītojošām aktivitātēm tiks atzīmēta atgriešanās skolas solos.

Ceturtdien, 1.septembrī, no plkst. 13.00 pie t/c «Dole» viens no iemīļotākajiem bērnu varoņiem - Supermens - sveiks skolēnus un pasākuma apmeklētājus un arī iepazīstinās ar saviem draugiem - Spaidermenu, Betmenu, Halku un Kaķsievieti. Visu pasākuma laiku Supermens ar draugiem organizēs dažādas aktivitātes un konkursus bērniem. Savukārt Valsts policijas inspektori - tēli runcis Rūdis un bebrs Bruno pastāstīs, kā rūpēties par savu drošību uz ceļa.

Supervaroņi vienmēr ir bijuši iemīļoti bērnu vidū. Viņi vienmēr ir vēlējušies pārdabiskas spējas - lidot, iegūt neticamu veiklību, tāpēc šogad, 1.septembra svinībās, visiem bērniem būs tāda iespēja. No plkst.13.00 līdz plkst.14.30 bērni varēs iejusties varoņu ādā «Supermena lidošanas skolā», kur ikviens varēs pierādīt savas veiklības un ātruma iemaņas, kā arī pārvarēt dažādus šķēršļus «Spaidermena labirintā». Būs pieejama arī «Kaķsievietes masku darbnīca», kur ikviens varēs uzmeistarot sev īstas supervaroņu maskas. Ātrākie un veiklākie saņems dāvanas no tirdzniecības centra «Dole».

Mazajiem supervaroņiem būs iespēja aktīvi izkustēties jautrā ballītē kopā ar bērnu vokālo grupu «Kukaiņi», kur viņus gaida jautras dziesmas un dejas pie dažādiem dziesmu ritmiem. Kā arī visu pasākuma laiku būs iespējams nofotografēties ar saviem tērpiem fotosalonā, bildes pēc tam bērni kopā ar vecākiem varēs lejupielādēt no tirdzniecības centra «Dole» mājaslapas.

Noslēdzoties visām radošajām darbnīcām, notiks aktīvāko un labāko supervaroņu apbalvošanas ceremonija, kā arī visiem bērniem būs iespēja doties lielajā supervaroņu parādē. Gan lielus, gan mazus apmeklētājus gaida varens piedzīvojums kopā ar iemīļotajiem varoņiem!

Visas pasākuma aktivitātes ir bez maksas.

 
Foto: valmieraszinas.lv

Zinību diena Valmieras muzeja pagalmā

«Garās rokas», «Raibā poga», «Dubultnieks» - šīs ir tikai dažas aktivitātes, kas Zinību dienā, 1.septembrī, no plkst. 11.00 līdz 15.00 norisināsies Valmieras muzeja pagalmā.

«Interesantā veidā «Citādās skolas» nodarbībās apgūsim noderīgas lietas un rūpēsimies, lai jaunais mācību gads sāktos jautri. Nodarbībās ir ietvertas mācību stundas, piemēram, zīmēšana, sports, dabas zinības, bet tās «paslēptas» radošās aktivitātēs un rotaļās,» skaidro muzeja pedagoģe un «Citādas skolas» organizētāja Evita Buša.

Bērni varēs izmēģināt, kā ir gleznot ar «pagarinātām» rokām, piedalīties foto orientēšanās aktivitātē, muzeja izstādēs meklējot fotogrāfijā izceltu detaļu, pagatavot sev un tuvajiem mīļu piemiņas lietu iespieduma tehnikā, iepazīt kokus un saprast to īpašās iezīmes, trenēt tausti un pildīt vēl citus interesantus uzdevumus. Tāpat arī būs pieejamas dažādas spēles un rotaļas.

Interesenti «Citādo skolu» var apmeklēt no plkst. 11.00 līdz 15.00 sev piemērotākajā laikā, piedaloties vienā, dažās vai visās nodarbībās. Dalībniekiem plānot laiku palīdzēs izsniegtā «Liecība», ko bērni aizpildīs paši, norādes sniedzot aktivitāšu vadītājiem - Valmieras muzeja darbiniekiem, savukārt galarezultātu apstiprinās «Citādās skolas» pārzine - Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma. Pašiem centīgākajiem būs arī balvas.

Savukārt vecāki aicināti līdzdarboties vai arī izmēģināt šaut ar loku, spēlēt domino vai dambreti un staigāt ar «lielajām pēdām».

Dalība «Citādās skolas» aktivitātēs ir bez maksas. Arī vecākiem šajā laikā izstāžu apmeklējums muzejā būs bez maksas.

Jāpiemin, ka Valmieras muzejā interesenti aicināti apmeklēt kādu no izglītojošajām programmām visa gada garumā, piemēram, «Kā neapjukt informācijas okeānā» - par informācijas glabātājiem un pieeju tiem, «Gadskārtu godi» - par godu sagaidīšanu un to nozīmi, «Bruņinieku skola» - par dzīvi pilīs, pilsētās un ciematos viduslaikos, «Arheologa stāsts» - kāda bija Valmiera un tās iedzīvotāji pirms vairākiem tūkstošiem gadu, «Senā skola» - kā bērni mācījās Latvijas laukos 19. gadsimtā, kā arī vēl citas.

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zinību dienā Medicīnas vēstures muzejs bez maksas

Sveicot skolēnus jaunajā mācību gadā, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs 1.septembrī aicina skolēnus apmeklēt muzeja pamatekspozīciju un muzeja filiāli «Farmācijas muzejs» bez maksas.

Medicīnas vēstures muzejs 1.septembrī apmeklētājiem atvērts no plkst. 11.00 līdz 19.00.

Medicīnas vēstures muzeja mērķis ir radīt sabiedrībā interesi par medicīnas attīstību no senajiem laikiem līdz mūsu dienām un veicināt cilvēka izpratni par vēstures un medicīnas ciešo saistību. Muzejs ir viens no trijiem lielākajiem šāda profila muzejiem pasaulē

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zinību diena Spīķeros

1.septembrī skolēni un studenti aicināti apmeklēt lielākos un aizraujošākos Zinību dienas svētkus Rīgā, Spīķeru kvartālā, lai kopīgi nosvinētu jaunā mācību gada sākumu. Pasākuma apmeklētāji varēs radoši darboties dažādās darbnīcās, piedalīties aizraujošās aktivitātēs, kā arī novērtēt jauno mūzikas grupu sniegumu un svētku noslēgumā uzgavilēt populārām un iemīļotām pašmāju grupām – «Rīgas Modes», «Triānas Parks», «Olas». Pasākumu vadīs neatkārtojamais Rīgas bebrs. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Zinību dienas svētkos no plkst. 15.00 līdz plkst. 20.00 ikviens būs aicināts piedalīties un izpausties radoši dažādās darbnīcās. Apmeklētāji varēs izveidot savu īpašo jaunā mācību gada nozīmīti, ko stiprināt pie apģērba vai skolas somas. Tāpat skolēniem būs iespēja pašiem izveidot draudzības aproces gan sev, gan draugiem. Domāt zaļi un saaudzēt dabu un vidi rosinās «Homo ecos:» darbnīca, kurā būs iespēja apgūt, kā no dažādām vecām mantām vai lietām, ko parasti izmetam atkritumos, var uztaisīt jaunas, skaistas un ikdienā noderīgas lietas. Izpaust savu fantāziju un veidot dažādus dekoratīvus priekšmetus aicinās radošā apvienība «Sapnīca» hama pērlīšu darbnīcā. Pasākumā ar aktivitātēm «Skolēna ceļš līdz RSD» un spēli «Memorize» RSD versijā piedalīsies arī Rīgas Skolēnu dome.

Par jautrību un atjautību svētkos gādās «Braingames» galda spēles un lielformāta spēles sadarbībā ar «Lielās spēles», kas tematiski balstītas uz klasisko un visiem labi zināmo galda spēļu motīviem, kā arī iemīļotu un populāru multiplikāciju un pasaku motīviem.

Svētkos interesenti varēs apskatīt un izbraukt ar jancīgajiem «Kreicbike» ērmriteņiem.

Zinību dienas svētkos darbosies arī tematiskais svētku foto stūrītis, kurā skolēni un studenti varēs iemūžināt savas Zinību dienas emocijas profesionāla fotogrāfa vadībā.

No plkst. 15.30 līdz plkst. 19.00 uz svētku skatuves kāps jaunās grupas un izpildītāji – «Black Bloom», «Piparmētra», «Jānis Niedra», «Higher State of Mind», «Cellar Cat» un grupa «The Citizens LV».

Svētku izskaņā, no plkst. 19.00 līdz plkst. 22.00 skolēni un studenti aicināti uz neaizmirstamu, aktīvu un atraktīvu svētku koncertu, piedaloties iemīļotajām grupām «Rīgas Modes», «Triānas Parks», kā arī «Olas».

Apmeklētāji laipni gaidīti uz Zinību dienas svētkiem Spīķeru kvartāla laukumā 1.septembrī, Maskavas ielā 8. Pasākuma norises laiks no plkst. 15.00 līdz plkst. 22.00. Ieeja bez maksas.

 
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Senā skola muzejā» Rēzeknē

10:00 16:00
Latgales Kultūrvēstures muzejā, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē

Jaunā mācību gada sākums ir svarīgs laika atskaites punkts arī muzejā. Jau sesto gadu notiek pasākums «Senā skola muzejā», lai skolēniem kopā ar ģimeni būtu iespēja svinēt svētkus un vienlaikus izzināt vēsturi. Pirms 100 gadiem ievērojamākais Latgales rokraksta literatūras pārstāvis uzrakstīja kalendāru «Myužeygays kalinders», kur katrai gada dienai sniegtas kalendāra ziņas, praktiski padomi zemniekiem, izteikti aforismi. Savulaik ar roku pārrakstīja grāmatas, lai cilvēki tās varētu lasīt un izglītoties. Tieši Andryva Jūrdža radošā darbība iedvesmojusi svinēt Zinību dienu muzejā.

Tāpēc pasākuma laikā varēs:

  • uzzināt par ievērojamākā Latgales rokraksta literatūras pārstāvja Andryva Jūrdža dzīves gaitām, viņa uzrakstīto kalendāru «Myužeygays kalinders» (1916.g.) un izšķirstīt skolēnu veidoto «...laika kalinders 2011»!
  • apskatīties 19. gadsimta latgaliešu autoru, grāmatu pārrakstītāju rokrakstu paraugus, dažādas 20. gadsimta mācību grāmatas, liecības, fotogrāfijas,
  • rēķināt seno svaru un mēru sistēmā,
  • glīti rakstīt ar tinti un spalvu burtnīcas lapā vai vēl senākā burtnīcā – uz mazas koka tāfelītes,
  • nofotografēties pie 20. gs. 80. gadu skolēnu skolas formastērpiem,
  • piedalīties mūsdienu rokrakstu paraugu kolekcijas veidošanā,
  • uzzināt par muzeja izglītojošo programmu un pasākumu piedāvājumu jaunajā mācību gadā,
  • apskatīties kolekciju izstādi: Ludmila Merkulova. Zvaniņi. Bruno Jugans. Pildspalvas. Olesja Ņukša. Kabatas kalendāri

Ieeja bez maksas.

 
Foto: publicitātes

ZinīBUMS - mācību gada atklāšanas svētki Jelgavā

Pēc pirmās skolas dienas, skolēni aicināti pulksten 17 doties uz Jelgavas Pasta salu, lai kopīgi nosvinētu jaunā mācību gada sākumu pasākumā «ZinīBUMS». Līdz pulksten 19 ikviens varēs piedalīties dažādās izglītojošās un radošās aktivitātēs, bet pēc tam turpināt svinības kopā ar grupām: «Dzelzs Vilks», «Gain Fast» un «Augša».
Darbnīcas būs sadalītas astoņos mācību stundu blokos – Mūzika, Brīvstunda, Vēsture, Veselība, Mājturība, Sports, Starpbrīdis un Māksla, katrā no tiem zinātkāros skolēnus sagaidīs cits uzdevums: krustvārdu mīkla par ievērojamiem Jelgavas tūrisma objektiem, zīmēšana, dažādu pužļu likšana, spēle ar jautājumiem par ceļu satiksmes noteikumiem u.c.

Skolēni varēs iejusties veterinārārsta lomā un palīdzēt rotaļu lācītim izveseļoties, veicot dažas medicīniskās procedūras, iepazīt garšvielas, atklājot, kā izskatās ikdienas uzturā lietoti garšaugi, kā arī būs iespēja apskatīt policijas dienesta automašīnas ekipējumu. Savukārt pašiem mazākajiem pasākuma apmeklētājiem būs sagatavotas Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa kontūras, kuras katrs izkrāsotas varēs paņemt līdzi uz mājām.

Par katru izpildīto uzdevumu dalībnieki saņems zīmodziņu; sakrājot visus, tos varēs apmainīt pret kādu suvenīru un piedalīties izlozēs par lieliskām balvām, kuras būs sarūpējuši darbnīcu organizatori.
Darbošanos un aktivitātes nodrošinās Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Zemessardze, JPPI «Sporta servisa centrs», Jelgavas Tehnikums, Jelgavas pašvaldības policija, Jelgavas Skolēnu dome, apvienība «Brīvprātīgie Jelgavai», Jelgavas reģionālais tūrisma centrs u.c.

Uz Pasta salas estrādes skatuves apmeklētājus priecēs programma ar muzikāliem un dejiskiem priekšnesumiem, kuros piedalīsies popgrupas «Lai skan» un «Noslēpums», deju studija «Intriga» un citi. Pulksten 19 uzstāsies grupa «Augša», pulksten 20 – grupa «Gain fast», bet plkst. 21:00 – «Dzelzs vilks». Pasākuma izskaņā – dejas ar Dj Jax.

Darbnīcas un koncerti bez maksas.

 
Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA

Cirks Lucavsalā

Kur: Lucavsala, Cirka telts

Cikos: 18:30

«JAUNAIS CIRKS» savu Latvijas tūri sāka pirms 3 mēnešiem ar pirmizrādi Liepājā, priecējot gan lielus, gan mazus skatītājus. Šīs vasaras laikā cirks jau ir pabijis daudzās Latvijas pilsētās, gūstot nepieredzētu skatītāju atsaucību. Jūlija beigās mūsu cirka telts uzņēma 70 dalībniekus no sešām pasaules valstīm 10. starptautiskajā bērnu un jaunatnes festivālā «Brīnumu pilna pasaule 2016» Rīgā, Lucavsalā.
Un nu mēs atgriežamies Rīgā ar pilnīgi jaunu, starptautisku izrādi! Pirmizrāde - 20.augustā plkst 13:00 Lucavsalā, laukumā aiz veikala K-Rauta.
«JAUNAIS CIRKS» ir Latvijas un Itālijas mākslinieku kopprojekts. Izrādes naglas būs Mr. Dalmatino juniors un Mr. Dalmatino seniors ar fantastisko priekšnesumu, kurā piedalīsies poniji, pūdeļi un dalmācieši, kuri šobrīd ir ceļā no Vācijas, jo piedalījās TV talantu šovā «Das Supertalent 2016». Ar šo priekšnesumu mākslinieki jau ir ieguvuši pasaulē visprestižākā Montekarlo cirka festivāla balvu «Bronzas klauns».
Un tas nebūt nav viss! Izrādē būs arī klauni, žonglieri, gaisa vingrotāji, balto baložu un mazo taksīšu priekšnesumi, lielisks burbuļu šovs, ekvilibristikas un burvju mākslas brīnumi, kā arī īsti Karību jūras pirāti.
Izrādes notiks no 20. augusta līdz 4. septembrim, trešdienās ceturtdienās un piektdienās plkst. 18:30, sestdienās un svētdienās plkst. 13:00.
Biļetes var iegādāties kasē pie cirka katru dienu no plkst. 10:00 līdz 18:30 vai izrāžu sākumam. Pusdienas pārtraukums kasē no 14:00 līdz 15:00.
Biļešu cenas: numurēti krēsli 1. un 2. rindā - 10 EUR, 3. rindā - 8 EUR, soli bez noteiktas vietas - 6 EUR (vietas ar ierobežotu redzamību), bērniem līdz 4 gadu vecumam (ieskaitot) – 1,50 EUR bez vietas (klēpī).

 
Foto: talsumuzejs.lv

5 iemesli, kāpēc 1. septembrī jāapmeklē Talsu novada muzejs

  1. Iemēģināt roku, rakstot ar tinti. Muzeja foajē ikviens varēs apsēsties senajos skolas solos un izmēģināt rakstīt ar spalvaskātu un tinti, kā arī ieskatīties grāmatās, kas tobrīd bija gandrīz katrā ģimenē.
  2. Īpašs interjera stūrītis, kur fotografēties. Arī šogad muzeja darbinieki izveidojuši 50. – 60. gadu interjera stūrīti, kur iespējams baudīt tā laika noskaņu un fotografēties. Protams, fotografēties var arī visās pārējās muzeja, bijušās baronu Firksu vasaras mājas, vēsturiskajās telpās!
  3. Unikālas skolas sienas avīzes, kuras veidojuši skolēni. Iespēja apskatīt vienā eksemplārā veidotas skolas sienas avīzes un pionieru vienību dienasgrāmatas no muzeja krājuma, kurās aprakstīti un attēloti gan darbi, gan nedarbi skolas gaitās.
  4. Dažādas aktivitātes visai ģimenei. Muzeja darbinieku sarūpētajās aktivitātēs būs iespējams pārbaudīt savas zināšanas, atpazīt senus priekšmetus un izveidot savu grāmatzīmi.
  5. Apskati aktuālās izstādes un ekspozīcijas. Šobrīd muzejā apskatāmas vairākas īpašas izstādes – Liepājas lietišķās mākslas meistaru «Zītars» un «Liepava» darbu izstāde, Gaidas Šilinskas unikālo grāmatas īpašumu zīmju – ex libris – kolekcija, Talsu tautas nama audēju kopas «Talse» un Talsu novada muzeja krājuma tautisko brunču izstāde, kā arī lelles, kas ietērptas Ilgas Madres, Marijas Muzikantes un Dzidras Ciparsones veidotajos dažādu Latvijas reģionu tautas tērpos.

Arī 1. septembrī muzejā apskatāmas pastāvīgās izstādes un ekspozīcijas par Talsu apkārtnes vēsturi un dabas bagātībām, kā arī iespējams nofotografēties 20. gadsimta sākuma tērpos digitālajā fotostendā.

Tiekamies 1. septembrī Talsos, K. Mīlenbaha ielā 19, Talsu novada muzejā!

 
Foto: publicitātes

Livonijas Ordeņa pils bez maksas

1. septembrī, atzīmējot Zinību dienu, Ventspils muzejs piedāvā iespēju no plkst. 12:00 līdz 16:00 apmeklēt Livonijas ordeņa pili – gan tiem, kam sākas jauns mācību gads, gan ikvienam zinātkārajam.

Pirmklasniekiem ar vienu pavadoni – ieeja bez maksas!

Pašlaik pilī ir iespēja apskatīt unikālo multimediālo izstādi «Naudas dizains. PIN kods», kurā eksponētas vairāk nekā 40 izcilāko Latvijas mākslinieku darinātās naudaszīmes; to papildinošo mākslas izstādi «Uz visu banku!» ar Olgas Šilovas (tēlniecība), Andra Vārpas (tēlniecība), Guntara Sietiņa (grafika) un Daiņa Pundura (keramika) darbiem; un, protams, muzeja pastāvīgo ekspozīciju. Īpaši mazajiem apmeklētājiem, bet ne tikai, muzeja Izglītības centrā būs iespēja izgatavot savu grāmatzīmi.

Tāpat bez maksas esat laipni aicināti apmeklēt H. Dorbes memoriālo muzeju Ērgļu ielā 1, kur no plkst. 11:00 līdz 17:00 varat iepazīties ar rakstnieka, tulkotāja, pedagoga, novadpētnieka H. Dorbes dzīvi un daiļradi. Bērniem būs interesanti apskatīt H. Dorbes sastādīto ābecīti «Gaismiņa». Lai ietrenētu roku jaunajam mācību gadam, varēs arī radoši pastrādāt – izkrāsot jaukus zīmējumus. Savukārt rudenīgajā dārzā var izbaudīt šīs puses mieru un sasveicināties ar tēlnieka Kriša Erdmaņa skulptūru «Rūķis Knauķis».

 
Foto: Gatis Gierts

«Bērns vārdā Rainis» un «Toma Sojera piedzīvojumi»

BĒRNS, VĀRDĀ RAINIS

Izrāde maziem bērniem 1 daļā

Režisors – Reinis Suhanovs

Idejas autori – Inese Ramute un Mārtiņš Meiers

Lomās: Inese Ramute, Mārtiņš Meiers

Kā notiek ģēnija tapšana, radošā gara iemiesošanās? Izrāde par bērnu Žaniņu Pliekšānu, kas domāta bērniem, bet, protams, arī pieaugušajiem. Aktieri spēlēs visu: Žaniņa fantāzijas tēlus un viņu pašu, viņa vecākus un vīzijas, viņa rotaļu lietas un spēļu biedrus. Izrādes pamatā Raiņa literārais mantojums, biogrāfijas un bērnu dienu zemes izpēte ceļojumos un etīdēs.

Papildu informācija: Izrādes pamatauditorija ir bērni vecumā no 3 līdz 8 gadiem, bet, protams, arī pieaugušie.

TOMA SOJERA PIEDZĪVOJUMI

Izrāde bērniem 2 daļās

Toms Sojers ir asprātīgs, viltīgs, paslinks, bet arī labestīgs un atsaucīgs puišelis. Viņš vienmēr grib, kā labāk, bet sanāk, kā nu kuro reizi sanāk. Kopā ar saviem labākajiem draugiem bezpajumtnieku Haklberiju Finu un Džo Hārperu Toms piedzīvo dažādas dēkas, kuru laikā viņš paspēj atrast savu īsto mīlu, kļūt par liecinieku šaušalīgam noziegumam, atmaskot slepkavnieku, aizbēgt no mājām, kļūt par pirātu, apmaldīties bezgalīgā alā un atrast neticamus dārgumus.

Lomās: Lauris Dzelzītis (Toms Sojers), Gints Andžāns (Haklberijs Fins), Mārtiņš Upenieks (Džo Hārpers), Ilze Vazdika (Krustmāte Pollija), Ērika Eglija (Bekija Tečere), Gints Grāvelis (Mafs Poters / Džonijs Millers / Spānietis), Lauris Subatnieks (Indiānis Džo / Billijs Fišers), Ieva Florence (Eimija Lorenca), Inga Krasovska (Serēnija Hārpere), Artūrs Dīcis (Advokāts Tečers / Alfrēds Trampls / Dakteris Robinsons), Artis Robežnieks (Mācītājs / Tiesnesis), Mārtiņš Počs (Skolotājs Dobinss / Bens Rodžers).

Režisors – Dmitrijs Petrenko

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu