Turaidas muzejrezervāts iegūst Izcilības balvu kultūrā. Apsveicam!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Harmoniskas sabiedrības veidošana, parādot latviskās dzīvesziņas attīstību un vispārcilvēciskās vērtības ar tūkstošgadē uzkrāto reģiona un Turaidas vēsturiskā centra dabas un kultūras mantojumu» - tā ir Turaidas muzejrezervāta misija. Šogad šis īpaši aizsargājamais kultūras piemineklis saņēma Eiropas nozīmes balvu par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu konkursā, kurā piedalījās 23 kandidāti no 9 Eiropas valstīm. Šodien Turaidas muzejrezervāts saņēma arī Kultūras ministrijas Izcilības balvu kultūrā. Apsveicam!

Turaidas muzejrezervāts saņem Eiropas nozīmes balvu par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu

Šodien, 12. decembrī, Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) arī Kultūras ministrija (KM) svinīgā ceremonijā Turaidas muzejrezervātam pasniedza Izcilības balvas kultūrā par iegūto galveno balvu Eiropas Kultūras tūrisma tīkla konkursā «Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis 2016», kas vainago muzejrezervāta ilggadēju, neatlaidīgu un sistemātisku darbu nemateriālā kultūras mantojuma – tradīciju un prasmju – saglabāšanā, pētniecībā un popularizēšanā, izveidojot Turaidu par vienu no iecienītākajiem starptautiskā un vietējā kultūras tūrisma galamērķiem.

Turaidas muzejrezervāts šobrīd ir viens no iecienītākajiem kultūras tūrisma galamērķiem gan Latvijas, gan citu valstu tūristiem no aptuveni astoņdesmit dažādām pasaules valstīm. 2015. gadā tas bija visapmeklētākais (258 932 apmeklējumi) muzejs Latvijā.Turaidas muzejrezervāta arhitektoniskā veidola, dabas, kultūrvides un pasākumu attēli ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta vieni no visplašāk lietotajiem, popularizējot Latvijas tēlu un Latviju kā kultūras tūrisma galamērķi starptautiskajās tūrisma nozares izstādēs un pasākumos.

ECTN konkursā «Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis 2016» iegūtā galvenā balva ir nozīmīga Eiropas mēroga atzinība un vainago Turaidas muzejrezervāta neatlaidīgu un sistemātisku darbu nemateriālā kultūras mantojuma - tradīciju un prasmju — saglabāšanā, pētniecībā un popularizēšanā vairāk nekā trīsdesmit piecu gadu garumā.

Diploms par «Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis 2016" iegūto balvu Eiropas kultūras tūrisma tīkla konkursā
Diploms par «Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis 2016" iegūto balvu Eiropas kultūras tūrisma tīkla konkursā Foto: Artūrs Krūmiņš / TVNET

Muzejrezervātu veido kultūras pieminekļi, dabas un kultūrvēsturiskā vide, ko Turaidas muzejrezervāta komanda ir mērķtiecīgi veidojusi un izkopusi, apzinoties muzejrezervāta kompleksa īpašo nozīmību Latvijas kultūrvidē.

Foto: publicitātes

Turaidas muzejrezervāta kultūrvēsturisko priekšmetu krājums, kas ir Nacionālā muzeju krājuma vērtīga daļa, veidots rūpīga un sistemātiska pētniecības darba rezultātā, īpaši domājot par pētniecības rezultātu pieejamības veicināšanu un popularizēšanu izstāžu, ekspozīciju, publikāciju un dažādu pasākumu formātā.

Turaidas muzejrezervāts jau daudzu gadu garumā ir virzījis ne vien Turaidas vēsturiskā kompleksa kā muzeja attīstību, bet arī ir ietekmējis muzejiskās domas attīstību un kultūras procesus Latvijā.

Foto: publicitātes

Tāpat arī Izcilības balvas kultūrā šodien tika pasniegtas Andrim Nelsonam, diriģentam – par spožo starptautisko veikumu akadēmiskās mūzikas jomā, vadot ievērojamākos pasaules orķestrus un gūstot augsta līmeņa atzinību, tai skaitā prestižo ASV skaņu ierakstu akadēmijas «Grammy» balvu nominācijā «Labākais orķestra sniegums» un ievērojamā britu žurnāla «Gramophone» klasiskās mūzikas gada balvas – nominācijās par gada labāko simfoniskās mūzikas albumu, kā arī par labāko laikmetīgās mūzikas ierakstu; Rasai un Raitim Šmitiem, māksliniekiem, Jauno mediju kultūras centra RIXC dibinātājiem – par jauna starpdisciplināra konteksta radīšanu, kurā izaugt jauniem redzējumiem un meklējumiem uz mākslas un zinātnes robežām, un gūtajiem sasniegumiem pasaulē, veidojot izstādes, «RIXC Mākslas un zinātnes festivālu» un darbojoties kā platformai starptautiskai ideju, radošu procesu un pētījumu mijiedarbībai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu