Kuldīgā jau septītais Hercoga Jēkaba gadatirgus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Benefelde

Sestdien, 1. oktobrī, no plkst. 12.00 līdz 16.00 Kuldīgā ar bagātīgu tirdziņu, gardiem ēdieniem un dzērieniem, dziesmām, dejām un citām izklaidēm ikvienu apmeklētāju sagaidīs nozīmīgākais rudens pasākums – septītais Hercoga Jēkaba gadatirgus. Gadatirgum krāšņu fonu radīs rudenīgos toņos iekrāsojusies senā Kuldīga.

Kā jau ierasts, Hercoga Jēkaba gadatirgus ir tā reize, kad pilsētā sabrauc ļaudis no visiem 13 Kuldīgas novada pagastiem – Ēdoles, Gudeniekiem, Īvandes, Kabiles, Kurmāles, Laidiem, Padures, Pelčiem, Rendas, Rumbas, Snēpeles, Turlavas un Vārmes –, lai tirgus apmeklētājiem rādītu, ko katrs izaudzējis, pagatavojis vai kā prot izklaidēt viesus. Daudz būs arī tuvu un tālu braukušu tirgotāju – tā kā to skaits ar katru gadu aug, tirgošanās ar ēdamām un sadzīvē noderīgām precēm un dažādiem amatnieku darinājumiem ies vaļā ne tikai Pilsētas dārzā, Kalna, Pils un Skolas ielā, bet arī Liepājas ielā un Rātslaukumā.

Izsalkušos un izslāpušos ar dažādiem gardumiem un rudenīgiem dzērieniem pabaros un padzirdīs tirgus ķēķa gādīgās saimnieces un gruntīgie saimnieki. Ikviens, kurš to gribēs, varēs iemēģināt roku dažādās praktiskās nodarbēs un piedalīties viduslaiku izklaidēs, bet mazākie tirgus apmeklētāji – izklaidēties radošajās darbnīcās kopā ar rūķiem. Par jautru noskaņu tirgū gādās gan pašmāju, gan svešzemju muzikanti.

Pasākums šogad kļuvis starptautisks, jo to bagātinās Ungārijas vēstniecības piedāvātā īpašā programma ar ungāru mūziku, dančiem, ēdienu un vīnu. Plkst. 13:00 uz tirgus skatuves muzicēs ungāru tautas mūzikas grupa «Dobroda». Ungāru mūziķi spēlēs jautru un dzīvespriecīgu ungāru nacionālo mūziku ar īpaši izteiksmīgām vijoles partijām, kas ir ļoti tradicionālas ungāru mūzikai. Grupai pievienosies arī divi dejotāji, demonstrējot aizrautīgos ungāru deju soļus. Tirgus laikā būs iespējams iepazīties ar tradicionālajiem ungāru ēdieniem un dzērieniem – nogaršot ungāru pavāru pagatavoto autentisko ungāru gulašzupu, iepazīt tradicionālas ungāru garšvielas un degustēt vīnus no labākajiem Ungārijas vīnu reģioniem un pagrabiem. Mazākos tirgus apmeklētājus gaidīs rotaļas ar ungāru pasaku varoņiem mārīšmeiteni Mārīti un gliemežpuiku Odziņu no ungāru bērnu iemīļotajām grāmatām «Draudzība» un «Varavīksne». Grāmatās stāstīts par draugu Odziņa un Mārītes piedzīvojumiem, kuru laikā viņi mācās dalīties, būt nesavtīgi un aizmirst strīdus, mīlēt un cienīt apkārtējo dabu.

Ja Kuldīga būs tā sirdī iekritusi, ka pēc tirgus mājup doties vēl negribēsies, aicinām pakavēties un apmeklēt koncertus vai izstādes Kuldīgā un apkārtnē. Sestdien plkst. 17.00 ikviens aicināts uz netipiska un radoša franču dueta, kurā apvienojušies akordeonists Vensāns Peirani un saksofonists Emils Parisjēns, koncertu Kuldīgas novada Domes jeb Kuldīgas jaunā rātsnama zālē. Nedaudz vēlāk tai pašā vakarā plkst. 19.00 netālajā Padures muižā uz koncertu «Liriskās balādes» aicina dziedātāja Maija Lūsēna.

Dažādas izstādes iespējams apskatīt Kuldīgas novada muzejā un Kuldīgas Mākslas namā. Muzeja durvis brīvdienās ir vaļā no 10.00 līdz pat 18.00, un bez pastāvīgās ekspozīcijas muzejā šobrīd skatāma izstāde «Telefons Kurzemē. No koka līdz bakelītam». Savukārt Mākslas namā, kas sestdien atvērts no 10.00 līdz 18.00, bet svētdien – no 10.00 līdz 16.00, apskatāmas divas izstādes – Linasa Liandzberģa (Lietuva) izstāde «Uzlīmes un zīmes» un fonda «Nāc līdzās» izstāde «Sajūtas man līdzās».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu