«Baltajā naktī» Vērmanes dārzā – kino, valši un «Mēness Pjero»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Mūsdienu kultūras foruma «Baltā nakts» ietvaros Vērmanes dārzā 10. septembrī notiks savdabīgs kino koncerts «Lunārā rokāde», kurā uz lielā ekrāna tiks demonstrēti fragmenti no 20. gadsimta sākuma kino klasiķu mēmajām filmām, bet muzikālajā pavadījumā valdīs pretstatu māksla – no Vīnes valšiem un maršiem līdz Arnolda Šēnberga ekspresionisma šedevra «Mēness Pjero» atskaņojumam.

Koncerts iecerēts kā savdabīga kino – mūzikas izrāde, kurā tiks «mērots ceļš» no Vīnes valšu greznības, bezrūpības un pompozitātes līdz avangardam un viena no spilgtākajiem 20. gadsimta sākuma ekspresionisma darbu atskaņojumiem.

Koncerta pirmajā daļā Vīnes valšus, maršus un polkas atskaņots kvartets «Undertango», bet uz ekrāna būs skatāmi fragmenti no mēmā kino komēdijām, savukārt koncerta otrajā daļā izskanēs Latvijā ļoti reti atskaņotais Arnolda Šēnberga ekspresionisma šedevrs «Mēness Pjero», uz ekrāna demonstrējot 20. gadsimta sākuma avangarda kino fragmentus.

«Mēness Pjero» ir atzīts par vienu no ekspresionisma virziena pirmajiem paraugiem mūzikā. Pēc žanra tā ir melodrāma dziedātājai un pieciem mūziķiem, kas pārmaiņus spēlē astoņus instrumentus - flautu, pikolo flautu, klarneti, basklarneti, vijoli, altu, čellu un klavieres. Darbā skan beļģu simbolista Albēra Žiro teksts Otto Erika Hartlēbena brīvā vācu valodas tulkojumā.

Skaņdarbu kino koncertā «Lunārā rokāde» atskaņos Baiba Bartkeviča (soprāns), Anete Toča (flauta), Ints Dālderis (klarnete), Raimonds Melderis (vijole, alts), Ivars Bezprozvanovs (čells), Herta Hansena (klavieres) un dirģents Guntis Kuzma.

Līdzās mūzikai un kino koncertu papildinās īpaši šim pasākumam gatavots Roberta Hamerlinga, Johana Ūlanda un Albēra Žiro dzejas lasījumu ieraksts aktiera Andra Keiša izpildījumā.

Kino koncerts «Lunārā rokāde» Vērmanes dārzā 10. septembrī izskanēs veselas divas reizes – plkst. 21. 00 un 23.00.

Projektu ar Rīgas domes atbalstu īsteno biedrība «I Did It».

Plašāku informāciju par «Baltās nakts» norisēm var gūt interneta lapā www.baltanakts.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu