Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteikti 36 darbi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Arhitektūras gada balvai šogad iesniegti kopumā 36 pieteikumi, tajā skaitā vairāki Latvijas arhitektu radīti darbi citās valstīs, informēja Latvijas Arhitektu savienībā (LAS). Konkursam pieteikti un vērtēti divu veidu darbi: «Objekti» un «Procesi», kas pēdējā gada laikā atstājuši paliekošu iespaidu uz arhitektūras nozari. Gada balvas nominanti tiks paziņoti aprīļa vidū. Latvijas Arhitektūras gada balvu pasniedz LAS sadarbībā ar Kultūras ministriju.

Šogad pieteikumu vidū ir divi darbi, kurus vietējie arhitekti veidojuši ārvalstīs. Tie ir tirdzniecības centra «Ulemiste» rekonstrukcija Tallinā, Igaunijā un Šaoliņas lidojošo mūku teātra jaunbūve, kas atrodas Songšana kalnā, Henaņas provincē, Ķīnā.

«Žūrijai šogad izaicinājumu netrūks, jo būs jāvērtē ne tikai objektu kvalitāte, bet arī jāatbild uz jautājumu - kas tad ir Latvijas arhitektūra? Pagājušajā gadā zelta ananass nokļuva lietuviešu arhitektu rokās par izcilo Latvijas Nacionālā mākslas muzeja projektu. Turpretī šogad žūrijai būs jāvērtē Latvijas arhitektu darbi, kas radīti kopā, vai atrodas ārpus valsts robežām, un tas noteikti būs interesants uzdevums,» sacīja LAS prezidente Gunta Grikmane.

Šogad bija iespējams pieteikt arhitektūras objektus un procesus vairākās kategorijās. Balvas ietvaros tiek vērtēti ne tikai objekti - ēkas, vides objekti, interjeri, ainavu arhitektūra, - bet arī procesi: notikumi, izdevumi, izstādes un projekti, kam ir bijusi ietekme uz arhitektūras nozari.

Foto: publicitātes

Pretēji pagājušā gada tendencei, kad lielākā daļa objektu bija jaunbūves, šogad pieteikto objektu vairākumu veido rekonstrukcijas, renovācijas un restaurācijas projekti. Kategorijā «Procesi» šogad iesniegta grāmata «Kolekcionāra māja», izstāde «Backbone», pastāvīgā ekspozīcija «Gaismas pils un Stikla kalns - stāsts par Latvijas Nacionālo bibliotēku un tās arhitektu» Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Baltijas paviljons 15. starptautiskajā arhitektūras Izstādē «La Biennale di Venezia 2016», kas ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas apvienotā ekspozīcija un Baltijas valstu arhitektu sadarbības rezultāts.

Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktos darbu vērtēšanu ir sākusi nacionālā žūrija, kas aprīļa vidū paziņos izvēlētos nominantus. Darbi tiek vērtēti pēc vienotiem kritērijiem, ņemot vērā ideju un koncepciju, darba viengabalainību, atbilstību projekta uzdevumam, kontekstu un mērogu, rūpību un pamatīgumu, kā arī sabiedrisko nozīmīgumu un emocionālo iedarbību.

Foto: publicitātes

Nominanti, kas pretendēs uz Latvijas Arhitektūras gada balvu tiks paziņoti 11. aprīlī plkst.12 preses konferencē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Pēc tam darbu sāks starptautiskā žūrija. Konkursa apbalvošanas ceremonija notiks 19. maijā Arhitektūras nedēļas ietvaros, kad no 15. maija līdz 19. maijam norisināsies vairāki arhitektūras nozarei veltīti notikumi, tajā skaitā ārvalstu lektoru publiskas lekcijas un konkursa nominantu darbu izstāde.

Nacionālo žūriju pārstāv iepriekšējo gadu laureāti un nozares eksperti. Žūrijā ir Vītauts Biekša, kurš ir 2016. gada Latvijas Arhitektūras Lielās gada balvas ieguvējs par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukciju, restaurāciju un jaunbūvi, kā arī Mārtiņš Jaunromāns, kurš ir vairāku arhitektūras balvu laureāts, tajā skaitā 2016. gada sudraba ananasa par Dzintaru koncertzāles restaurāciju autors. Žūrijā strādā arī par Maltas vidusskolas rekonstrukciju «Gada balvu 2016» ieguvusī arhitekte Rasa Kleina, dzīvojamā kompleksa «Kado Karim» autors un 2016. gada laureāts Andis Sīlis, arhitekte un Japānā izdotā arhitektūras žurnāla «a+u» viesredaktore Ilze Paklone, ainavu arhitekts un biroja «Landshape» dibinātājs Ģirts Runis un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Jānis Taurens.

Foto: publicitātes

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālais arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Tas ir Latvijas arhitektūras gada lielākais notikums, atzīts par valstiski nozīmīgu pasākumu, un pati balva ir augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu