Sems Hariss: Ir jāsākas «ideju pilsoņu karam»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes/HBO

Amerikāņu publicists un neirobiologs, pazīstams reliģijas kritiķis Sems Hariss (Sam Harris) sarunā ar TV šova «Real Time» vadītāju Bilu Māru (Bill Maher) izteicies, ka liberālajai sabiedrības daļai vajadzētu stingrāk iestāties pret islāma ekstrēmismu. «Tev nav jābūt fašistam vai rasistam, vai pat Trampa fanam, lai negribētu, ka tavā sabiedrībā tiek iepludināti tādi cilvēki, kuri uzskata, ka par pravieša karikatūrām mākslinieku vajadzētu sodīt ar nāvi,» viņš saka.

Tiesa, abi reliģijas kritiķi ir vienisprātis, ka Trampa ideja par ieceļošanas aizliegumu no septiņām musulmaņu valstīm bija šausmīga ideja.

Hariss uzskata, ka liberālais spārns neapzināti pat ir kļuvis par islāma teroristu sabiedroto. Viņš aicina saukt lietas īstajos vārdos, proti, islāma terorisms, un sākt ideju karu ar mērenajiem, konservatīvajiem musulmaņiem, kuri nav uz vienu roku ar teroristiem, taču nepieņem arī Rietumu liberālās vērtības - sieviešu, geju tiesības.

«Ir jāsāk ideju pilsoņu karš,» viņš saka.

«Iedomājieties, ja scientologi sāktu sūtīt pašnāvniekus spridzināt cilvēkus L. Rona Habarda vārdā, tāpēc ka viņi zīmē ne pārāk piedienīgus zīmējumus ar Habardu? Mēs taču zaudētu pacietību attiecībā uz šo reliģiju? Mums Amerikā ir milzīgi dubultstandarti attiecībā uz reliģiju,» viņš trāpīgi skaidro.

Savukārt Mārs, kurš bieži kritizējis gan demokrātus, gan republikāņus, aicināja demokrātus ieņemt līdzīgu pozīciju attiecībā pret islāma ekstrēmistiem kā republikāņi.

«Mēs nekad neuzveiksim terorismu, ja nereformēsim islāmu,» rezumē Mārs.

Noskaties sarunu (angļu val.)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu