Miris mūsdienu socioloģijas un filozofijas dižgars Zigmunds Baumans

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wiki

91 gada vecumā mūžībā devies mūsdienu socioloģijas un filozofijas dižgars, viens no spilgtākajiem postmodernās patērniecības un plūstošās modernitātes teorētiķiem Zigmunds Baumans (Zygmunt Bauman).

Baumans bija Polijas ebreju izcelsmes poļu/britu sociologs, kurš kopš 1971. gada uzturējās Lielbritānijā, kad tika padzīts no Polijas antisemītiskas kampaņas rezultātā. Līdsas universitātes socioloģijas profesors. Analizējis saikni starp modernitāti un holokaustu, kā arī postmodernās sabiedrības konsumērismu. «Plūstošās modernitātes» (Liquid modernity) jēdziena autors. Pazīstamākais darbs - 1989. gada Modernity and the Holocaust. Baumana idejām ir būtiska ietekme uz anti- un alterglobālisma kustībām.

Dzimis nepraktizējošu jūdaistu ģimenē Poznaņā. Otrajā pasaules karā Zigmunds Baumans cīnījās PSRS atbalstītajās poļu armijas daļās. Kā armijas politiskais darbinieks piedalījās kaujās pie Kolobžegas un Berlīnē. Pēc kara darbojās karaspēka daļās, kas cīnījās pret ukraiņu nacionālistiem un Armia Krajowa cīnītājiem t.s. Iekšējās drošības korpusā (Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego). Dienot drošības karaspēkā, Baumans paralēli studēja augstskolā socioloģiju un filozofiju. 1953. gadā tika padzīts no armijas, jo Baumana tēvs bija vēlējies izbraukt uz Izraēlu. Rezultātā Baumans sāka strādāt par pasniedzēju Varšavas universitātē. Pēc 1968. gada Polijas politiskās krīzes valdošajās aprindās pastiprinājās antisemītisma kampaņa un Baumans bija spiests pamest universitāti.

No Polijas izbrauca daudzi ebreju intelektuāļi, arī Baumanam tika ļauts pamest valsti. Iesākumā viņš devās uz Telavivu, bet vēlāk sāka strādāt Līdsas universitātē. Turpmāk publicēdamies gandrīz tikai angliski, viņš pamazām kļuva par vienu no redzamākajiem mūsdienu sociologiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu