Atdzimšana un atjaunošanās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

20. aprīlī plkst. 17 interesenti aicināti uz sarīkojumu, kas veltīts Latvijas luterāņu mācītāju 1987. gadā dibinātajai grupai «Atdzimšana un atjaunošanās». Tas notiks Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļā Vecpilsētas ielā 13/15, Rīgā. Ieeja bez maksas.

Kādreizējie grupas dalībnieki atceres pasākumā aicināti stāstīt par grupas dibināšanas nepieciešamību, darbību un lomu Latvijas neatkarības un pilsonisko brīvību izcīņā, demokrātijas atjaunošanā. Paredzēti arī priekšlasījumi par baznīcas institūcijas nozīmi visas Austrumeiropas komunistisko režīmu demontāžā.

Grupas kodolu veidoja mācītāji Modris Plāte, Māris Ludviks, Eberts Bikše, Andrejs Kavacis, Juris Rubenis, Atis Vaicakovskis un Jēkabs Dzeguze, bet to atbalstīja apmēram trešā daļa Latvijas luterāņu baznīcas mācītāju. Svarīgi, ka «Atdzimšana un atjaunošanās» ne tikai pieprasīja reformas un jaunu Satversmi pašai baznīcai, bet arī padomju laika garīdzniecībai neraksturīgi aktīvi iesaistījās Trešās atmodas politiskajos procesos.

1987. gada 23. augustā tās dalībnieki sevi pieteica Cilvēktiesību aizstāvības grupas «Helsinki-86» organizētajā protesta demonstrācijā pie Brīvības pieminekļa. 1988. gada 9. oktobrī mācītāji Modris Plāte, Juris Rubenis, Juris Cālītis un Māris Ķirsons Doma baznīcā vadīja Latvijas Tautas frontes dibināšanai veltītu dievkalpojumu. Tautas frontes dibināšanas kongresā piedalījās arī citu Latvijas konfesiju pārstāvji, tostarp pareizticīgo priesteris, tagadējais metropolīts Aleksandrs un tagadējais katoļu kardināls Jānis Pujāts. Mācītājs Juris Rubenis 1988. gadā tika ievēlēts Latvijas Tautas frontes valdē un daudz paveicis valsts neatkarības atjaunotāju saliedēšanā. Savukārt komunistu vara un tai padevīgā garīdzniecības daļa vēl 1987. gadā pret grupu izturējās kā odzi azotē. VDK organizēja tās nomelnošanu Latvijas PSR presē.

Teologs Linards Rozentāls norādījis, ka līdzīgas aktivitātes tajā laikā radās arī citās «sociālistiskajam blokam» piederošajās Eiropas valstīs, taču zīmīgi, ka «tieši luteriskās baznīcas iekšienē, dažu drosmīgu, mērķtiecīgu un domājošu mācītāju vadībā dzima opozīcijas kustība – pirmā un vienīgā šāda organizēta un skaitliski ievērojama nepakļaušanās iniciatīva Latvijas evaņģēliski luteriskā baznīcā padomju režīma gados.»

Sarīkojums notiek Tautas frontes muzeja sarunu ciklā «Trešā atmoda. 1987. gads. Kā tas sākās?», ko rīko sadarbībā ar Konrāda Adenauera fonda Latvijā atbalstu.

Grupa «Atdzimšana un atjaunošanās»
Grupa «Atdzimšana un atjaunošanās» Foto: publicitātes

Norises programma:

- 17.00. Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga ievadvārdi.

- 17.10. Austrumeiropas baznīcas loma totalitārisma demontāžā. Baltijas Starptautiskās akadēmijas lektors Edgars Engīzers.

- 17.30. Mācītāju opozīcijas kustība Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā 20. gadsimta

80. gados. Teologs Linards Rozentāls.

- 17.50. Grupa «Atdzimšana un atjaunošanās» Latvijas atmodā, politikā un baznīcā»

Teologs Dzintars Laugalis.

- 18.10 Vārds klātesošajiem mācītāju grupas pārstāvjiem. Secinājumi.

- 18.30. Diskusija pie kafijas galda.

Norisi vada LNVM Tautas frontes muzeja nodaļas speciālists Dainis Īvāns.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu