Pirmo reizi pasniegta neatkarīgā pilsētas balva «Rīgas metrs»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 2017. gada 4. martā, Kaņepes Kultūras centrā notika pirmā neatkarīgās radošo pilsētvides, urbānās pētniecības un tūrisma procesu balvas/etalona «Rīgas metrs» apbalvošanas ceremonija.

Balva, ko dibinājusi radošo pilsētvides stāstu un tūrisma risinājumu kompānija MANTRA un Mārtiņš Eņģelis, šajā pavasarī sāka jaunu tradīciju, pasniedzot pilsētas etalonu

tiem, kas iedvesmo, kas pilsētā atklāj, rada, rāda vai pierāda stāstus ar nozīmi, motivējot un kopjot produktīvu augsni jauniem projektiem.

Stiprinot arī pašu laureātu cīņassparu, etalonam tika nominēti tie aizgājušā gada procesi, kuru mērķis bijis izteikti spilgti un atbildīgi savienot pilsētu ar pilsētnieku un atstāt nozīmīgu nospiedumu ar vienu mugurkaulu - mūsdienu Rīga, tās apskate, izpēte, attīstība, atdzīvināšana, kritika, svaigas izpausmes pagātnei, šodienai, rītdienai. Procesi, kuru mērķis pērn bija nevis notikt, jo var un jo grib, bet gan notikt, jo vajag, jo citādi nevar. Etalonam netika nominēti identiski procesi, kas iesākušies jau iepriekšējos gados, tomēr tekošajā gadā nav pacēluši savu latiņu vēl augstāk, lai ierakstītos starp jaunpienācējiem.

Īpaši izveidota, starpdisciplināra žūrijas komanda janvāra beigās atlasīja iepriekšējā gada kopējos sasniegumus un, individuāli izvirzot savu favorītu sarakstu, vienojās par 7 galvenajiem laureātiem («Septiņreiz nomēri, lai top METRS»), kā arī vairākām specbalvām (Ofšors jeb Vislatvijas balva, Mūža ieguldījums, Antibalva). Žūrijas sastāvā bija arhitekts, Rīgas pilsētas arhitekta biroja projektu vadītājs Aleksandrs Feļtins, tūrisma industrijas pārstāvis Mārcis Kalniņš, pilsētvides aktīvists, Free Riga līdzdibinātājs Mārcis Rubenis, Jaunā Rīgas teātra institūta direktore Gundega Laiviņa un pilsētvides stāstu risinājumu kompānijas MANTRA radītājs un vadītājs Mārtiņš Eņģelis. Tikmēr notika arī sabiedrības balsojums, kur par visiem nominētajiem projektiem divu nedēļu laikā balsi atdeva teju pustūkstotis cilvēku.

4. martā Kaņepes Kultūras centrā, visiem nominantiem klātesot, vēsturiskā mirklī tika noskaidroti pirmā, 2016. gada laureāti, kā arī pasniegtas vairākas simpātiju balvas un paziņots sabiedrības balsojuma uzvarētājs. Līdz ar simbolisku viena metra lineālu («Pilsētā ne metru bez metra») 2016. gadā «Rīgas metra» specbalvu, slavu, godu un titulu ieguva:

  • Mūža ieguldījums – Lilita Eglīte, raidījums «Ielas garumā»;

  • Ofšors (Latvijas etalons) - Ruckas mākslas un rezidenču centrs;

  • Sabiedrības balsojums - aktīvistu grupa «Lielo Kapu draugi».

RĪGAS METRA septiņi fināla laureāti:

  • Aktīvistu grupa «Lielo Kapu draugi»,

  • Daugavgrīvas cietoksnis/Sandra Jakušonoka,

  • Izstāde «Ubāna Pārdaugava»,

  • Lastādija,

  • Pilsētacilvēkiem.lv,

  • Reinholda Šmēlinga konference 2016,

  • Žaņa Lipkes memoriāls/Lolita Tomsone.

Antibalvas titulu jeb saliektu lineālu kā iepriekšējās prakses neturpinātības simbolu 2016. gadā ieguva Rīgas domes Satiksmes departaments - par Barona ielas būvdarbiem un gājēju, velobraucēju, autobraucēju tiesību neievērošanu, nelikumīgu, nekvalitatīvu, bezatbildīgu būvniecību un pilsētas attīstības mēģinājumiem, ko ne viens vien ir nodēvējis par vispārēju inteliģences trūkumu pilsētvides plānošanā.

Visbeidzot simpātiju balvas pasniedza biedrība «Ascendum» un sarunu festivāls «LAMPA». Šogad to dubultā ieguva festivāls «Komēta».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu